Rhododendron (Viscosa Azalea Grp) 'Carat'

Rhododendron overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rhododendron 'Carat' er en kompakt og langsomtvoksende busk med skinnende, mørkegrønne blade, der forbliver smukke hele året rundt. Om foråret blomstrer denne plante med smukke, lysegule blomster, der spreder en sød og behagelig duft. Blomsterne tiltrækker bier og sommerfugle og tilføjer farverig og frodig skønhed til haven. 'Carat' er vinterhårdfør og kan vokse både i fuld sol og halvskygge. Denne Rhododendron kræver minimal vedligeholdelse og er en værdifuld tilføjelse til enhver have eller bed.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Ja, denne plante er stedsegrøn, hvilket betyder, at den beholder sine blade hele året. Dette giver en smuk og frodig udseende i haven, selv om vinteren. Stedsegrønne planter er ideelle til at skabe struktur og farve i haven.

  Denne plante er hårdfør ned til -10 grader Celsius. Det er vigtigt at give planten tilstrækkelig beskyttelse mod koldt vejr. Denne plante kan altså ikke tåle meget lave temperaturer.

  Rhododendroner er generelt nemme at vedligeholde og kræver ikke meget speciel pleje. Så længe de bliver vandet, gødet og beskåret regelmæssigt, vil de trives godt i haven. Det er vigtigt at teste jorden godt og placere planten et sted med tilstrækkeligt lys og fugtighed.

  Rhododendroner har brug for nok plads til at udvikle sig fuldt ud og vokse. Sørg for at der er tilstrækkelig plads mellem andre planter for at muliggøre luftcirkulation. Tag også hensyn til plantens størrelse ved modenhed.

  Rhododendron trives generelt godt i skygge, men det er vigtigt at få tilstrækkeligt lys til blomstring. Sørg for et sted med filtreret lys eller morgensol. Husk at gøde regelmæssigt og give vand.

  Rhododendroner har generelt brug for vand en gang om ugen, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden altid er let fugtig, men ikke for våd. Det er vigtigt at kontrollere planten regelmæssigt og tilpasse vandingsbehovene efter behov.

  Ja, blomsterne på denne plante er attraktive for sommerfugle og bier på grund af deres nektarrige blomster. Dette gør planten til et smukt tilføjelse til en have, der ønsker at tiltrække sommerfugle og bier.

  Rhododendroner er attraktive for bier og andre bestøvere, hvilket giver et positivt bidrag til biodiversiteten i haven. De tilbyder også skjulesteder for små dyr og hjælper med at beskytte jorden mod erosion. Rhododendroner er derfor bestemt gode for biodiversiteten.

  Denne plante blomstrer i månederne maj og juni. Blomstringsperioden varer cirka 2 til 3 uger.

  Denne plante bør bedst plantes et sted med morgensol og eftermiddags- eller aften skygge for at forhindre forbrænding af bladene. For meget direkte sollys kan forårsage skader. Det anbefales at beskytte planten mod de varmeste timer på dagen.

  Nej, Rhododendrons er ikke spiselige og kan endda være giftige, hvis de indtages. Det anbefales kraftigt at undgå at forbruge dele af planten. Rhododendrons bruges primært som dekorative haveplanter.

  Ja, Rhododendrons har store blade, der kan absorbere lyd. De kan hjælpe med at dæmpe lyd i en have eller udendørs område. Planter generelt har også en positiv effekt på at reducere støjgener.

 • Rhododendron 'Carat' kræver ikke specifik beskæring, men døde eller beskadigede grene kan fjernes om foråret. Det er vigtigt at beskære efter blomstring for at bevare buskens form. Beskær ikke for dybt, da det kan påvirke blomstringen.

  Rhododendronen har brug for regelmæssig vand, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden forbliver fugtig, men ikke for våd. Giv helst vand ved plantens base for at undgå skimmel.

  Jord til surbundsplanter er ideel til denne plante. Sørg for en godt drænet jord med en lav pH-værdi. Hvis det er nødvendigt, tilsæt ekstra organisk materiale for at holde jorden let sur.

  Jorden skal være godt drænet og sur for optimal vækst. Undgå tung lerjord og sørg for tilstrækkelig humus i jorden. En pH-værdi mellem 4,5 og 5,5 anbefales til denne plante.

  Denne plante trives bedst på et sted med halvskygge til skygge. Sørg for, at jorden er veldrænet og ikke for våd. Beskyt planten mod skarpt middagssol.

  Det anbefales at give vinterbeskyttelse til Rhododendrons, især under hård frost. Dette kan gøres ved at pakke planten ind i sækkelærred eller fiberdug og lægge muld omkring rødderne. Sørg også for, at planten har tilstrækkeligt med fugt, før frostperioden begynder.

  Planten skal vandes regelmæssigt, især i tørre perioder. Beskær døde grene om foråret og tilføj kompost til jorden for at give næring. Beskyt planten mod skarp sol og hård vind.

  Rhododendroner har brug for sur jord, derfor er det vigtigt at gøde dem med en speciel rhododendrongødning. Denne gødning indeholder ekstra jern og magnesium for at fremme vækst og blomstring. Gød planten en gang om foråret og en gang om sommeren for optimalt resultat.

  Det anbefales at mulke Rhododendronplanter med et lag af organisk materiale såsom kompost eller barkflis. Mulch hjælper med at holde jorden fugtig, undertrykker ukrudtsvækst og forbedrer jordkvaliteten. Sørg for, at mulchlaget ikke kommer direkte mod plantens stamme for at undgå rådne.

  Rhododendron trives bedst i sur jord med en pH-værdi mellem 4,5 og 6,0. Det er vigtigt, at jorden er veldrænet, og at der er tilstrækkeligt med organisk materiale til stede. Det anbefales at regelmæssigt kontrollere jordens surhedsgrad og om nødvendigt justere den med f.eks. tørv.

  Brug biologiske bekæmpelsesmidler som marihøns eller rovmider. Kontroller regelmæssigt for lus, trips og andre skadeinsekter og fjern dem manuelt. Undgå at overvande for at forebygge svampesygdomme.

 • Beskrivelse

  Rhododendron 'Carat' er en kompakt og langsomtvoksende busk med skinnende, mørkegrønne blade, der forbliver smukke hele året rundt. Om foråret blomstrer denne plante med smukke, lysegule blomster, der spreder en sød og behagelig duft. Blomsterne tiltrækker bier og sommerfugle og tilføjer farverig og frodig skønhed til haven. 'Carat' er vinterhårdfør og kan vokse både i fuld sol og halvskygge. Denne Rhododendron kræver minimal vedligeholdelse og er en værdifuld tilføjelse til enhver have eller bed.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.