Rhododendron (Mollis Azalea Grp) 'Balzac'

Rhododendron (Mollis Azalea Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron 'Balzac' is een prachtige plant uit de Mollis Azalea Groep met opvallende bloemen in verschillende tinten geel en oranje. De bloemen zijn groot, trompetvormig en trekken vlinders en bijen aan. Deze plant bloeit in het voorjaar en vormt een mooie aanvulling in de tuin of als borders. De 'Balzac' gedijt het beste in zure, goed doorlatende grond en een plekje in de halfschaduw. Met regelmatige snoei kan de plant zijn vorm behouden en blijft hij gezond en vol bloemen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Rhododendrons zijn groenblijvende planten en behouden hun bladeren het hele jaar door. Hierdoor blijven ze ook in de winter mooi groen. Ideaal voor in de tuin als wintergroene toevoeging.

  De Rhododendron (Mollis Azalea Grp) 'Balzac' is goed winterhard en kan temperaturen tot -15 graden Celsius verdragen. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst goed te beschermen met bijvoorbeeld een mulchlaag of vliesdoek. Zorg er wel voor dat de grond goed waterdoorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden en de plant regelmatig te bemesten. Snoei indien nodig na de bloei om de vorm te behouden.

  Rhododendrons hebben voldoende ruimte nodig om te groeien, dus het is aan te raden om ze op minstens 1 meter afstand van andere planten te planten. Zorg ook voor voldoende ruimte rondom de plant zodat deze zich volledig kan ontwikkelen. Houd ook rekening met de hoogte en breedte die de plant kan bereiken, zodat deze voldoende ruimte heeft om te groeien.

  De Rhododendron (Mollis Azalea Grp) 'Balzac' groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei belemmerd worden en kan de bloei minder uitbundig zijn. Zorg voor voldoende licht en vochtige, goed doorlatende grond voor optimale groei.

  De Rhododendron (Mollis Azalea Grp) 'Balzac' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden door diep water te geven, ongeveer 1-2 keer per week. Het is belangrijk om te controleren of de grond niet te nat wordt.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar en de bloemen. Het is een goede keuze als je deze insecten in je tuin wilt zien.

  Rhododendron (Mollis Azalea Grp) 'Balzac' trekt bestuivers aan zoals bijen en vlinders, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast zorgt de plant voor schaduw en beschutting voor kleine dieren. Het is dus zeker goed voor de biodiversiteit.

  De Rhododendron (Mollis Azalea Grp) 'Balzac' bloeit in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  De Rhododendron (Mollis Azalea Grp) 'Balzac' staat het liefst in de halfschaduw en kan niet goed tegen de volle zon. Het is aan te raden om de plant op een plek te zetten waar hij beschermd wordt tegen de felle zonnestralen.

  Nee, Rhododendrons zijn giftig voor mensen en dieren en mogen niet gegeten worden. Het eten van de plant kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om te voorkomen dat de plant per ongeluk wordt gegeten.

  Rhododendrons zijn goede geluidsdempers vanwege hun dichte bladerdek en houtachtige stengels. Door hun grote bladeren kunnen ze geluidsgolven absorberen en zo geluid verminderen. Planten in het algemeen dragen bij aan een rustige omgeving en verminderen geluidsoverlast.

 • Rhododendrons kunnen het beste worden gesnoeid direct na de bloei. Verwijder dode bloemen en takken om de plant gezond te houden. Snoei nooit meer dan een derde van de plant in één keer.

  Geef regelmatig water aan deze Plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Vermijd het laten uitdrogen of te nat maken van de grond.

  De plant gedijt het beste in zure potgrond met een goede drainage. Het is belangrijk om regelmatig de potgrond vochtig te houden, maar niet te laten verzadigen. Een potgrond speciaal voor zuurminnende planten is ideaal voor deze tuinplant.

  Rhododendrons gedijen het best in zure en goed doorlatende grond. De bodemkwaliteit moet humusrijk zijn en mag niet te nat zijn. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de pH-waarde van de bodem geschikt is voor de plant.

  Deze plant gedijt het best op een plek met halfschaduw of schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed draineert en vochtig blijft. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Zorg in de winter voor bescherming van de plant door de wortels te bedekken met een laag mulch. Ook is het aan te raden om de plant af te schermen tegen koude wind en vorst. In strenge winters kan het nodig zijn om de plant extra te beschermen met bijvoorbeeld een doek of speciale beschermhoezen.

  De Rhododendron 'Balzac' moet regelmatig worden gesnoeid om de vorm en grootte te behouden. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Gebruik een speciale rhododendronvoeding om de plant gezond te houden.

  Rhododendrons houden van zure grond en hebben regelmatig voeding nodig om gezond te blijven. Het is aan te raden om in het voorjaar een speciale meststof voor zuurminnende planten te gebruiken. Overbemesting moet worden vermeden om schade aan de wortels te voorkomen.

  Het wordt aanbevolen om mulch rond de plant aan te brengen, dit zal helpen om vocht vast te houden en onkruidgroei tegen te gaan. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant ligt om verstikking te voorkomen. Vernieuw de mulchlaag elk jaar om de plant gezond te houden.

  Deze plant heeft een voorkeur voor zure grond met een pH-waarde tussen de 4,5 en 5,5. Het is belangrijk om de zuurgraad regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld speciale meststoffen voor zuurminnende planten. Een goede zuurgraad is essentieel voor een gezonde groei en bloei.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij deze tuinplanten, kunnen natuurlijke middelen zoals neemolie of pyrethrum worden gebruikt. Ook regelmatig controleren op bladluizen, spint en andere plagen kan helpen bij het voorkomen van ernstige schade aan de plant. Het is belangrijk om de planten goed te onderhouden en te zorgen voor een gezonde groeiomgeving om ongedierte te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Rhododendron 'Balzac' is een prachtige plant uit de Mollis Azalea Groep met opvallende bloemen in verschillende tinten geel en oranje. De bloemen zijn groot, trompetvormig en trekken vlinders en bijen aan. Deze plant bloeit in het voorjaar en vormt een mooie aanvulling in de tuin of als borders. De 'Balzac' gedijt het beste in zure, goed doorlatende grond en een plekje in de halfschaduw. Met regelmatige snoei kan de plant zijn vorm behouden en blijft hij gezond en vol bloemen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.