Chamaecyparis nootkatensis

Chamaecyparis overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Chamaecyparis nootkatensis, ook wel Alaska-ceder genoemd, is een mooie conifeer met een piramidevormige groeiwijze. Deze boom kan enorm groot worden, met een hoogte van wel 60 meter. De schors van de stam is grijsbruin en schilferig. De naalden zijn groen tot blauwgroen van kleur en geven de boom een aantrekkelijke uitstraling. Chamaecyparis nootkatensis wordt vaak gebruikt als sierboom in parken en tuinen vanwege zijn statige voorkomen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor mooie en levendige tuinen, zelfs in de wintermaanden.

  De Chamaecyparis nootkatensis is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij extreme vorst.

  Chamaecyparis nootkatensis is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en vereist alleen regelmatig water geven en snoeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt en bescherm hem tegen strenge vorst. Over het algemeen is dit een sterke en gezonde tuinplant.

  De Chamaecyparis nootkatensis heeft genoeg ruimte nodig om ongeveer 20 meter hoog en 8 meter breed te worden. Het is belangrijk om voldoende ruimte vrij te maken voor de plant om zich volledig te kunnen ontwikkelen en te groeien. Zorg voor een plantaardige plek waar de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw, maar kan ook redelijk goed gedijen in de schaduw. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt om gezond te blijven en te groeien. Over het algemeen zal de plant wel langzamer groeien in de schaduw dan in de zon of halfschaduw.

  De Chamaecyparis nootkatensis heeft gemiddeld eens per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Controleer regelmatig of de grond droog is voordat je weer water geeft.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de bloemen en het stuifmeel dat ze produceren. Het trekt deze nuttige insecten aan die helpen bij de bestuiving van andere planten in de tuin. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin die biodiversiteit stimuleert.

  Ja, Chamaecyparis nootkatensis draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin door verschillende insecten aan te trekken en te voorzien van voedsel en schuilplaatsen. De plant draagt bij aan een gevarieerd ecosysteem en zorgt voor een gezonde leefomgeving voor diverse diersoorten. Het is belangrijk om een diversiteit aan planten in de tuin te hebben om de biodiversiteit te bevorderen.

  De plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Deze plant kan het beste groeien in de volle zon. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden, vooral tijdens warme periodes. Zorg voor voldoende afwatering om wortelrot te voorkomen.

  Nee, de plant Chamaecyparis nootkatensis is niet eetbaar. Het is beter om deze plant niet op te eten, omdat het schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Het wordt daarom niet aanbevolen om deze plant te consumeren.

  Ja, Chamaecyparis nootkatensis heeft een geluidsdempend effect vanwege zijn dichte groei en naaldachtige bladeren. Dit maakt de plant een goede keuze voor het creëren van een rustige en vredige omgeving in de tuin.

 • Voor deze plant is het aan te raden om regelmatig te snoeien om de vorm en grootte te behouden. Snoei bij voorkeur in het voorjaar of de vroege zomer. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei indien nodig takken terug tot aan de hoofdtak.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladnat.

  Chamaecyparis nootkatensis gedijt goed in lichtzure en goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende vochtig blijft, maar niet te nat wordt. Gebruik bij voorkeur speciale potgrond voor tuinplanten voor een optimale groei en gezondheid van de plant.

  Chamaecyparis nootkatensis gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem licht zuur tot neutraal is en een goede vochtigheidsgraad heeft. Het toevoegen van organisch materiaal kan de bodemkwaliteit verbeteren en de groei van de plant bevorderen.

  De Chamaecyparis nootkatensis gedijt het best op een standplaats in de volle zon of halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en bescherm de plant tegen harde wind. Deze plant kan goed groeien in zowel een stadstuin als in een grote tuin.

  Om de plant te beschermen tegen vorst, is het belangrijk om een dikke laag mulch rond de wortels aan te brengen. Daarnaast kan een windbreak worden geplaatst om de plant te beschermen tegen koude wind. Het is ook aan te raden om de plant niet te snoeien in de herfst, om vorstschade te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken weg om de gezondheid te bevorderen. Geef de plant jaarlijks meststoffen voor een optimale groei.

  Gebruik een organische meststof in het voorjaar om de groei te stimuleren. Een hoog stikstofgehalte kan leiden tot weelderige bladgroei, maar een teveel kan de plant schaden. Bemest de plant niet in de herfst of winter.

  Mulchen is zeer gunstig voor de tuinplanten. Het helpt vocht vast te houden en helpt bij het onderdrukken van onkruid. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet tegen de stam van de plant wordt gelegd om rotting te voorkomen.

  De Tuinplant groeit het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH tussen 5,5 en 7,0. Een te hoge zuurgraad kan de groei van de plant belemmeren en tekorten aan bepaalde voedingsstoffen veroorzaken. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig te corrigeren met kalk of zwavel.

  Het is belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op luizen, spint, en andere insecten. Bestrijd deze indien nodig met een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel. Zorg daarnaast voor een gezonde groeiomgeving om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Chamaecyparis nootkatensis, ook wel Alaska-ceder genoemd, is een mooie conifeer met een piramidevormige groeiwijze. Deze boom kan enorm groot worden, met een hoogte van wel 60 meter. De schors van de stam is grijsbruin en schilferig. De naalden zijn groen tot blauwgroen van kleur en geven de boom een aantrekkelijke uitstraling. Chamaecyparis nootkatensis wordt vaak gebruikt als sierboom in parken en tuinen vanwege zijn statige voorkomen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.