Cedrus libani brevifolia

Cedrus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cedrus libani brevifolia, ook wel bekend als de Libanonceder, is een prachtige conifeer met een kegelvormige kroon en naar beneden hangende takken. De blauwgroene naalden van deze boom zijn korter en dichter op elkaar geclusterd dan die van andere cederbomen, wat hem een compactere uitstraling geeft. Het hout van de Cedrus libani brevifolia is duurzaam en aromatisch en wordt vaak gebruikt in de bouw en voor meubels. Deze boom kan tot wel 20 meter hoog worden en gedijt goed in warme, droge klimaten met goed doorlatende grond. Vanwege zijn majestueuze verschijning en duurzame hout wordt de Cedrus libani brevifolia vaak aangeplant in parken en tuinen als decoratieve boom.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Cedrus libani brevifolia is een groenblijvende plant en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral tijdens de wintermaanden wanneer andere planten kaal zijn.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst goed te beschermen. De plant kan het beste op een beschutte plek in de tuin worden geplaatst.

  Ja, de Cedrus libani brevifolia is makkelijk in onderhoud. Het heeft minimale verzorging nodig en is zeer goed bestand tegen droge omstandigheden. Het is een sterke en veerkrachtige plant die weinig speciale zorg vereist.

  Deze plant heeft veel ruimte nodig vanwege zijn grote omvang en spreidende takken. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de plant om zich volledig te kunnen ontwikkelen en groeien. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om zijn vorm en omvang te controleren.

  Deze plant groeit het beste in volle zon tot halfschaduw, dus zal het minder goed groeien in de schaduw. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om gezond te blijven en goed te kunnen groeien. Plaats de plant daarom op een plek waar het minstens een paar uur zonlicht per dag ontvangt.

  Deze plant heeft matig water nodig en moet ongeveer één keer per week water krijgen, vooral tijdens droge perioden. Het is belangrijk om de grond goed te laten opdrogen tussen elke gietbeurt om wortelrot te voorkomen.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de geur en de nectar die ze produceren. Het is dus een goede keuze voor tuinen die willen bijdragen aan het bevorderen van de biodiversiteit en het aantrekken van bestuivers.

  Ja, deze plant draagt bij aan de biodiversiteit door onderdak en voedsel te bieden aan verschillende vogelsoorten en kleine dieren in de tuin. Ook zorgt de plant voor variatie in het ecosysteem en bevordert het de gezondheid van de bodem door zijn wortelsysteem.

  "Cedrus libani brevifolia" bloeit in de maanden maart en april. De bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in een zonnige omgeving. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme periodes. De plant zal goed groeien en bloeien in de volle zon.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk geteeld vanwege zijn decoratieve waarde in tuinen en parken. Het is niet geschikt voor consumptie.

  Ja, de plant heeft dichte naaldachtige bladeren die geluid kunnen dempen. Het plant kan helpen om geluidshinder te verminderen in de omgeving waar het groeit. Planten met dichte bladeren hebben over het algemeen een geluidsdempende werking.

 • Het snoeien van deze boom wordt aanbevolen om de vorm en grootte te behouden. Begin met het verwijderen van dode of beschadigde takken en takken die elkaar kruisen. Snoei in het late voorjaar of vroege zomer voor het beste resultaat.

  Deze plant moet regelmatig water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed draineert om wortelrot te voorkomen. Geef in de winter minder water om schade door bevriezing te voorkomen.

  Voor deze plant is het belangrijk om goed doorlatende potgrond te gebruiken. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft maar niet te nat wordt. Gebruik eventueel speciale potgrond voor coniferen.

  De plant groeit het best in goed doorlatende grond die licht zuur tot neutraal is. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vochtig blijft, maar niet te nat wordt. Zorg voor een goede luchtcirculatie rond de wortels om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant groeit het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en dat de bodem niet te nat is. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst, vooral als deze nog jong is. Een mulchlaag rond de wortels kan helpen om de plant warm te houden. Bescherm de takken eventueel met een vliesdoek of noppenfolie om bevriezing te voorkomen.

  Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef af en toe water, vooral tijdens droge periodes. Snoei indien nodig dode of beschadigde takken en voeg organische meststoffen toe in het voorjaar voor optimale groei.

  De Cedrus libani brevifolia heeft weinig bemesting nodig. Gebruik in het voorjaar een langzaamwerkende meststof voor naaldbomen. Overbemesting kan leiden tot schade aan de wortels.

  Mulch is gunstig voor Tuinplanten, het helpt bij het vasthouden van vocht, het onderdrukken van onkruid en het verbeteren van de bodemstructuur. Het kan worden aangebracht rond de basis van de plant, maar moet niet direct tegen de stam worden geplaatst om rotting te voorkomen. Het regelmatig vernieuwen van de mulchlaag zorgt voor een gezonde groei van Tuinplanten.

  De Tuinplanten vragen een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6,0 en 7,0 voor optimale groei. Het is belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te testen en indien nodig bij te stellen met kalk of zwavel. Te zure of te basische bodems kunnen problemen veroorzaken voor de planten.

  Voor een effectieve ongediertebestrijding bij deze plant is het belangrijk om regelmatig te controleren op luizen, spint en larven. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen kunnen ingezet worden om het ongedierte te bestrijden. Ook het gebruik van milieuvriendelijke insecticiden kan helpen bij het bestrijden van ongedierte op deze Tuinplanten.

 • Omschrijving

  Cedrus libani brevifolia, ook wel bekend als de Libanonceder, is een prachtige conifeer met een kegelvormige kroon en naar beneden hangende takken. De blauwgroene naalden van deze boom zijn korter en dichter op elkaar geclusterd dan die van andere cederbomen, wat hem een compactere uitstraling geeft. Het hout van de Cedrus libani brevifolia is duurzaam en aromatisch en wordt vaak gebruikt in de bouw en voor meubels. Deze boom kan tot wel 20 meter hoog worden en gedijt goed in warme, droge klimaten met goed doorlatende grond. Vanwege zijn majestueuze verschijning en duurzame hout wordt de Cedrus libani brevifolia vaak aangeplant in parken en tuinen als decoratieve boom.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.