Picea abies 'Cranstonii'

Picea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Picea abies 'Cranstonii' is een dwergvorm van de gewone fijnspar met een compacte groei. De naalden zijn donkergroen van kleur en steken mooi af tegen de bruine takken. In het voorjaar verschijnen er kleine rode kegels die later uitgroeien tot bruine kegels. Deze langzaamgroeiende conifeer is geschikt voor kleine tuinen of als solitaire plant in een rotstuin. De 'Cranstonii' is winterhard en houdt van een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend. Dit betekent dat de naalden het hele jaar door groen blijven en niet afvallen in de winter. Hierdoor zorgt de plant voor kleur en structuur in de tuin, ook tijdens de koudere maanden.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius.

  Ja, de Picea abies 'Cranstonii' is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Deze plant heeft weinig speciale vereisten en gedijt goed in de meeste tuinomstandigheden. Regelmatig water geven en snoeien kan helpen om de plant gezond te houden.

  Een Picea abies 'Cranstonii' heeft veel ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te kunnen ontwikkelen en uit te groeien tot een volwassen exemplaar. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het bepalen van de benodigde ruimte.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of gedeeltelijke schaduw. Te veel schaduw kan de groei belemmeren en de plant verzwakken. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  Ideaal is om de plant 1 tot 2 keer per week water te geven, afhankelijk van de weersomstandigheden. Controleer regelmatig de grond om te bepalen of deze vochtig genoeg is. Zorg ervoor dat de plant niet te nat staat, dit kan wortelrot veroorzaken.

  Ja, Picea abies 'Cranstonii' is niet vlinder- of bijenlokkend.

  De Picea abies 'Cranstonii' draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin door het bieden van schuil- en nestplaatsen voor kleine dieren. De plant trekt ook insecten aan die op hun beurt weer andere dieren aantrekken. Dit zorgt voor een gevarieerd ecosysteem in de tuin.

  De Picea abies 'Cranstonii' bloeit in de maanden april en mei. De bloei duurt gemiddeld zo'n 2 tot 3 weken.

  De Picea abies 'Cranstonii' kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed bestand is tegen zonlicht. Als de plant voldoende water krijgt, zal deze goed groeien en gezond blijven.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om delen van deze plant te consumeren, omdat het giftige stoffen kan bevatten. Het is het beste om deze plant niet te eten.

  De Picea abies 'Cranstonii' heeft naaldachtige bladeren en kan geluid dempen vanwege zijn dichte takken en naalden. Het is een goede keuze voor het creëren van een groene buffer tegen geluidsoverlast in een tuin of ander groen gebied.

 • Je kunt deze plant het beste snoeien in het voorjaar of de vroege zomer. Verwijder dode takken en knip terug naar een zijtak of een gezonde knop. Zorg ervoor dat je niet te diep snoeit om de vorm van de plant te behouden.

  Deze potentiële tuinplant heeft een gemiddelde waterbehoefte en moet regelmatig worden bewaterd, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig blijft, maar vermijd dat de plant in drassige grond staat, dit kan wortelrot veroorzaken.

  Deze plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond vocht vasthoudt maar niet te nat wordt om wortelrot te voorkomen. Vermijd zware kleigrond, omdat dit de afwatering kan belemmeren.

  Om optimaal te groeien en gedijen heeft deze plant een goed doorlatende en vochtige bodem nodig. De bodem moet humusrijk en licht zuur zijn. Zorg ervoor dat de bodem geen water ophoopt om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef regelmatig water. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Tuinplanten zoals deze hebben meestal geen extra winterbescherming nodig, maar een mulchlaag van bladeren of stro rond de basis kan helpen om de wortels te beschermen tegen bevriezing. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wateroverlast te voorkomen. In strenge winters kan een beschermhoes of jute doek nuttig zijn om de plant te beschermen tegen harde wind en ijzige omstandigheden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei beschadigde of dode takken in het voorjaar. Voeg organische meststoffen toe in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Tuinplanten hebben over het algemeen behoefte aan een regelmatige bemesting om gezond te blijven en goed te groeien. Het is belangrijk om de juiste meststoffen te gebruiken die speciaal ontwikkeld zijn voor tuinplanten. Overbemesting kan leiden tot schade aan de plant en het milieu, dus volg altijd de aanbevolen dosering op de verpakking.

  Mulch kan nuttig zijn om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken rondom deze conifeer. Het is belangrijk om een laag mulch aan te brengen van ongeveer 5-10 cm dik, maar zorg ervoor dat de stam van de plant niet bedekt wordt. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors of compost voor een goede afbraak en voedingsstoffen voor de plant.

  De Tuinplanten kan het beste groeien in een zure bodem met een pH tussen 4,5 en 6. Het is belangrijk dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen om de zuurgraad van de bodem te handhaven.

  De plant kan last hebben van ongedierte zoals bladluizen, spintmijten en wantsen. Om ongedierte te bestrijden kan gebruik gemaakt worden van biologische bestrijdingsmiddelen, zoals roofmijten of lieveheersbeestjes. Ook regelmatig controleren op ongedierte en aangetaste bladeren verwijderen kan helpen bij het voorkomen van plagen.

 • Omschrijving

  Picea abies 'Cranstonii' is een dwergvorm van de gewone fijnspar met een compacte groei. De naalden zijn donkergroen van kleur en steken mooi af tegen de bruine takken. In het voorjaar verschijnen er kleine rode kegels die later uitgroeien tot bruine kegels. Deze langzaamgroeiende conifeer is geschikt voor kleine tuinen of als solitaire plant in een rotstuin. De 'Cranstonii' is winterhard en houdt van een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.