Juniperus communis

Juniperus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Juniperus communis, ook bekend als jeneverbes, is een groenblijvende struik die tot 10 meter hoog kan worden. De plant heeft stekelige naalden en kleine kegelvormige bessen die worden gebruikt bij het maken van jenever. Jeneverbes groeit op droge, kalkrijke grond en komt veel voor in Europa, Azië en Noord-Amerika. De bessen van deze plant worden vaak gebruikt als smaakmaker in vleesgerechten en dranken vanwege hun kruidige en bittere smaak. Jeneverbes staat ook bekend om zijn medicinale eigenschappen, zoals het ondersteunen van de spijsvertering en het versterken van het immuunsysteem.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een populaire keuze als tuinplant vanwege het blijvende groene uiterlijk. Juniperus communis behoort tot de groenblijvende tuinplanten.

  Deze plant is zeer winterhard en kan temperaturen van -20°C tot -25°C verdragen. Het is een sterke en duurzame tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is dus geschikt voor de meeste klimaten in Nederland.

  Ja, de plant Juniperus communis is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen diverse weersomstandigheden en weinig water nodig heeft. Snoeien is ook niet vaak nodig bij deze plant.

  Juniperus communis heeft ongeveer 1-2 meter ruimte nodig om volledig te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich uit te spreiden en te groeien in de tuin. Het is belangrijk om voldoende ruimte te bieden voor een gezonde en mooie groei.

  Juniperus communis kan goed groeien in de schaduw, maar prefereert wel zonlicht voor optimale groei. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor goede afwatering. In de schaduw kan de groei wat langzamer verlopen dan in volle zon.

  De Juniperus communis heeft over het algemeen niet veel water nodig en kan goed tegen droge omstandigheden. Het is voldoende om de plant één keer per week water te geven, vooral in droge periodes. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten door licht opdroogt.

  Juniperus communis is niet bekend als een plant die vlinders en bijen aantrekt. Deze plant wordt voornamelijk gekweekt om zijn sierlijke uiterlijk en aromatische bessen. Juniperus communis valt onder de categorie tuinplanten die vooral de aandacht vestigen op hun uiterlijk.

  Ja, Juniperus communis draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin. Het biedt beschutting en voedsel voor verschillende insecten en vogels. Het helpt bij het aantrekken van diverse soorten dieren naar de tuin.

  Juniperus communis bloeit in de maanden maart en april. De bloeiperiode duurt ongeveer 1-2 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en verdraagt zelfs warme en droge omstandigheden. Het is belangrijk om de plant goed te laten acclimatiseren aan de volle zon wanneer deze vanuit de schaduw wordt geplaatst. Planten in de volle grond kunnen over het algemeen beter tegen de volle zon dan planten in potten.

  Juniperus communis is niet eetbaar en mag niet geconsumeerd worden. Het wordt voornamelijk gebruikt voor decoratieve doeleinden in tuinen. Het is belangrijk om te weten welke planten eetbaar zijn voordat ze worden geconsumeerd.

  Ja, Juniperus communis heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte structuur van de naalden en takken. Deze plant kan helpen om het geluid in de tuin te absorberen en te verminderen. Juniperus communis is een goede keuze als je op zoek bent naar een geluidsdempende plant in je tuin.

 • Juniperus communis kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar. Verwijder dode takken en knip de takken die te lang zijn of in de weg zitten bij. Zorg ervoor dat de vorm van de plant behouden blijft tijdens het snoeien.

  Juniperus communis heeft niet veel water nodig en is bestand tegen droge periodes. Geef de plant alleen water wanneer de grond droog aanvoelt. Let op dat de grond niet te nat wordt, dit kan leiden tot wortelrot.

  De Juniperus communis gedijt het beste in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te vochtig wordt, aangezien dit kan leiden tot wortelrot. Gebruik bij voorkeur een mengsel van potgrond en zand voor een optimale groei van de plant.

  Juniperus communis groeit het beste in goed doorlatende bodems met een neutrale tot zure pH. De grond mag niet te vochtig zijn, omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei van de plant.

  Juniperus communis gedijt het beste in een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. De plant kan ook goed tegen droge en arme grondsoorten. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien.

  Voor winterbescherming kun je mulch aanbrengen rondom de plant om de bodemtemperatuur te reguleren en te beschermen tegen vorstschade. Zorg ervoor dat de plant goed is uitgehard voordat de winter begint en bescherm gevoelige delen met doeken of vliesdoek. Vermijd het gebruik van plastic hoezen, omdat deze de luchtstroom belemmeren en schimmelgroei kunnen bevorderen.

  Juniperus communis is een gemakkelijk te onderhouden plant die weinig behoeften heeft. Zorg voor voldoende zonlicht en goed doorlatende grond. Snoei indien nodig in het voorjaar om de plant gezond en compact te houden.

  Tuinplanten zoals Juniperus communis hebben weinig bemesting nodig. Het is voldoende om in het voorjaar organische mest toe te voegen en de plant regelmatig water te geven. Overbemesting kan leiden tot schade aan de plant.

  Mulch is zeer geschikt voor het vasthouden van vocht in de bodem en het tegengaan van onkruidgroei. Daarnaast zorgt mulch voor een constante bodemtemperatuur en voedt het de grond geleidelijk met voedingsstoffen. Gebruik bij voorkeur organische mulch, zoals boomschors of compost, voor de beste resultaten.

  De zuurgraad van de bodem voor deze plant moet licht zuur tot neutraal zijn, met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig is. Het toevoegen van compost of zure meststoffen kan helpen bij het handhaven van de juiste pH-balans.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kun je gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of insecticidale zeep. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de plant te controleren op ongedierte en deze handmatig te verwijderen. Ook kun je natuurlijke vijanden van het ongedierte aantrekken door bijvoorbeeld bloeiende planten in de tuin te plaatsen.

 • Omschrijving

  Juniperus communis, ook bekend als jeneverbes, is een groenblijvende struik die tot 10 meter hoog kan worden. De plant heeft stekelige naalden en kleine kegelvormige bessen die worden gebruikt bij het maken van jenever. Jeneverbes groeit op droge, kalkrijke grond en komt veel voor in Europa, Azië en Noord-Amerika. De bessen van deze plant worden vaak gebruikt als smaakmaker in vleesgerechten en dranken vanwege hun kruidige en bittere smaak. Jeneverbes staat ook bekend om zijn medicinale eigenschappen, zoals het ondersteunen van de spijsvertering en het versterken van het immuunsysteem.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.