Chamaecyparis lawsoniana 'Tamariscifolia'

Chamaecyparis lawsoniana

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Chamaecyparis lawsoniana 'Tamariscifolia', ook wel bekend als de Lawson cipres 'Tamariscifolia', is een langzaam groeiende, sierlijke conifeer met een karakteristieke piramidale vorm. De naalden van deze cultivar zijn zilverblauw en fijn van structuur, waardoor de plant een elegante uitstraling heeft. 'Tamariscifolia' is goed te gebruiken als solitair in de tuin, maar ook als haagplant. Deze cipres staat graag op een zonnige standplaats en gedijt goed in goed doorlatende grond. Door zijn bijzondere kleur en vorm is de Chamaecyparis lawsoniana 'Tamariscifolia' een eyecatcher in elke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt dus zijn bladeren het hele jaar door. Dit zorgt voor structuur en kleur in de tuin, zelfs in de wintermaanden. Het is een mooie toevoeging aan de tuin en zorgt voor een groene uitstraling.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om tijdens strenge vorst extra bescherming te bieden, zoals een beschermhoes. Het is een tuinplant die goed gedijt in ons klimaat.

  Deze plant is redelijk makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale verzorging nodig. Zorg voor voldoende water en zonlicht en snoei indien nodig om de vorm te behouden. Over het algemeen is het een sterke en gezonde tuinplant.

  Voor deze plant is het aan te raden om ongeveer 2,5 meter ruimte te geven voor een optimale groei en ontwikkeling. Let op dat de plant ook voldoende licht en vocht krijgt om goed te gedijen in de tuin. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het kiezen van de plantlocatie.

  De Chamaecyparis lawsoniana 'Tamariscifolia' groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. Te veel schaduw kan de groei belemmeren en de kleur van de bladeren doen vervagen. Het is daarom aan te raden om deze plant op een zonnige plek te planten.

  De Chamaecyparis lawsoniana 'Tamariscifolia' heeft gemiddeld eens per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar ook niet te drassig wordt. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en pas de frequentie van water geven hierop aan.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een goede keuze voor een tuin die bijdraagt aan de biodiversiteit.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat hij vogels aantrekt met zijn schuilplaatsen en voedselbronnen. Daarnaast helpt de plant om de lucht zuiver te houden en bijen aan te trekken met zijn stuifmeel en nectar. Het zorgt dus voor een gevarieerde omgeving en draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin.

  De bloei van deze plant vindt plaats in de maanden april en mei en duurt enkele weken.

  De Chamaecyparis lawsoniana 'Tamariscifolia' kan goed tegen de volle zon. Het is een tuinplant die goed gedijt in zonnige locaties. Zorg wel voor voldoende water bij warm weer.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het is belangrijk om geen delen van deze plant te consumeren, omdat het mogelijk giftig kan zijn voor mensen en dieren. Het wordt aanbevolen om alleen planten te eten die specifiek als eetbaar gekweekt zijn.

  Ja, deze plant heeft een dicht bladerdek waardoor geluid enigszins gedempt kan worden. Het kan helpen om geluid te absorberen en de omgeving wat stiller te maken.

 • Deze plant kan het beste in het voorjaar gesnoeid worden om zijn vorm te behouden. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken en knip de takken terug tot net boven een gezonde knop. Zorg voor een goede luchtcirculatie door de plant niet te dicht op elkaar te laten groeien.

  De 'Tamarisk' dwergcipres houdt van vochtige grond, vooral tijdens droge periodes. Geef regelmatig water, maar voorkom dat de wortels constant in het water staan om wortelrot te voorkomen. Giet water bij de basis van de plant en vermijd het besproeien van de naalden.

  De Tuinplanten zoals "Chamaecyparis lawsoniana 'Tamariscifolia'" hebben potgrond nodig met goede drainage om te gedijen. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft maar niet te nat. Gebruik een potgrond die geschikt is voor naaldbomen en zorg voor voldoende voedingsstoffen voor een gezonde groei van de plant.

  De bodem dient goed doorlatend en vochtig te zijn voor deze plant. Het is belangrijk dat de grond humusrijk en voedselrijk is. Daarnaast heeft de plant een voorkeur voor een zure bodem.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot half beschaduwde plek in vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, maar houdt de plant wel voldoende vochtig. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven om te groeien en zich te ontwikkelen.

  Voor bescherming in de winter is het aan te raden om de plant te mulchen met een dikke laag organisch materiaal, zoals bladeren of stro. Het is belangrijk om de wortels van de plant te beschermen tegen vorst en uitdroging. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water krijgt voordat de winter begint.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het best in vochtige grond. Snoei indien nodig in het voorjaar om de vorm te behouden. Geef in droge periodes extra water.

  Gebruik een algemene meststof voor coniferen in het voorjaar. Vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen. Houd de grond goed vochtig na het bemesten.

  Mulchen met organisch materiaal zoals boomschors of compost is gunstig voor de grond en behoudt vocht voor de wortels van deze tuinplant. Het helpt ook om onkruidgroei te onderdrukken en de plant te beschermen tegen extreme temperaturen. Het is aan te raden om jaarlijks een laag mulch aan te brengen rond de basis van de plant.

  De plant verkiest een licht zure bodem met een pH tussen 5,5 en 6,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en zo nodig aan te passen met bijvoorbeeld tuinturf. Het gebruik van kalkhoudende meststoffen moet vermeden worden om de optimale groeiomstandigheden te behouden.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, is het belangrijk om regelmatig de bladeren en takken te controleren op tekenen van insecten of ziekten. Het is ook aan te raden om de plant regelmatig te besproeien met een natuurlijke insectenwerend middel, zoals een mengsel van water en neemolie. Verwijder ook regelmatig dode bladeren en takken om de plant gezond te houden.

 • Omschrijving

  De Chamaecyparis lawsoniana 'Tamariscifolia', ook wel bekend als de Lawson cipres 'Tamariscifolia', is een langzaam groeiende, sierlijke conifeer met een karakteristieke piramidale vorm. De naalden van deze cultivar zijn zilverblauw en fijn van structuur, waardoor de plant een elegante uitstraling heeft. 'Tamariscifolia' is goed te gebruiken als solitair in de tuin, maar ook als haagplant. Deze cipres staat graag op een zonnige standplaats en gedijt goed in goed doorlatende grond. Door zijn bijzondere kleur en vorm is de Chamaecyparis lawsoniana 'Tamariscifolia' een eyecatcher in elke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.