Chamaecyparis pisifera 'Sungold'

Chamaecyparis pisifera

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

'Sungold' is een compacte en langzaam groeiende conifeer met opvallende goudgele naalden die in de zon nog intenser kleuren. De plant heeft een kegelvormige, bossige groeiwijze en kan uiteindelijk een hoogte van 1,5 tot 2 meter bereiken. De naalden van 'Sungold' blijven het hele jaar door geel van kleur en vormen een mooi contrast met de groene tuinplanten. Deze cultivar gedijt het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Ideaal als solitair in de tuin, in een rotstuin of als accentplant in een border.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de "Chamaecyparis pisifera 'Sungold'" is groenblijvend. Dit betekent dat de plant ook in de winter zijn bladeren behoudt. Dit zorgt voor het hele jaar door kleur in de tuin.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om bij strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek. In de winter kan de plant bruin verkleuren, maar zal in het voorjaar weer opnieuw uitlopen.

  Ja, deze plant is over het algemeen vrij makkelijk in onderhoud. Zorg voor voldoende water en een goed doorlatende grond. Snoei indien nodig in het voorjaar om de vorm te behouden.

  Chamaecyparis pisifera 'Sungold' wordt het best geplant op een locatie met voldoende ruimte, aangezien deze plant erg groot kan worden. Zorg ervoor dat de plant genoeg ruimte heeft om zich volledig te kunnen ontwikkelen en te groeien. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het bepalen van de plantafstand.

  Ja, de Chamaecyparis pisifera 'Sungold' groeit goed in de schaduw. Het is een plant die goed gedijt in halfschaduw tot schaduwrijke omstandigheden. Zorg voor voldoende vochtige grond en beperkt zonlicht voor optimale groei.

  De Chamaecyparis pisifera 'Sungold' heeft gemiddeld eens per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond goed droog is voordat je opnieuw water geeft. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, Chamaecyparis pisifera 'Sungold' is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de kleurrijke en geurende bloemen. Het kan een waardevolle toevoeging zijn aan een tuin die vlinders en bijen lokt.

  Ja, Tuinplanten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de biodiversiteit in de tuin door het aantrekken van insecten, vogels en andere dieren. Door een diversiteit aan planten in de tuin te hebben, wordt de biodiversiteit verhoogd en worden verschillende organismen aangetrokken. Het is daarom belangrijk om naast bloeiende planten ook groenblijvende soorten zoals Chamaecyparis pisifera 'Sungold' in de tuin te hebben.

  Chamaecyparis pisifera 'Sungold' bloeit niet, maar vormt geelgroene schubben die het hele jaar door kleurrijk blijven.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Zorg wel voor voldoende water en bescherming tegen felle middagzon in de zomer. Deze plant kan ook prima groeien in halfschaduw, maar zal dan mogelijk minder kleurrijk zijn.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gebruikt vanwege zijn mooie gele bladeren en vorm. Het consumeren van delen van de plant kan leiden tot gezondheidsproblemen.

  Ja, Chamaecyparis pisifera 'Sungold' heeft de eigenschap geluid te dempen vanwege de dichte bladeren. Het kan helpen om geluiden van buitenaf te verminderen en een rustige omgeving te creëren. Het is daarom een goede keuze voor in de tuin of als afscheiding bij een drukke weg.

 • De Chamaecyparis pisifera 'Sungold' kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar om de vorm te behouden en de groei te stimuleren. Verwijder dode of beschadigde takken en knip indien nodig enkele centimeters van de bovenkant af om de plant compact te houden. Zorg ervoor dat de snoeischaar scherp is om schade aan de plant te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en niet over de bladeren.

  De plant groeit het beste in vochtige, goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen. Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is en voorzien is van drainagegaten om wortelrot te voorkomen.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet goed doorlatend zijn en bij voorkeur vochtig, maar niet te nat. Zorg ervoor dat de bodem pH-neutraal tot licht alkalisch is en goed bemest is voor optimale groei. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat om de plant gezond te houden.

  De Chamaecyparis pisifera 'Sungold' gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Bescherm de plant tegen harde wind.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst, wind en sneeuw. Dit kan bijvoorbeeld door de plant in te pakken met tuinvlies of een jute zak. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de vorst begint.

  Deze plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de plant te snoeien om de vorm en grootte te behouden. Geef de plant indien nodig meststoffen voor een gezonde groei.

  De Tuinplanten hebben behoefte aan bemesting om gezond en goed te groeien. Gebruik een algemene meststof in het voorjaar en eventueel nog een keer in de zomer. Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste dosering.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht in de grond en voorkomt onkruidgroei rondom de plant. Het is belangrijk om een laag mulch van ongeveer 5 tot 8 cm dik aan te brengen rondom de plant, maar zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stam komt te liggen om rotting te voorkomen. Verwijder jaarlijks de oude mulchlaag en vervang deze door een nieuwe laag voor optimale groei van de plant.

  De zuurgraad van de bodem waar Tuinplanten groeien moet idealiter tussen de 5,5 en 7 liggen voor een optimale groei en gezondheid. Het is belangrijk om de zuurgraad regelmatig te testen en indien nodig te corrigeren met kalk of zwavel. Het is aan te raden om een bodemtest uit te voeren voordat u bemestings- en verzorgingsmaatregelen neemt.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten zoals Chamaecyparis pisifera 'Sungold', kunt u gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of roofmijten. Daarnaast kunt u ook preventieve maatregelen nemen door regelmatig de planten te controleren op eventuele plagen en deze te verwijderen. Tot slot kunt u ook gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum.

 • Omschrijving

  'Sungold' is een compacte en langzaam groeiende conifeer met opvallende goudgele naalden die in de zon nog intenser kleuren. De plant heeft een kegelvormige, bossige groeiwijze en kan uiteindelijk een hoogte van 1,5 tot 2 meter bereiken. De naalden van 'Sungold' blijven het hele jaar door geel van kleur en vormen een mooi contrast met de groene tuinplanten. Deze cultivar gedijt het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Ideaal als solitair in de tuin, in een rotstuin of als accentplant in een border.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.