Rhododendron (Japanese Azalea Grp) 'Stewartstonian'

Rhododendron (Japanese Azalea Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron 'Stewartstonian' is een compacte struik met glanzende, donkergroene bladeren en opvallende rode bloemen. Deze plant behoort tot de Japanse Azalea Group en bloeit in het voorjaar. De bloemen hebben een bijzondere felrode kleur en zorgen voor een kleurrijke toevoeging aan de tuin. De 'Stewartstonian' gedijt het beste in vochtige, zure grond en een plekje in de halfschaduw. Met regelmatig snoeien kun je de vorm van de struik goed behouden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Rhododendron (Japanese Azalea Grp) 'Stewartstonian' is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek. In de winterperiode is het dus verstandig om de plant extra aandacht te geven.

  Ja, de Rhododendron (Japanese Azalea Grp) 'Stewartstonian' is makkelijk in onderhoud. Het enige wat regelmatig gedaan moet worden is snoeien en bemesten. Verder heeft de plant weinig onderhoud nodig.

  De Rhododendron 'Stewartstonian' heeft voldoende ruimte nodig om te groeien en zich volledig te ontwikkelen. Zorg voor minstens 1,5 meter ruimte tussen de planten en andere beplanting om verspreiding van ziektes te voorkomen. Het is belangrijk om de plant voldoende lucht en licht te geven voor een gezonde groei.

  Ja, de Rhododendron (Japanese Azalea Grp) 'Stewartstonian' groeit goed in de schaduw. Het is een plant die het liefst in halfschaduw tot schaduw staat. Zorg voor een goed doorlatende grond voor de beste groeiresultaten.

  De Rhododendron heeft gemiddeld 2-3 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemgesteldheid. Zorg ervoor dat de grond niet te drassig wordt, maar ook niet uitdroogt. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op vochtigheid om de juiste hoeveelheid water te geven.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de aantrekkelijke bloemen en de nectar die ze produceren. Het kan helpen om biodiversiteit te bevorderen in de tuin en insecten aan te trekken die bijdragen aan bestuiving. Het is een mooie toevoeging aan de tuin om een bloeiende en levendige omgeving te creëren.

  Rhododendrons kunnen bijdragen aan de biodiversiteit door het aantrekken van bijen, vlinders en andere bestuivers. Daarnaast bieden ze beschutting en voedsel voor verschillende diersoorten in de tuin. Het is dus een waardevolle toevoeging voor een biodiverse tuin.

  Deze soort bloeit meestal in de maanden mei en juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  De Rhododendron (Japanese Azalea Grp) 'Stewartstonian' kan goed tegen de volle zon en gedijt het best in een lichte tot halfschaduwrijke omgeving. Het is belangrijk om de plant goed water te geven tijdens droge periodes en te beschermen tegen felle middagzon.

  Nee, de bladeren en bloemen van de Rhododendron planten zijn giftig en niet geschikt voor consumptie. Het is belangrijk om deze planten buiten het bereik van kinderen en huisdieren te houden. Het is aan te raden om voor consumptie enkel planten te gebruiken die daar specifiek voor bedoeld zijn.

  Ja, als tuinplant kan de Rhododendron geluidsdempend zijn vanwege de dikke bladeren en de dichte groeiwijze. Het kan helpen om geluid te absorberen en zorgen voor een rustige omgeving in de tuin.

 • Snoei de plant na de bloei om de vorm te behouden en de bloei te stimuleren. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de struik uit indien nodig. Gebruik scherpe snoeischaar om schade aan de plant te voorkomen.

  De Rhododendron (Japanese Azalea Grp) 'Stewartstonian' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig maar niet drassig aanvoelt. Geef bij voorkeur water in de ochtend of avond om verdamping te minimaliseren.

  De Rhododendron (Japanese Azalea Grp) 'Stewartstonian' gedijt het beste in zure, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende humus bevat om de plant van voedingsstoffen te voorzien. Vermijd het gebruik van kalkrijke potgrond, aangezien dit de groei van de plant kan belemmeren.

  Rhododendrons groeien het beste in zure, goed doorlatende grond met een hoge organische stofinhoud. De bodem moet vochtig, maar niet drassig zijn, en rijk aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de pH-waarde van de bodem tussen de 4,5 en 6 ligt voor optimale groei en bloei.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat blijft. Bescherm de plant tegen harde wind en felle zon.

  In de winter is het belangrijk om de wortels van de plant te beschermen tegen vorst door middel van mulch of bladeren. Daarnaast kan een beschermende doek of vliesdoek over de struik helpen om vorstschade te voorkomen. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water krijgt voordat de vorstperiode begint.

  De plant moet regelmatig water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Verwijder dode bloemen om nieuwe groei te stimuleren. Snoei indien nodig na de bloei om de vorm te behouden.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om in het voorjaar te bemesten met een langzaam vrijkomende meststof speciaal voor zuurminnende planten. Gebruik geen kalkhoudende meststoffen, omdat dit de grond te alkalisch kan maken. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels, dus volg altijd de aanbevolen dosering op de verpakking.

  Mulchen met organisch materiaal helpt de grond vochtig te houden en voedingsstoffen toe te voegen aan de bodem. Een laag mulch van ongeveer 5 tot 10 cm rond de basis van de plant kan nuttig zijn om onkruidgroei te voorkomen en de wortels te beschermen tegen temperatuurveranderingen. Het is belangrijk om de mulch niet te dicht bij de stam van de plant aan te brengen om verstikking te voorkomen.

  De plant gedijt het best in zure bodem met een pH tussen 4,5 en 6. Zorg ervoor dat de bodem goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om regelmatig de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplanten, kun je regelmatig controleren op luizen, spint en bladluizen. Het gebruik van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kan helpen bij het bestrijden van deze plagen. Een goede hygiëne in de tuin, zoals het regelmatig opruimen van dood blad, kan ook helpen bij het voorkomen van ongedierte.

 • Omschrijving

  De Rhododendron 'Stewartstonian' is een compacte struik met glanzende, donkergroene bladeren en opvallende rode bloemen. Deze plant behoort tot de Japanse Azalea Group en bloeit in het voorjaar. De bloemen hebben een bijzondere felrode kleur en zorgen voor een kleurrijke toevoeging aan de tuin. De 'Stewartstonian' gedijt het beste in vochtige, zure grond en een plekje in de halfschaduw. Met regelmatig snoeien kun je de vorm van de struik goed behouden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.