Chamaecyparis lawsoniana 'Alumigold'

Chamaecyparis lawsoniana

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Chamaecyparis lawsoniana 'Alumigold' is een conifeer met een prachtige goudgele kleur die het hele jaar door opvalt in de tuin. Deze langzaam groeiende soort heeft een kegelvormige groeiwijze en kan uiteindelijk een hoogte bereiken van ongeveer 2 tot 3 meter. Het blad van de 'Alumigold' is schubvormig en voelt zacht aan. Deze plant gedijt goed in zonlicht of halfschaduw en kan zowel solitair als in groepen worden geplant voor een opvallend accent in de tuin. De 'Alumigold' is wintergroen en vereist weinig onderhoud, waardoor het een ideale keuze is voor tuiniers die op zoek zijn naar een mooie en duurzame plant.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt ervoor dat de plant ook in de winter groen blijft en kleur toevoegt aan de tuin. Dit maakt het een populaire keuze voor tuinbeplanting.

  De plant Chamaecyparis lawsoniana 'Alumigold' is winterhard tot ongeveer -15°C. Het is belangrijk om de plant in de winter goed te beschermen tegen strenge vorst. Als de plant in een pot staat, is het verstandig om deze naar binnen te halen tijdens koude periodes.

  De Chamaecyparis lawsoniana 'Alumigold' is gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Regelmatig water geven en snoeien zorgt voor een gezonde groei.

  Chamaecyparis lawsoniana 'Alumigold' heeft voldoende ruimte nodig om zich volledig te ontwikkelen, met een geschatte maximale hoogte van 3 meter. Plaats de plant minstens 1,5 m uit elkaar om luchtcirculatie te bevorderen en ziektes te voorkomen. Houd rekening met de groeisnelheid en zorg ervoor dat de omringende planten niet worden overschaduwd.

  De Chamaecyparis lawsoniana 'Alumigold' groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw. In de schaduw kan de groei vertragen en kan de kleur van de bladeren minder intens worden. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei en kleur.

  De Chamaecyparis lawsoniana 'Alumigold' heeft gemiddeld eens per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond voordat je water geeft.

  Ja, Chamaecyparis lawsoniana 'Alumigold' is vlinder- en bijenlokkend vanwege de kleine bloemen die pollen en nectar produceren. Dit maakt de plant aantrekkelijk voor deze insecten. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin om biodiversiteit te bevorderen.

  Ja, de plant Chamaecyparis lawsoniana 'Alumigold' trekt vogels en insecten aan, waardoor het bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. De plant biedt beschutting en voedsel voor verschillende diersoorten en draagt zo bij aan een gezonde leefomgeving voor verschillende organismen. Het is daarom een waardevolle toevoeging aan een biodiverse tuin.

  De plant bloeit niet.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in een zonnige positie. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft tijdens warme periodes. Het is echter belangrijk om de plant te beschermen tegen felle middagzon in de zomer.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant en wordt niet gebruikt in voedselbereiding. Het consumeren van de plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, de plant heeft de capaciteit om geluid te dempen door zijn dichte groei en bladeren. Planten in het algemeen dragen bij aan het verminderen van omgevingsgeluid. Het is echter belangrijk om te onthouden dat planten alleen niet alle geluiden kunnen dempen.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste worden gedaan in het voorjaar of vroege zomer om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei lichtjes om de groei te bevorderen. Het is belangrijk om te voorkomen dat de plant kaal wordt aan de onderkant, dus snoei niet te diep.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmel te voorkomen.

  Deze plant gedijt goed in losse, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te vochtig wordt, om wortelrot te voorkomen. Voeg regelmatig voedingsstoffen toe om de plant gezond en sterk te houden.

  Deze plant gedijt het beste in een goed doorlatende bodem die licht vochtig is. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor optimale groei. Vermijd zware kleigrond en zorg voor een pH-waarde van 5,5 tot 6,5.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats maar kan ook in de halfschaduw groeien. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat wordt. Bescherm de plant indien nodig tegen harde wind.

  Voor winterbescherming is het aan te raden om de plant in te pakken met een speciale winterhoes of jute. Zorg ervoor dat de plant goed water heeft gekregen voor de vorstperiode en vermijd het gebruik van kunstmest in de late herfst. Een laag mulch rond de plant kan ook helpen bij het beschermen van de wortels tegen strenge vorst.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar om de gezondheid van de plant te behouden.

  Tuinplanten zoals deze hebben in het voorjaar en zomer baat bij een algemene meststof voor groenblijvende planten. Gebruik een meststof met een hoog stikstofgehalte voor gezonde groei. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig verdeeld wordt rond de plant en niet te dicht bij de stam wordt geplaatst.

  Het is aan te raden om rond de plant een laag mulch aan te brengen. Dit beschermt de wortels tegen vorst en uitdroging en zorgt voor een gezonde bodem. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, boomschors of compost.

  De voorkeur van deze plant gaat uit naar een zure bodem. Het is belangrijk dat de pH-waarde van de bodem tussen de 5,5 en 6,5 ligt. Een lage zuurgraad zal de groei en gezondheid van de plant bevorderen.

  Je kunt ongedierte bestrijden door regelmatig de plant te controleren op insecten en deze handmatig te verwijderen. Ook kun je natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes inzetten om ongedierte te bestrijden. Tot slot kun je preventieve maatregelen nemen, zoals het aanbrengen van mulch rond de plant om ongedierte op afstand te houden.

 • Omschrijving

  De Chamaecyparis lawsoniana 'Alumigold' is een conifeer met een prachtige goudgele kleur die het hele jaar door opvalt in de tuin. Deze langzaam groeiende soort heeft een kegelvormige groeiwijze en kan uiteindelijk een hoogte bereiken van ongeveer 2 tot 3 meter. Het blad van de 'Alumigold' is schubvormig en voelt zacht aan. Deze plant gedijt goed in zonlicht of halfschaduw en kan zowel solitair als in groepen worden geplant voor een opvallend accent in de tuin. De 'Alumigold' is wintergroen en vereist weinig onderhoud, waardoor het een ideale keuze is voor tuiniers die op zoek zijn naar een mooie en duurzame plant.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.