Chamaecyparis pisifera 'Compacta'

Chamaecyparis pisifera

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Chamaecyparis pisifera 'Compacta' is een compact groeiende conifeer met een kegelvormige groeiwijze. De naalden zijn blauwgroen van kleur en fijn van structuur. Deze plant wordt vaak gebruikt als solitair in de tuin vanwege zijn opvallende vorm en kleur. Hij kan uiteindelijk een hoogte bereiken van ongeveer 2 meter. De Chamaecyparis pisifera 'Compacta' gedijt goed in zonlicht en goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Hierdoor blijft de plant ook in de winter groen. Dit zorgt voor een mooie en levendige uitstraling in de tuin.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens de wintermaanden te beschermen tegen strenge vorst. Bescherming met vliesdoek of bladeren kan helpen om de plant te beschermen tegen kou.

  Ja, de Chamaecyparis pisifera 'Compacta' is makkelijk in onderhoud en vereist weinig snoeiwerk. Deze plant heeft weinig water nodig en groeit goed in zowel zon als halfschaduw.

  De Chamaecyparis pisifera 'Compacta' heeft genoeg ruimte nodig om te groeien en zich goed te ontwikkelen. Zorg voor voldoende afstand tot andere planten en objecten, zodat de plant voldoende licht en lucht krijgt. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het bepalen van de plantafstand.

  De Chamaecyparis pisifera 'Compacta' groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw. In de schaduw kan de groei belemmerd worden en kan de plant minder compact en vol groeien. Het is daarom aan te raden om deze plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  De Chamaecyparis pisifera 'Compacta' heeft gemiddeld één keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grootte van de pot. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet te nat. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, Chamaecyparis pisifera 'Compacta' trekt vlinders en bijen aan vanwege de geur en nectar die de plant produceert. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin om deze belangrijke bestuivers aan te trekken. Het kan helpen bij het bevorderen van de biodiversiteit en het behouden van een gezonde tuinomgeving.

  Tuinplanten dragen bij aan biodiversiteit door het bieden van voedsel en schuilplaatsen voor verschillende soorten dieren en insecten. Daarnaast helpen planten bij het verminderen van luchtvervuiling en het vasthouden van regenwater, wat ook bijdraagt aan de biodiversiteit in de omgeving. Het is daarom belangrijk om een diversiteit aan planten in de tuin te hebben voor een gezond ecosysteem.

  De Chamaecyparis pisifera 'Compacta' bloeit in de maanden april en mei. De bloei duurt over het algemeen enkele weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en doet het het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is een sterke en winterharde tuinplant die goed gedijt in de volle zon. Zorg wel voor voldoende vochtige grond en bescherming tegen harde wind.

  Nee, Chamaecyparis pisifera 'Compacta' is niet eetbaar en wordt ook niet aanbevolen voor consumptie. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn aantrekkelijke verschijning. Het consumeren van delen van de plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, deze plant heeft een dichte groeiwijze en kan als erfafscheiding dienen waardoor het geluid kan dempen. Planten hebben over het algemeen een positief effect op de geluidsabsorptie in de tuin.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste in het voorjaar worden gedaan, voordat de nieuwe groei begint. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei indien nodig om de vorm van de plant te behouden. Zorg ervoor dat u scherp snoeigereedschap gebruikt om schade aan de plant te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge perioden. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond om verdamping te minimaliseren.

  De plant gedijt goed in goed doorlatende en vochtige potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Voeg regelmatig voeding toe voor een gezonde groei.

  De bodemkwaliteit moet goed doorlatend zijn en licht zuur tot neutraal. Zorg voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen. Vermijd stilstaand water rond de wortels van de plant.

  Chamaecyparis pisifera 'Compacta' gedijt het best op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een goed doorlatende bodem en vermijd te natte grond. Deze plant kan zowel in de volle grond als in een pot worden geplant.

  Het is belangrijk om de plant in de winter te beschermen tegen vorst en sterke wind. Dit kan door de plant in te pakken met bijvoorbeeld jute of vliesdoek. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en hoeft slechts af en toe gesnoeid te worden om zijn compacte vorm te behouden. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef regelmatig water tijdens droge periodes. Vermijd overmatige bemesting om te voorkomen dat de plant te snel groeit.

  Voor deze tuinplant is het belangrijk om in het voorjaar organische mest of een speciale meststof voor coniferen te geven. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig over de wortelzone wordt verdeeld en geef niet te veel om verbranding te voorkomen. Het is aan te raden om de plant niet te bemesten in de herfst om de groei te vertragen en de plant voor te bereiden op de winter.

  Mulch kan worden gebruikt rondom deze plant om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Het helpt ook om de temperatuur van de grond stabiel te houden en voedingsstoffen vast te houden voor een gezonde groei. Kies een organisch mulch materiaal zoals boomschors of houtsnippers voor het beste resultaat.

  De Chamaecyparis pisifera 'Compacta' gedijt het beste in een bodem met een neutrale tot licht zure pH. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat. Een pH tussen de 5,5 en 7,5 is ideaal voor deze tuinplant.

  Om ongedierte bij deze plant te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig de bladeren en takken te inspecteren op tekenen van plagen zoals spint, bladluizen of schimmels. Het is aanbevolen om eventueel aangetaste delen van de plant direct te verwijderen en te vernietigen om verdere verspreiding te voorkomen. Het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen kan ook helpen om ongedierte onder controle te houden.

 • Omschrijving

  De Chamaecyparis pisifera 'Compacta' is een compact groeiende conifeer met een kegelvormige groeiwijze. De naalden zijn blauwgroen van kleur en fijn van structuur. Deze plant wordt vaak gebruikt als solitair in de tuin vanwege zijn opvallende vorm en kleur. Hij kan uiteindelijk een hoogte bereiken van ongeveer 2 meter. De Chamaecyparis pisifera 'Compacta' gedijt goed in zonlicht en goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.