Chamaecyparis obtusa 'Lycopodioides'

Chamaecyparis overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Chamaecyparis obtusa 'Lycopodioides' is een langzaam groeiende sierlijke conifeer met een dichte, compacte groeiwijze. De naalden zijn fijn en lichtgroen van kleur en geven de plant een luchtige uitstraling. De 'Lycopodioides' variant heeft een unieke groeiwijze die doet denken aan de bladeren van een lycopodium, vandaar ook de naam. Deze conifeer is uitermate geschikt voor rotstuinen, borders en Japanse tuinen vanwege zijn bijzondere en decoratieve verschijning. Met zijn groei naar boven toe heeft deze plant een elegant en opvallend uiterlijk dat een interessante toevoeging kan zijn aan de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is dus een mooie toevoeging aan de tuin, vooral tijdens de wintermaanden wanneer andere planten kaal zijn.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om deze plant te beschermen bij extreme vorst. In de winter kan het nodig zijn om de plant af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek.

  Ja, in het algemeen heeft deze plant weinig onderhoud nodig. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed gedraineerd is en regelmatig water te geven. Snoeien is meestal niet nodig, tenzij je de vorm wilt behouden.

  De Chamaecyparis obtusa 'Lycopodioides' heeft voldoende ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg voor een plek in de tuin waar de plant genoeg licht en ruimte heeft om te groeien. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant en plant deze op voldoende afstand van andere beplanting.

  Ja, Chamaecyparis obtusa 'Lycopodioides' groeit goed in de schaduw. Deze plant kan zelfs beter groeien in de schaduw dan in de volle zon. De schaduw zorgt ervoor dat de plant mooi compact blijft en zijn blauwgroene kleur behoudt.

  De Chamaecyparis obtusa 'Lycopodioides' heeft een gemiddelde waterbehoefte en dient ongeveer 1 tot 2 keer per week water te krijgen, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten door licht vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Het is aan te raden om te controleren of de bovenste laag van de grond droog aanvoelt voordat je opnieuw water geeft.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege zijn aantrekkelijke geur en bloemen. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken. Het kan helpen bij het bevorderen van de biodiversiteit in de tuin.

  De plant Chamaecyparis obtusa 'Lycopodioides' kan bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin door het bieden van schuilplaatsen en voedsel voor verschillende insecten en vogels. Het is belangrijk om een diversiteit aan planten in de tuin te hebben om de biodiversiteit te verhogen. Deze plant kan hieraan bijdragen door zijn unieke eigenschappen.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei. De bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon. Deze planten kunnen in de zomermaanden de volle zon verdragen. Plaats ze op een zonnige plek in de tuin voor optimale groei.

  Nee, deze plant is niet eetbaar en kan zelfs giftig zijn bij consumptie. Het wordt aanbevolen om de plant niet in te nemen en buiten het bereik van huisdieren en kinderen te houden.

  Ja, deze plant heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte bladeren en takken die geluidsgolven absorberen. Het kan helpen om achtergrondgeluid te verminderen en een rustige omgeving te creëren.

 • Deze plant kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar voordat het nieuwe groei begint. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken om de gezondheid van de plant te bevorderen. Probeer de natuurlijke vorm van de plant te behouden tijdens het snoeien.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels in natte grond staan. Geef in de winter minder water, maar laat de grond niet volledig uitdrogen.

  Deze plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk dat de potgrond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Kies bij voorkeur een potgrond met een pH-waarde die neutraal tot licht zuur is.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet goed doorlatend zijn en lichtvochtig. Zorg ervoor dat de grond humusrijk en zuur is. Voeg eventueel wat compost toe bij het planten om de bodemstructuur te verbeteren.

  De Chamaecyparis obtusa 'Lycopodioides' gedijt het best op een standplaats met licht tot halfschaduw en een vochtige bodem. Het is belangrijk dat de plant beschut staat tegen harde wind en strenge vorst. Zorg voor voldoende ruimte rondom de plant zodat deze zich goed kan ontwikkelen.

  Voor de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst en gure wind. Wikkel de plant bijvoorbeeld in met vliesdoek of plaats een beschermende mulchlaag rondom de wortels. Zorg er ook voor dat de plant voldoende vocht krijgt tijdens droge wintermaanden.

  De plant houdt van een plek met halfschaduw en goed doorlatende grond. Regelmatig snoeien kan de vorm en groei bevorderen. Houd de grond vochtig, maar vermijd dat de wortels in het water staan.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om te bemesten met een algemene meststof die geschikt is voor hagen en naaldbomen. Bemest in het voorjaar voordat de plant actief begint te groeien en herhaal dit proces in de zomer indien nodig. Houd de aanbevolen dosering van de meststof aan en vermijd overbemesting.

  Het is aan te raden om een laag mulch aan te brengen rondom de plant om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Mulch kan bestaan uit compost, houtsnippers of boomschors. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dicht bij de stam van de plant komt om verstikking te voorkomen.

  De plant geeft de voorkeur aan een zure bodem met een pH tussen 5,5 en 6,5. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem goed gedraineerd is om problemen met wortelrot te voorkomen. Test de zuurgraad van de bodem regelmatig en pas aan indien nodig.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u gebruik maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals zeepwater of neemolie. U kunt ook regelmatig controleren op luizen, spintmijten en andere schadelijke insecten en ze handmatig verwijderen. Het is belangrijk om de plant gezond te houden door regelmatig water te geven en de juiste voeding te geven.

 • Omschrijving

  Chamaecyparis obtusa 'Lycopodioides' is een langzaam groeiende sierlijke conifeer met een dichte, compacte groeiwijze. De naalden zijn fijn en lichtgroen van kleur en geven de plant een luchtige uitstraling. De 'Lycopodioides' variant heeft een unieke groeiwijze die doet denken aan de bladeren van een lycopodium, vandaar ook de naam. Deze conifeer is uitermate geschikt voor rotstuinen, borders en Japanse tuinen vanwege zijn bijzondere en decoratieve verschijning. Met zijn groei naar boven toe heeft deze plant een elegant en opvallend uiterlijk dat een interessante toevoeging kan zijn aan de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.