Picea abies 'Nidiformis'

Picea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Picea abies 'Nidiformis' is een dwergvorm van de gewone fijnspar met een compacte, kegelvormige groeiwijze. De naalden zijn donkergroen en stekelig. Deze dwergspar wordt vaak gebruikt als solitaire plant in rotstuinen of als bodembedekker. In het voorjaar kunnen kleine kegelvormige zaadknoppen verschijnen. De Picea abies 'Nidiformis' groeit langzaam en bereikt uiteindelijk een hoogte van ongeveer 80 centimeter. Het is een winterharde en decoratieve plant die goed gedijt in de volle zon of halfschaduw.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Picea abies 'Nidiformis' is groenblijvend. Deze plant behoudt zijn naalden het hele jaar door en zal zijn groene uitstraling behouden, zelfs in de wintermaanden. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege het blijvende groen.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -30 graden Celsius. Het kan goed gedijen in koude en milde klimaten. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst te beschermen.

  Picea abies 'Nidiformis' is een gemakkelijk te onderhouden tuinplant die weinig verzorging nodig heeft. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven en regelmatig te snoeien om de vorm te behouden. Plant de Picea abies 'Nidiformis' op een zonnige tot halfschaduw plek in goed doorlatende grond voor optimale groei.

  De Picea abies 'Nidiformis' heeft genoeg ruimte nodig om zich volledig te ontwikkelen en te groeien. Het is aan te raden om regelmatig te snoeien en de plant voldoende ruimte te geven om zich uit te spreiden. Houd ook rekening met de groeihoogte en breedte van de plant bij het aanplanten.

  Deze plant groeit het best in de volle zon of halfschaduw, maar kan ook goed gedijen in de schaduw. Zorg ervoor dat er nog voldoende licht is voor de plant om goed te groeien. In de schaduw zal deze plant mogelijk iets langzamer groeien dan wanneer hij in de volle zon staat.

  De Picea abies 'Nidiformis' heeft gemiddeld 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet te nat. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op uitdroging.

  Ja, de plant trekt vlinders aan maar is niet bijzonder aantrekkelijk voor bijen. Het is vooral geliefd bij vlinders vanwege de vorm en kleur van de naalden.

  Het is een conifeer die zorgt voor schuilplaatsen en voedsel voor verschillende kleine dieren in de tuin. Door zijn dichte groei kan het ook bijdragen aan het behoud van vocht in de bodem. Dit kan de biodiversiteit in de tuin bevorderen.

  De plant bloeit niet, aangezien het een conifeer is. Het heeft gewoon groenblijvende naalden.

  De Picea abies 'Nidiformis' houdt van een plek in de volle zon en kan hier goed tegen. Het is belangrijk dat de grond goed waterdoorlatend is om uitdroging te voorkomen. Houd de plant goed in de gaten tijdens droge periodes en geef indien nodig extra water.

  Nee, de naalden en zaden van de Picea abies 'Nidiformis' zijn niet eetbaar. Het wordt afgeraden om delen van deze plant te consumeren. Het is een decoratieve plant voor in de tuin en niet bedoeld voor consumptie.

  Ja, naaldhoutplanten zoals Picea abies 'Nidiformis' kunnen geluid dempen vanwege hun dichte bladerdek en absorberende eigenschappen. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat geluidsgolven worden geabsorbeerd en de omgeving wordt gedempt. Dit maakt de plant een goede keuze voor het verminderen van geluidsoverlast in de tuin.

 • Deze plant kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Snoei dode takken en knip eventueel te lang geworden takken terug tot de gewenste lengte. Vermijd zware snoei om de vorm en gezondheid van de plant te behouden.

  De Picea abies 'Nidiformis' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef de plant bij voorkeur 's ochtends water om schimmelgroei te voorkomen.

  Potgrond moet goed doorlatend zijn en rijk aan voedingsstoffen om een gezonde groei te bevorderen. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende afwatering om wortelrot te voorkomen. Het aanbrengen van een mulchlaag kan helpen om de grond vochtig te houden en onkruidgroei tegen te gaan.

  De bodemkwaliteit voor de Picea abies 'Nidiformis' moet goed doorlatend en vochtig zijn. Een humusrijke grond met een zure pH-waarde wordt aanbevolen. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats met volle zon of halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd natte voeten. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  In de winter heeft deze plant bescherming nodig tegen kou en vorst. Dit kan gedaan worden door mulch rond de basis van de plant aan te brengen en de plant te bedekken met een speciale winterhoes. Zorg ervoor dat de plant goed beschermd is tegen harde wind en extremen in temperatuur.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Snoei indien nodig dode takken weg en bemest de plant in het voorjaar voor optimale groei. Geef de plant voldoende water, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals deze plant hebben over het algemeen niet veel bemesting nodig. Een jaarlijkse bemesting in het voorjaar met een organische meststof is voldoende om de plant gezond te houden. Let op de specifieke behoeften van de plant en informeer bij een specialist indien nodig.

  Het is gunstig om een mulchlaag rond de plant aan te brengen om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Mulch kan bestaan uit materiaal zoals compost, boomschors of houtsnippers. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant wordt aangebracht om rotten te voorkomen.

  De Picea abies 'Nidiformis' gedijt het best in zure tot neutrale bodems met een pH tussen 5,5 en 7,5. Een te hoge zuurgraad kan leiden tot voedingsproblemen en een tekort aan essentiële voedingsstoffen voor de plant. Het is daarom belangrijk om de bodem regelmatig te testen en indien nodig de pH-waarde aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kun je kiezen voor biologische bestrijdingsmiddelen zoals roofmijten of lieveheersbeestjes. Zorg ook voor een goede beluchting en voldoende ruimte tussen de planten om schimmelproblemen te voorkomen. Controleer regelmatig op ongedierte en grijp indien nodig snel in om verdere verspreiding te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Picea abies 'Nidiformis' is een dwergvorm van de gewone fijnspar met een compacte, kegelvormige groeiwijze. De naalden zijn donkergroen en stekelig. Deze dwergspar wordt vaak gebruikt als solitaire plant in rotstuinen of als bodembedekker. In het voorjaar kunnen kleine kegelvormige zaadknoppen verschijnen. De Picea abies 'Nidiformis' groeit langzaam en bereikt uiteindelijk een hoogte van ongeveer 80 centimeter. Het is een winterharde en decoratieve plant die goed gedijt in de volle zon of halfschaduw.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.