Cupressus sempervirens 'Stricta'

Cupressus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Cupressus sempervirens 'Stricta', ook wel Italiaanse cipres genoemd, is een slanke en elegante conifeer met een smalle groeiwijze. De plant heeft donkergroene bladeren die in schubben langs de takken groeien en het hele jaar groen blijven. De 'Stricta' variant groeit op een rechte en compacte manier, waardoor het een perfecte keuze is voor smalle ruimtes of als afscheiding. De Italiaanse cipres staat bekend om zijn snelle groei en kan uiteindelijk een indrukwekkende hoogte bereiken van wel 20 meter. De plant gedijt het beste in een zonnige en goed doorlatende bodem en heeft weinig onderhoud nodig.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt dus het hele jaar door zijn bladeren. Dit maakt hem ideaal voor tuinen waar het hele jaar door wat groen gewenst is. Planten die groenblijvend zijn, zijn vaak ook beter bestand tegen koude en vorst.

  De plant is zeer winterhard en kan temperaturen tot -15 graden Celsius overleven. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen gure wind en teveel vocht tijdens de wintermaanden. Zorg voor een goede drainage om bevriezing van de wortels te voorkomen.

  Ja, de Cupressus sempervirens 'Stricta' is makkelijk in onderhoud. Deze plant heeft weinig water nodig en groeit goed op verschillende soorten grond. Verder vereist deze plant geen speciale verzorging.

  Voor deze plant is het aan te raden om ongeveer 2 tot 4 meter ruimte te voorzien om te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende afstand te houden tot andere planten en objecten in de tuin om een optimale groei te garanderen. Het is aan te raden om regelmatig te snoeien om de gewenste vorm en grootte te behouden.

  De Cupressus sempervirens 'Stricta' groeit het beste in de volle zon. Het is een plant die houdt van veel licht en zal minder goed groeien in de schaduw. Het is daarom aan te raden om deze plant op een zonnige plek te planten.

  De Cupressus sempervirens 'Stricta' heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, maar ook niet volledig uitdroogt. Houd de grond vochtig, maar niet drassig.

  Cupressus sempervirens 'Stricta' trekt geen vlinders en bijen aan vanwege de manier waarop de plant bestuift wordt. Het is daarom niet bekend als een plant die veel insecten aantrekt.

  Deze plant is niet bijzonder gunstig voor de biodiversiteit, omdat deze geen bloemen produceert en niet aantrekkelijk is voor bestuivende insecten of vogels. Het biedt wel beschutting voor kleine dieren en insecten vanwege de dichte naaldachtige bladeren. Over het algemeen zijn plantensoorten met bloemen en vruchten beter voor het ondersteunen van biodiversiteit in de tuin.

  Deze soort bloeit in de maanden januari tot en met maart. De bloei kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de omstandigheden en het klimaat.

  Ja, Cupressus sempervirens 'Stricta' kan goed tegen de volle zon. Deze planten gedijen goed in een zonnige standplaats en hebben veel licht nodig om goed te groeien. Het is dus geen probleem om deze plant in de volle zon te zetten.

  Nee, de plant is niet eetbaar en wordt niet aanbevolen om te consumeren. Het kan mogelijk giftige stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het is beter om andere plantaardige opties te kiezen die veilig zijn om te eten.

  Ja, de plant is geluidsdempend vanwege de dichte structuur van de naalden en takken die geluidsgolven absorberen. Het plantmateriaal fungeert als een natuurlijke buffer tegen geluidsoverlast in de tuin. Het kan helpen om ongewenst lawaai te verminderen en een rustige omgeving te creëren.

 • Om de vorm en grootte van de plant te behouden, is het aan te raden om regelmatig te snoeien. Dit kan het beste gedaan worden in het voorjaar of najaar, maar niet tijdens vorst. Verwijder dode takken en snoei het liefst niet meer dan een derde van de plant weg.

  Deze plant heeft matige waterbehoefte en moet regelmatig worden bewaterd, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en laat de grond niet te nat worden om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt.

  De plant houdt van goed doorlatende potgrond met een neutrale pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet drassig. Geef de plant regelmatig voeding tijdens het groeiseizoen.

  De Cupressus sempervirens 'Stricta' gedijt het best in een goed doorlatende bodem van gemiddelde kwaliteit. Zorg voor een bodem met voldoende voedingsstoffen en een pH-waarde tussen 6 en 8. Vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen.

  De Cupressus sempervirens 'Stricta' gedijt het beste op een zonnige standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is, maar niet te nat. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst en koude wind. Dit kan gedaan worden door de plant in te pakken met jute of vliesdoek. Ook is het aan te raden om de plant tijdens vorstperioden water te geven om uitdroging te voorkomen.

  De plant heeft behoefte aan een goed doorlatende bodem en regelmatig water geven tijdens droge periodes is belangrijk. Snoei de takken indien nodig om de vorm te behouden en om de lichtinval te bevorderen. Verwijder dode of zieke takken om de gezondheid van de plant te bevorderen.

  Tuinplanten zoals de Cupressus sempervirens 'Stricta' hebben matig voeding nodig en kunnen het beste bemest worden in het voorjaar. Gebruik een langzaamwerkende meststof speciaal voor groenblijvende planten voor een gezonde groei en ontwikkeling van de plant. Overbemesting moet vermeden worden om schade aan de plant te voorkomen.

  Het is aan te raden om de bodem rondom deze plant te bedekken met een laag mulch. Mulch helpt de grond vochtig te houden en onkruidgroei te voorkomen. Daarnaast beschermt mulch de wortels tegen extreme temperaturen.

  De Cupressus sempervirens 'Stricta' gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem. Een zuurgraad tussen de 6,0 en 7,5 is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de pH-waarde van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig te corrigeren.

  Als een cipresboom plagen heeft, zoals spint, kunnen geïnfecteerde delen worden afgesnoeid en weggegooid. Ook kan een oplossing van water en milde zeep worden gebruikt om de insecten af te spuiten. Regelmatig controleren op plagen en preventieve maatregelen nemen, zoals het weghouden van zwaar geïnfecteerde planten, kan helpen bij de bestrijding.

 • Omschrijving

  De Cupressus sempervirens 'Stricta', ook wel Italiaanse cipres genoemd, is een slanke en elegante conifeer met een smalle groeiwijze. De plant heeft donkergroene bladeren die in schubben langs de takken groeien en het hele jaar groen blijven. De 'Stricta' variant groeit op een rechte en compacte manier, waardoor het een perfecte keuze is voor smalle ruimtes of als afscheiding. De Italiaanse cipres staat bekend om zijn snelle groei en kan uiteindelijk een indrukwekkende hoogte bereiken van wel 20 meter. De plant gedijt het beste in een zonnige en goed doorlatende bodem en heeft weinig onderhoud nodig.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.