Cedrus deodara 'Aurea'

Cedrus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Cedrus deodara 'Aurea' is een conifeer met prachtige goudgele naalden die het hele jaar door blijven zitten. Deze cultivar heeft een compacte groei en kan uiteindelijk een hoogte bereiken van ongeveer 6 tot 10 meter. De boom groeit goed in de volle zon en gedijt in goed doorlatende grond. De 'Aurea' wordt vaak gebruikt als solitaire boom in parken en tuinen vanwege zijn opvallende kleur en vorm. Deze cultivar is winterhard en kan goed tegen vorst.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • ja, Cedrus deodara 'Aurea' is groenblijvend. Deze tuinplant behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij extreme vorst. In de winter kan de plant gevoelig zijn voor vorstschade.

  De Cedrus deodara 'Aurea' is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het is belangrijk om de plant regelmatig water en voeding te geven en eventuele dode takken te verwijderen. Daarnaast kan het nodig zijn om de plant af en toe te snoeien.

  Cedrus deodara 'Aurea' heeft ruimte nodig voor zijn grote omvang en spreiding. Zorg voor voldoende afstand tot andere planten en objecten. Het is aan te raden om de plant in een ruime tuin te planten.

  Ceders groeien het beste in de volle zon. In de schaduw zullen ze minder goed groeien en minder mooi kleuren. Zorg dus voor een zonnige standplaats voor een goede groei.

  Tuinplanten hebben over het algemeen één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemkwaliteit. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te veel water te geven om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft door de grondvochtigheid te voelen.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de bloemen die nectar produceren en deze insecten aantrekken voor bestuiving. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin om biodiversiteit te stimuleren en nuttige insecten aan te trekken.

  Tuinplanten zoals 'Cedrus deodara 'Aurea'' zijn over het algemeen niet bijzonder nuttig voor biodiversiteit, omdat ze vaak gekweekt worden voor decoratieve doeleinden en niet veel voedsel of schuilplaatsen bieden voor dieren. Het is daarom aan te raden om ook andere planten in de tuin te hebben die wel bijdragen aan biodiversiteit.

  De Cedrus deodara 'Aurea' bloeit in de maanden maart en april. De bloeiperiode duurt gemiddeld zo'n 2 tot 4 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven in warme periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant met geelachtige naalden. Eetbaarheid wordt niet aanbevolen.

  Ja, de Cedrus deodara 'Aurea' heeft dichte takken die geluid kunnen absorberen en zorgen voor een geluidsdempend effect in de tuin. Het bladerdak van de plant kan helpen om geluid te dempen en een rustige omgeving te creëren. Over het algemeen staan coniferen bekend om hun geluidsdempende eigenschappen.

 • Snoei de plant in het late voorjaar of vroege zomer om de vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en knip terug naar gezonde groeiende knoppen. Vermijd snoeien in de herfst of winter, omdat dit de planten gevoeliger maakt voor vorstschade.

  Geef de plant regelmatig water, vooral in droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende drainage in de pot. Het gebruik van organische meststoffen kan de groei en gezondheid van de plant bevorderen.

  De bodem moet goed doorlatend zijn en bij voorkeur neutraal tot licht zuur zijn. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan voedingsstoffen en humus. Zorg ervoor dat de plant voldoende drainage heeft om wortelrot te voorkomen.

  De Cedrus deodara 'Aurea' groeit het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg voor voldoende ruimte, aangezien de boom groot kan worden. Bescherm de boom tegen harde wind en vorst.

  Het is raadzaam om de plant te beschermen tegen de kou in de winter door de wortels te mulchen met stro of bladeren. Daarnaast kan een beschermende doek worden gebruikt tijdens periodes van strenge vorst. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst begint.

  Regelmatig snoeien om de vorm te behouden en dode takken te verwijderen. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Bemest de plant in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals deze kunnen het beste bemest worden in het voorjaar voordat ze actief beginnen te groeien. Gebruik een universele meststof voor houtige planten en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering. Overbemesting moet vermeden worden om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulch wordt aanbevolen voor tuinplanten om de grond vochtig te houden, onkruidgroei te verminderen en de wortels te beschermen tegen extreme temperaturen. Het kan bestaan uit onder andere bladafval, boomschors, compost of houtsnippers en wordt aangebracht rondom de planten in een laag van enkele centimeters dik. Het is belangrijk om de mulch regelmatig te controleren en aan te vullen indien nodig.

  De zuurgraad van de bodem waar Cedrus deodara 'Aurea' groeit, moet neutraal tot licht alkalisch zijn voor optimale groei en gezondheid. Het belangrijkste is dat de grond goed doorlatend is en vocht niet vasthoudt. Het is aan te raden om af en toe de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig kalk toe te voegen.

  Bij de bestrijding van ongedierte bij Tuinplanten zoals deze is het belangrijk om regelmatig te controleren op bladluizen, spint en larven. Een milde zeepoplossing kan helpen bij het bestrijden van deze ongewenste beestjes. Daarnaast is het ook nuttig om de plant regelmatig schoon te maken en goed te verzorgen om plaagdieren te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Cedrus deodara 'Aurea' is een conifeer met prachtige goudgele naalden die het hele jaar door blijven zitten. Deze cultivar heeft een compacte groei en kan uiteindelijk een hoogte bereiken van ongeveer 6 tot 10 meter. De boom groeit goed in de volle zon en gedijt in goed doorlatende grond. De 'Aurea' wordt vaak gebruikt als solitaire boom in parken en tuinen vanwege zijn opvallende kleur en vorm. Deze cultivar is winterhard en kan goed tegen vorst.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.