Chamaecyparis lawsoniana 'Fraseri'

Chamaecyparis lawsoniana

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Chamaecyparis lawsoniana 'Fraseri' is een conifeer met een pyramidevormige groeiwijze die uiteindelijk een hoogte van ongeveer 6-8 meter kan bereiken. De naalden zijn blauwgroen van kleur en groeien in schubben aan de takken. Deze variëteit van de Lawson-cipres heeft een opvallende zilveren gloed over de naalden, wat zorgt voor een decoratief effect in de tuin. De 'Fraseri' is winterhard en houdt van een standplaats in de volle zon of halfschaduw. Het is een langzaam groeiende plant die goed gedijt in vochtige, goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant behoort tot de groenblijvende tuinplanten en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij strenge vorst. Het is een populaire tuinplant vanwege zijn fraaie uiterlijk.

  De Chamaecyparis lawsoniana 'Fraseri' is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Ze hebben weinig verzorging nodig en zijn goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Regelmatig water geven en snoeien om hun vorm te behouden is voldoende.

  Deze plant heeft ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden over een oppervlakte van ongeveer 2-3 meter. Houd rekening met voldoende ruimte tussen andere planten om groei te bevorderen. Zorg voor een zonnige tot halfschaduwrijke locatie voor het beste resultaat.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei beperkt worden en kan het zijn typische vorm en kleur verliezen. Het is dus aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  De Chamaecyparis lawsoniana 'Fraseri' heeft gemiddeld eens per week water nodig. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden, maar let op dat de wortels niet te lang in water staan. Zorg ervoor dat de grond tussen gietbeurten door licht droog kan worden.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen en het stuifmeel dat ze bieden. Het is een goede keuze voor tuinen die willen bijdragen aan de biodiversiteit en de insectenpopulaties willen ondersteunen.

  Ja, de Chamaecyparis lawsoniana 'Fraseri' draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin door vogels, insecten en andere dieren aan te trekken met zijn dichte bladerdek. Het biedt ook beschutting en voedselbronnen voor verschillende soorten kleine dieren. Het is daarom een waardevolle toevoeging aan de biodiversiteit in de tuin.

  Deze plant bloeit niet, aangezien het een naaldboom is. Veel naaldbomen produceren bloemen, maar de bloemen zijn klein en onopvallend. Tuinplanten zoals deze zijn voornamelijk bekend om hun prachtige vorm en bladeren.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Zorg wel voor voldoende water, vooral tijdens warme periodes. Het is belangrijk de grond goed vochtig te houden.

  Nee, de Chamaecyparis lawsoniana 'Fraseri' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant en niet bedoeld voor consumptie. Eet geen planten tenzij je zeker weet dat ze veilig zijn om te consumeren.

  Ja, Chamaecyparis lawsoniana 'Fraseri' heeft een dichte groeiwijze en kan geluid dempen doordat het geluidsgolven absorbeert en verstrooit. Het is een goede keuze voor het creëren van een geluidsbarrière in de tuin.

 • Chamaecyparis lawsoniana 'Fraseri' kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Verwijder dode takken en knip eventuele uitstekende takken terug naar de hoofdtak. Let op dat de natuurlijke vorm van de plant behouden blijft tijdens het snoeien.

  De Chamaecyparis lawsoniana 'Fraseri' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en niet op de bladeren om schimmelziekten te voorkomen.

  De plant vereist goed doorlatende potgrond met veel organisch materiaal voor optimale groei. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet drassig wordt. Gebruik een voedingsrijke potgrond speciaal voor tuinplanten voor de beste resultaten.

  De plant heeft een voorkeur voor vochtige, goed doorlatende grond. Het gedijt het beste in een bodem die licht zuur tot neutraal is. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor een optimale groei.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in vochtige, goed doorlatende grond. Vermijd te natte standplaatsen en harde wind. Het is een mooie toevoeging aan de tuin of border.

  Deze plant heeft winterbescherming nodig, vooral in koude klimaten. Het is aan te raden om mulch rond de basis van de plant aan te brengen en eventueel te beschermen met een doek of speciale winterhoes. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst begint.

  De plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode takken en vorm de plant naar wens door te snoeien in het voor- of najaar. Verwijder regelmatig onkruid en mulch rond de basis van de plant om vocht vast te houden.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om in het voorjaar en zomer regelmatig bemesting te geven. Gebruik een universele meststof voor bomen en struiken volgens de aanbevolen dosering op de verpakking. Let op dat de plant niet te veel meststoffen krijgt om schade te voorkomen.

  Mulchen helpt de grond vochtig te houden, onkruid te onderdrukken en de wortels te beschermen tegen extreme temperaturen. Gebruik organisch materiaal zoals compost, boomschors of houtsnippers als mulch. Breng een laag van ongeveer 5-10 cm aan rond de plant, maar vermijd de stam om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in een neutrale tot zure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren en eventueel bij te sturen met toevoeging van tuinturf of andere zure bodemverbeteraars. Planten in een bodem die te basisch is, kunnen moeite hebben met het opnemen van voedingsstoffen.

  Voor de bestrijding van ongedierte op tuinplanten kunnen verschillende methoden worden toegepast, zoals het gebruik van insecticiden, natuurlijke vijanden of het handmatig verwijderen van de plaag. Het is belangrijk om regelmatig de planten te controleren op tekenen van ongedierte en zo snel mogelijk actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen. Raadpleeg een professionele tuinier of tuincentrum voor het meest geschikte advies op basis van de specifieke situatie.

 • Omschrijving

  De Chamaecyparis lawsoniana 'Fraseri' is een conifeer met een pyramidevormige groeiwijze die uiteindelijk een hoogte van ongeveer 6-8 meter kan bereiken. De naalden zijn blauwgroen van kleur en groeien in schubben aan de takken. Deze variëteit van de Lawson-cipres heeft een opvallende zilveren gloed over de naalden, wat zorgt voor een decoratief effect in de tuin. De 'Fraseri' is winterhard en houdt van een standplaats in de volle zon of halfschaduw. Het is een langzaam groeiende plant die goed gedijt in vochtige, goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.