Chamaecyparis obtusa 'Pygmaea'

Chamaecyparis overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Chamaecyparis obtusa 'Pygmaea' is een langzaam groeiende dwergcypres met een compacte en bolvormige groeiwijze. De naalden zijn groen in de zomer en kunnen in de winter verkleuren naar bronskleurig. Deze plant is geschikt voor zowel de volle grond als in potten op het terras. 'Pygmaea' is een mooie aanvulling voor rotstuinen, Japanse tuinen of als solitaire plant. Het is een winterharde en gemakkelijk te onderhouden plant die weinig eisen stelt aan de grondsoort.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend. Dit betekent dat de bladeren het hele jaar door groen blijven, zelfs in de winter. Het is een mooie toevoeging aan de tuin voor wat extra kleur en structuur.

  Deze tuinplant is goed winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het kan dus tegen redelijk koude temperaturen, maar het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor bescherming tijdens strenge vorst. Zorg ervoor dat de plant goed beschermd is in de winter om schade te voorkomen.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud. Het is een langzame groeier die weinig verzorging nodig heeft. Zorg voor voldoende zonlicht en geef regelmatig water.

  Deze plant heeft voldoende ruimte nodig om te groeien en zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg voor voldoende afstand tot andere planten en bomen, zodat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien. Houd bij de uiteindelijke grootte van de plant rekening met de benodigde ruimte.

  Ja, Chamaecyparis obtusa 'Pygmaea' groeit goed in de schaduw. Deze plant gedijt goed op een plek met weinig zonlicht en kan ook in de schaduw goed groeien. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft en geef de plant regelmatig water.

  De Chamaecyparis obtusa 'Pygmaea' heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar niet drassig. In de zomer kan het vaker water nodig hebben dan in de winter.

  Ja, Chamaecyparis obtusa 'Pygmaea' is vlinder- en bijenlokkend. Het trekt deze insecten aan vanwege de geur en nectar. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin om biodiversiteit te bevorderen.

  Ja, Chamaecyparis soorten dragen bij aan de biodiversiteit door het bieden van schuilplaatsen en voedsel voor vogels en insecten. Daarnaast helpen ze bij het verbeteren van de luchtkwaliteit en het vasthouden van water in de bodem. Het is daarom een waardevolle toevoeging aan een tuin om de biodiversiteit te ondersteunen.

  De Chamaecyparis obtusa 'Pygmaea' bloeit niet en produceert geen bloemen. Het is een groenblijvende conifeer die het hele jaar door zijn karakteristieke blad behoudt.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt in een zonnige locatie in de tuin. Zorg er wel voor dat de grond voldoende vochtig blijft, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te beschermen tegen uitdroging.

  Nee, deze plant is niet eetbaar en mag niet worden geconsumeerd. Het is bedoeld als een decoratieve tuinplant en niet geschikt voor consumptie. Het sap of de delen van de plant kunnen giftig zijn.

  Ja, de Chamaecyparis obtusa 'Pygmaea' heeft een dichte groeiwijze en kan geluiden enigszins dempen. Als tuinplant kan het helpen om geluiden in de omgeving te verzachten.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste in het voorjaar of vroege zomer plaatsvinden. Verwijder dode of beschadigde takken en knip eventuele uitlopers bij. Probeer de natuurlijke vorm van de plant zoveel mogelijk te behouden tijdens het snoeien.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Geef water aan de basis van de plant en vermijd natte bladeren om schimmel te voorkomen.

  Deze plant groeit het best in goed doorlatende potgrond die lichtvochtig is. Zorg ervoor dat de potgrond geen meststoffen bevat die schadelijk kunnen zijn voor de plant. Gebruik bij voorkeur potgrond met een pH-waarde die geschikt is voor tuinplanten.

  De bodemkwaliteit moet goed doorlatend zijn voor deze plant. Zorg voor een humusrijke grond met voldoende voedingsstoffen. Vermijd wateroverlast en zorg voor een goede drainage.

  Deze plant geeft de voorkeur aan een standplaats in de zon of halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Bescherm de plant tegen harde wind om schade te voorkomen.

  Om de plant te beschermen tegen winterkou, kan het helpen om mulch rond de wortels aan te brengen. Het helpt ook om de plant uit de wind te zetten en te beschermen tegen hevige regenval. Het is belangrijk om te voorkomen dat de grond rond de plant volledig bevriest.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en hoeft niet vaak gesnoeid te worden. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat wordt. Verwijder regelmatig eventueel dode takken en bladeren.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om te bemesten tijdens het groeiseizoen, bijvoorbeeld in het voorjaar. Gebruik een evenwichtige meststof speciaal voor tuinplanten om de groei en gezondheid van de plant te bevorderen. Volg altijd de instructies op de verpakking om overbemesting te voorkomen.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruidgroei rondom de plant. Het is belangrijk om een laag mulch aan te brengen in het voorjaar voor optimale groeiomstandigheden. Kies een organisch mulch zoals boomschors of compost voor de beste resultaten.

  De bodem voor deze plant moet licht zuur tot neutraal zijn. Het wordt aanbevolen om de pH-waarde van de bodem tussen de 5,5 en 7 te houden. Verzuring van de bodem kan invloed hebben op de gezondheid van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten zoals Chamaecyparis obtusa 'Pygmaea', kunt u overwegen om natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes, in te zetten. Daarnaast kunnen regelmatige controles en goede hygiëne in de tuin helpen om plagen te voorkomen. Als laatste middel kunnen biologische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt tegen ongedierte.

 • Omschrijving

  Chamaecyparis obtusa 'Pygmaea' is een langzaam groeiende dwergcypres met een compacte en bolvormige groeiwijze. De naalden zijn groen in de zomer en kunnen in de winter verkleuren naar bronskleurig. Deze plant is geschikt voor zowel de volle grond als in potten op het terras. 'Pygmaea' is een mooie aanvulling voor rotstuinen, Japanse tuinen of als solitaire plant. Het is een winterharde en gemakkelijk te onderhouden plant die weinig eisen stelt aan de grondsoort.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.