Abies nordmanniana 'Golden Spreader'

Abies

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Abies nordmanniana 'Golden Spreader' is een dwergvorm van de Nordmann-spar met een mooie gouden kleur van de naalden. Deze conifeer groeit langzaam en heeft een compacte en spreidende groeiwijze. De naalden zijn zacht en prikken niet, waardoor het een kindvriendelijke plant is. De 'Golden Spreader' is goed winterhard en gedijt het beste in een vochtige, goed doorlatende bodem. Deze conifeer is een mooie toevoeging aan rotstuinen, borders en als solitair in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een mooi en vol uiterlijk in de tuin, zelfs in de winter. Het is een mooie toevoeging aan tuinen die het hele jaar door wat kleur en structuur nodig hebben.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen strenge vorst. Het is aan te raden om de plant in de winter af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is een sterke en winterharde tuinplant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Zorg voor goede drainage en voldoende water en voeding voor een gezonde groei.

  Voor deze plant is een ruime plantplaats nodig, met voldoende ruimte om uit te groeien. Houd rekening met een breedte van ongeveer 2 tot 3 meter en een hoogte tot wel 4 meter. Zorg voor voldoende ruimte voor deze conifeer om zich goed te kunnen ontwikkelen.

  De Abies nordmanniana 'Golden Spreader' groeit goed in de schaduw. De plant is geschikt voor locaties met weinig direct zonlicht. Goede groei wordt bevorderd in een schaduwrijke omgeving.

  De plant heeft gemiddeld eens per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  Ja, de plant is niet vlinder- en bijenlokkend, omdat het een conifeer is en zeer zelden bloemen produceert. De plant trekt voornamelijk vogels aan vanwege de kleine zaden die het produceert.

  Ja, de Abies nordmanniana 'Golden Spreader' is goed voor biodiversiteit, omdat het een mooie toevoeging is aan de tuin en vogels kunnen schuilen in de dichte takken. Daarnaast kan de plant inheemse insecten aantrekken die bijdragen aan een gezond ecosysteem in de tuin.

  De Abies nordmanniana 'Golden Spreader' bloeit in april en mei met kleine gele kegels. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en verdraagt ook lichte schaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme zomerdagen. Het is aan te raden om de grond goed vochtig te houden.

  Nee, de plant Abies nordmanniana 'Golden Spreader' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn mooie gouden naalden en spreidende groeiwijze. Het consumeren van deze plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  De Abies nordmanniana 'Golden Spreader' is een conifeer die geluid enigszins kan dempen vanwege de dichte takken en naalden. Het effect zal echter beperkt zijn in vergelijking met andere geluidsdempende planten. Over het algemeen kunnen coniferen zoals deze helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in de tuin.

 • Snoei de plant lichtjes in het voorjaar om de vorm te behouden. Verwijder eventuele beschadigde of dode takken. Wees voorzichtig met snoeien om de groei niet te belemmeren.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge perioden. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig blijft, maar vermijd stilstaand water. Geef bij voorkeur water op de bodem en vermijd het besproeien van de naalden.

  De potgrond voor deze tuinplant dient goed doorlatend te zijn en rijk aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de plant voldoende vocht kan vasthouden, maar vermijd wateroverlast. Gebruik bij het verpotten van de plant een speciale potgrond voor naaldbomen.

  De bodemkwaliteit voor de "Abies nordmanniana 'Golden Spreader'" moet goed doorlatend en vochtig zijn met een neutrale pH-waarde. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en goed bemest wordt om de plant gezond te houden. Houd de bodem altijd goed vochtig, maar vermijd wateroverlast.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte standplaatsen. Deze tuinplant kan goed groeien in zowel kleigrond als zandgrond.

  Voor tuinplanten die gevoelig zijn voor vorst, is het belangrijk om in de winter extra bescherming te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door de plant af te dekken met vliesdoek of stro. Zorg er ook voor dat de plant voldoende vocht heeft tijdens de wintermaanden om uitdroging te voorkomen.

  Zorg ervoor dat de grond goed waterdoorlatend is en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Snoei indien nodig in het voorjaar om de vorm van de plant te behouden. Voeg organische meststof toe in het voorjaar voor een gezonde groei.

  De Tuinplanten hebben baat bij een bemesting in het voorjaar met organische meststoffen of speciale meststof voor coniferen. Het is belangrijk om de plant niet te overbemesten, omdat dit schade kan veroorzaken. Houd de aanbevolen dosering nauwlettend in de gaten voor een gezonde groei.

  Mulch is een goede manier om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken bij tuinplanten. Het kan helpen bij het beschermen van de wortels tegen extreme temperaturen en bevordert de groei van planten. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is en niet tegen de stam van de plant ligt om verstikking te voorkomen.

  De bodem waarin de plant groeit moet licht zuur tot neutraal zijn. Een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0 is ideaal voor goede groei. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met de juiste meststoffen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant is het aan te raden regelmatig de plant te inspecteren op spint, bladluizen of wolluizen. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kunnen ingezet worden voor biologische bestrijding. Daarnaast kan het helpen om de planten regelmatig te besproeien met water om het ongedierte te verwijderen.

 • Omschrijving

  Abies nordmanniana 'Golden Spreader' is een dwergvorm van de Nordmann-spar met een mooie gouden kleur van de naalden. Deze conifeer groeit langzaam en heeft een compacte en spreidende groeiwijze. De naalden zijn zacht en prikken niet, waardoor het een kindvriendelijke plant is. De 'Golden Spreader' is goed winterhard en gedijt het beste in een vochtige, goed doorlatende bodem. Deze conifeer is een mooie toevoeging aan rotstuinen, borders en als solitair in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.