Cryptomeria japonica 'Bandai'

Cryptomeria japonica

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cryptomeria japonica 'Bandai' is een dwergvorm van de Japanse ceder met een compacte en bolvormige groeiwijze. De naalden zijn groen van kleur en komen in dichte kransjes aan de takken tevoorschijn. Deze plant bereikt een maximale hoogte van ongeveer 1 meter en groeit langzaam. 'Bandai' gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als halfschaduw staan. Het is een decoratieve plant die goed past in rotstuinen, borders of als solitaire eyecatcher in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend. Dit betekent dat de bladeren het hele jaar door groen blijven. Dit zorgt voor een mooie uitstraling in de tuin, zelfs in de winter.

  Cryptomeria japonica 'Bandai' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst. De plant kan goed groeien en gedijen in ons klimaat.

  Cryptomeria japonica 'Bandai' is een vrij eenvoudige plant in onderhoud. Het is belangrijk om voldoende water te geven, vooral tijdens droge periodes. Snoeien is meestal niet nodig, tenzij om de vorm te behouden.

  Cryptomeria japonica 'Bandai' heeft gemiddeld een ruimte nodig van 3 meter in de breedte en 5 meter in de hoogte om optimaal te groeien. Het is belangrijk om voldoende ruimte te voorzien voor de wortels om zich te ontwikkelen en de plant gezond te houden. Het is aan te raden om de plant voldoende licht en lucht te geven door hem niet te dicht bij andere planten te plaatsen.

  Cryptomeria japonica 'Bandai' groeit het beste in volle zon tot halfschaduw, maar kan ook goed gedijen in de schaduw. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant nog steeds voldoende licht krijgt om gezond te blijven. Het is raadzaam om de plant af en toe te verplaatsen naar een plek met meer zonlicht om de groei te stimuleren.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen eens per week water nodig, tenzij de grond al vochtig aanvoelt. Het is belangrijk om de grond gelijkmatig vochtig te houden en te voorkomen dat deze uitdroogt. Let vooral op tijdens warme periodes en pas het watergeven aan indien nodig.

  Ja, de Cryptomeria japonica 'Bandai' is vlinder- en bijenlokkend. Het trekt deze bestuivers aan met zijn bloemen en zorgt zo voor biodiversiteit in de tuin. Het is een mooie aanvulling op een tuin die bezoek krijgt van vlinders en bijen.

  De Cryptomeria japonica 'Bandai' is een aantrekkelijke conifeer die kan bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin. De plant biedt beschutting en voedsel voor verschillende insecten en vogels. Het is belangrijk om diverse planten in de tuin te hebben om de biodiversiteit te ondersteunen.

  De Cryptomeria japonica 'Bandai' bloeit van augustus tot september en de bloei kan ongeveer 2 weken duren.

  Ja, Cryptomeria japonica 'Bandai' kan goed tegen de volle zon. Deze tuinplant staat graag op een zonnige standplaats. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor een gezonde groei.

  Nee, de Cryptomeria japonica 'Bandai' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gebruikt voor zijn fraaie uiterlijk en niet voor consumptie. Het wordt daarom niet aangeraden om deze plant te eten.

  Ja, de Cryptomeria japonica 'Bandai' heeft de eigenschap om geluid te dempen door middel van het absorberen van geluidsgolven met zijn dichte bladeren. Het is een goede keuze voor het creëren van een rustige en stille omgeving in de tuin.

 • Het snoeien van deze plant dient bij voorkeur in het voorjaar te gebeuren om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken door ze helemaal terug te snoeien tot aan de stam. Probeer de natuurlijke vorm van de plant te behouden door spaarzaam te snoeien.

  Geef voldoende water aan deze plant, vooral tijdens warme zomerdagen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Geef geen water tijdens de wintermaanden wanneer de plant in rust is.

  Cryptomeria japonica 'Bandai' gedijt het beste in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft maar niet te nat. Gebruik een potgrond die geschikt is voor tuinplanten voor optimale groei.

  Cryptomeria japonica 'Bandai' gedijt het beste in goed doorlatende en vochtige grond. De bodem moet zuur tot neutraal zijn en rijk aan organisch materiaal. Vermijd zware, compacte of droge grond om de gezondheid en groei van de plant te bevorderen.

  De Cryptomeria japonica 'Bandai' groeit het beste op een standplaats met volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een beschutte plek tegen harde wind om beschadiging te voorkomen. De plant gedijt goed in een vochtige, goed doorlatende grond.

  Om de plant te beschermen tegen vorst en koude winterweer, kan je een dikke laag mulch aanbrengen rond de stam. Ook kan je de plant afdekken met jute of fleece. Zorg ervoor dat de bodem goed gedraineerd is en vermijd te veel vocht in de winter.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en hoeft alleen regelmatig water te krijgen, vooral tijdens droge periodes. Snoei indien nodig om de vorm en grootte te behouden. Voer jaarlijks een lichte bemesting uit in het voorjaar.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om in het voorjaar en najaar organische meststoffen te geven om de groei en gezondheid te bevorderen. Gebruik bij voorkeur een meststof speciaal voor coniferen en volg de aanbevolen dosering op de verpakking. Overbemesting kan leiden tot schade aan de wortels en bladeren van de plant.

  Het is gunstig om een laag mulch rond de basis van deze plant aan te brengen om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stam wordt geplaatst om verstikking te voorkomen. Vernieuw de mulchlaag indien nodig om de plant gezond te houden.

  De plant groeit het beste in zure tot neutrale bodems met een pH tussen 5,5 en 7,5. Het is belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aanpassingen te maken met bijvoorbeeld kalk of zwavel. Planten gedijen vaak het beste in een bodem met de juiste zuurgraad voor hun specifieke behoeften.

  Ter preventie van ongedierte kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen worden ingezet. Ook regelmatig inspecteren op spint, wolluis en bladluizen kan helpen bij het voorkomen van plagen. Het gebruik van milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen kan een effectieve oplossing zijn bij grotere infestaties.

 • Omschrijving

  Cryptomeria japonica 'Bandai' is een dwergvorm van de Japanse ceder met een compacte en bolvormige groeiwijze. De naalden zijn groen van kleur en komen in dichte kransjes aan de takken tevoorschijn. Deze plant bereikt een maximale hoogte van ongeveer 1 meter en groeit langzaam. 'Bandai' gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als halfschaduw staan. Het is een decoratieve plant die goed past in rotstuinen, borders of als solitaire eyecatcher in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.