Cryptomeria japonica

Cryptomeria japonica

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cryptomeria japonica, ook wel Japanse ceder genoemd, is een sierlijke conifeer met een kegelvormige groeiwijze. De naalden zijn naaldvormig en groen van kleur, en blijven het hele jaar door aan de takken zitten. Deze boom kan uitgroeien tot een imposante hoogte van wel 20-30 meter. Cryptomeria japonica is winterhard en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Het is een populaire keuze voor tuinen en parken vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk en snelle groei.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Dit betekent dat hij goed bestand is tegen milde tot matige vorst. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij extreme kou.

  Ja, deze plant is redelijk makkelijk in onderhoud en vereist weinig verzorging. Regelmatig water geven en licht snoeien volstaat meestal. Het is een sterke en winterharde plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden.

  Cryptomeria japonica heeft veel ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Planten dienen minstens 2,5 meter uit elkaar te staan om voldoende ruimte te bieden voor hun groei en ontwikkeling. Zorg ervoor dat ze voldoende licht en lucht krijgen om gezond te blijven.

  De Cryptomeria japonica groeit het beste in volle zon of halfschaduw, maar kan ook redelijk goed groeien in de schaduw. Het is echter belangrijk dat de plant voldoende licht krijgt om goed te gedijen. In de schaduw zal de groei mogelijk wat langzamer zijn dan in zonnigere omstandigheden.

  Cryptomeria japonica heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warmere periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verzadigen. Over het algemeen is één keer per week water geven voldoende, afhankelijk van de weersomstandigheden.

  Cryptomeria japonica trekt geen vlinders en bijen aan.

  Cryptomeria japonica draagt ​​niet bij aan de biodiversiteit omdat het een inheemse soort is die weinig insecten en dieren aantrekt. Het kan echter wel dienen als schuilplaats voor sommige vogelsoorten. Over het algemeen wordt het niet als zeer biodivers beschouwd in de tuin.

  Cryptomeria japonica bloeit in de maanden augustus en september. De bloei van deze plant kan maximaal 6 weken duren.

  Cryptomeria japonica kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een plek met veel zonlicht. Het is daarom aan te raden deze plant op een zonnige plaats in de tuin te planten voor een optimale groei en bloei. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme zomerdagen.

  Nee, de Cryptomeria japonica is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt voor zijn aantrekkelijke uiterlijk en niet voor consumptie. Het consumeren van deze plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, deze plant werkt geluidsdempend doordat hij geluidstrillingen absorbeert en reflecteert. Het dichte bladerdek zorgt ervoor dat geluidsoverlast verminderd wordt. Het is daarom een goede keuze voor het creëren van een rustige en stille omgeving in de tuin.

 • Cryptomeria japonica kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar voordat de nieuwe groei begint. Verwijder dode of zieke takken en knip indien nodig de vorm van de boom bij. Pas op met snoeien in de zomer, dit kan de plant beschadigen.

  De Cryptomeria heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft maar vermijd dat de wortels in een plas water staan. Geef bij voorkeur water bij de wortels en niet op het blad.

  Cryptomeria japonica heeft goed doorlatende en vochtige potgrond nodig om goed te groeien. Gebruik een mengsel van veenmos, schors en zand voor optimale drainage en voeding. Zorg ervoor dat de potgrond regelmatig wordt bemest tijdens het groeiseizoen.

  Cryptomeria japonica gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond. De bodem moet een neutrale tot zure pH hebben en rijk zijn aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de grond niet te compact is om de wortels voldoende zuurstof te geven.

  De plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon of halfschaduw. Zorg voor een licht vochtige, goed doorlaatbare grond. Bescherm de plant tegen harde wind om schade te voorkomen.

  Voor winterbescherming van deze plant, is het aan te raden om mulch rond de basis aan te brengen om de wortels te beschermen tegen vorst. Het is ook belangrijk om de plant goed water te geven voordat de vorstperiode begint. Het is tevens mogelijk om een beschermende doek of hoes over de plant heen te plaatsen om extra bescherming te bieden.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en is zeer winterhard. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien om een compacte vorm te behouden en de groei te bevorderen. Verder is het belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Voor tuinplanten zoals Cryptomeria japonica is het belangrijk om in het voorjaar organische meststof toe te voegen voor een gezonde groei. Kies voor een meststof met een hoog stikstofgehalte om de groei te stimuleren. Verdeel de meststof gelijkmatig rond de plant en vermijd overbemesting om schade te voorkomen.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht in de grond en beschermt de wortels van de plant tegen temperatuurveranderingen. Het is belangrijk om een laag mulch aan te brengen rondom de plant, maar niet direct tegen de stam. Dit zal helpen het bodemleven te verbeteren en de plant gezond te houden.

  De Cryptomeria japonica gedijt het beste in een zure bodem met een pH tussen de 5,0 en 6,5. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem voldoende zuur is voor een optimale groei en gezondheid van de plant. Het regelmatig testen en eventueel aanpassen van de pH-waarde kan hierbij helpen.

  Cryptomeria japonica is gevoelig voor bladluizen, spintmijten en schubinsecten. Om deze ongedierte te bestrijden, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en roofmijten worden ingezet. Daarnaast kunnen ook plantensprays met neemolie of pyrethrum helpen bij het bestrijden van ongedierte.

 • Omschrijving

  Cryptomeria japonica, ook wel Japanse ceder genoemd, is een sierlijke conifeer met een kegelvormige groeiwijze. De naalden zijn naaldvormig en groen van kleur, en blijven het hele jaar door aan de takken zitten. Deze boom kan uitgroeien tot een imposante hoogte van wel 20-30 meter. Cryptomeria japonica is winterhard en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Het is een populaire keuze voor tuinen en parken vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk en snelle groei.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.