Microbiota decussata

Overig coniferen per stuk

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Microbiota decussata, ook wel Siberische dwergcipres genoemd, is een groenblijvende bodembedekkende conifeer met een spreidende groeiwijze. De plant heeft fijne schubben die dicht op elkaar groeien en een fluweelzachte textuur hebben. Microbiota decussata kan een hoogte bereiken van ongeveer 30 tot 50 centimeter en een breedte van 1 tot 2 meter. De naalden van de plant verkleuren in de winter naar een bronzen tint, wat zorgt voor een mooi contrast in de tuin. Siberische dwergcipres gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een continue groene uitstraling in de tuin, zelfs tijdens de wintermaanden. Planten die groenblijvend zijn, bieden het hele jaar door structuur en kleur in de tuin.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is dus goed bestand tegen koude temperaturen in de winter. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in ons klimaat.

  De plant is gemakkelijk te onderhouden en heeft minimale verzorging nodig. Het is winterhard en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Snoeien is niet nodig, tenzij om de vorm te behouden.

  Voor deze plant is een ruimte van ongeveer 1 tot 1,5 meter in de breedte nodig. In de hoogte kan de plant tot ongeveer 1 meter groeien. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven zodat de plant zich goed kan ontwikkelen.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is een goede keuze voor schaduwrijke tuinen. De plant gedijt goed in vochtige en humusrijke grond.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Geef de plant 1 tot 2 keer per week water, zodat de grond altijd licht vochtig blijft maar niet doorweekt. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten door ook even te laten opdrogen.

  Ja, de plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de kleine witte bloemen die nectar bevatten. Het is een goede keuze voor tuinen die insecten willen aantrekken en ondersteunen.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit doordat het een divers ecosysteem van insecten en kleine dieren aantrekt en ondersteunt. Het creëert een gezonde en evenwichtige omgeving in de tuin. Het draagt bij aan de variëteit en gezondheid van het lokale ecosysteem.

  Microbiota decussata bloeit in de maanden april en mei. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk dat de grond goed vochtig blijft om uitdroging te voorkomen. De plant kan ook goed tegen vorst en is winterhard.

  Microbiota decussata is niet eetbaar en wordt niet aanbevolen voor consumptie. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gebruikt voor zijn aantrekkelijke gebladerte en groeiwijze. Het is belangrijk om planten alleen te consumeren als ze bekend en veilig zijn voor consumptie.

  Ja, de plant heeft naaldachtige bladeren die geluid kunnen dempen vanwege hun textuur en vorm. Hierdoor kan de plant helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in de tuin of op het balkon. Planten met naaldachtige bladeren worden vaak gekozen om geluidsdempende eigenschappen te bieden.

 • De plant dient gesnoeid te worden om zijn vorm te behouden en om de groei te bevorderen. Snoei bij voorkeur in het voorjaar na de bloei, knip ongewenste takken en oud hout weg. Verwijder regelmatig dode takken en verkleurde bladeren voor een gezonde uitstraling.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet te drassig. Water geven aan de basis van de plant en vermijd dat de bladeren nat worden om schimmel- en rotproblemen te voorkomen.

  De plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg voor voldoende voedingsstoffen en zorg ervoor dat de potgrond niet te zuur is. Gebruik bij voorkeur een mix van compost, turf en zand voor een optimale groei.

  De plant houdt van goed doorlatende bodem en geeft de voorkeur aan een zure pH-waarde. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Voeg organisch materiaal toe om de bodemstructuur te verbeteren.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot volle zon. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd natte voeten. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen strenge winterkou. Dit kan gedaan worden door de plant te bedekken met een laag mulch of bladeren. Een andere optie is om de plant in potten te zetten en deze naar een beschutte locatie te verplaatsen tijdens de winterperiode.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en is wintergroen. Snoeien kan indien nodig in het voorjaar of de zomer. Houd de grond vochtig maar niet te nat.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen behoefte aan een regelmatige bemesting in het groeiseizoen. Het is aan te raden om organische meststoffen te gebruiken voor een gezonde groei en bloei. Vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulch is een dikke laag organisch materiaal die rondom planten wordt gelegd om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de grond te beschermen tegen temperatuurschommelingen. Het kan bestaan uit onder andere bladeren, stro, houtsnippers of compost. Mulch zorgt voor een gezonde groei en bloei van tuinplanten.

  De plant gedijt het best in een zure tot neutrale grond met een pH-waarde tussen 4,5 en 6,5. Een te hoge zuurgraad kan leiden tot voedingsstoffen die slecht worden opgenomen door de plant. Het is daarom belangrijk om de pH van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan je preventieve maatregelen nemen zoals regelmatig controleren op luizen en spint. Indien nodig kan je natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie gebruiken. Het is ook belangrijk om de plant regelmatig te snoeien en gezond te houden.

 • Omschrijving

  Microbiota decussata, ook wel Siberische dwergcipres genoemd, is een groenblijvende bodembedekkende conifeer met een spreidende groeiwijze. De plant heeft fijne schubben die dicht op elkaar groeien en een fluweelzachte textuur hebben. Microbiota decussata kan een hoogte bereiken van ongeveer 30 tot 50 centimeter en een breedte van 1 tot 2 meter. De naalden van de plant verkleuren in de winter naar een bronzen tint, wat zorgt voor een mooi contrast in de tuin. Siberische dwergcipres gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.