Picea glauca

Picea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Picea glauca, ook wel bekend als de witte spar, is een naaldboom met een kegelvormige groeiwijze en zachte, grijsgroene naalden. De boom kan tot 20-30 meter hoog groeien en heeft een relatief dunne schors die grijsbruin van kleur is. In het voorjaar produceert de Picea glauca kleine kegels die naar beneden hangen en in de herfst bruin worden. De boom gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en prefereert een plekje in de volle zon tot halfschaduw. Picea glauca wordt vaak gebruikt als sierboom in tuinen en parken vanwege zijn elegante uitstraling en winterhardheid.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn naalden gedurende het hele jaar.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -30 graden Celsius. Het is goed bestand tegen koude temperaturen en kan in de winter buiten blijven staan. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen harde wind en extreme vorst.

  De Picea glauca, ook wel bekend als de witte spar, is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Deze plant vereist minimale verzorging en groeit goed in verschillende grondsoorten en klimaten. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en de plant af en toe te snoeien voor een optimale groei.

  Picea glauca heeft een ruimte nodig van ongeveer 2 tot 3 meter in de hoogte en 1,5 tot 2,5 meter in de breedte. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven zodat de plant zich goed kan ontwikkelen en niet belemmerd wordt in zijn groei. Zoek een locatie waar de plant genoeg zonlicht en luchtstroom krijgt.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon, maar kan ook goed gedijen in de halfschaduw. Een teveel aan schaduw kan de groei echter belemmeren en de plant laten uitrekken. Het is daarom aan te raden om deze plant in een plek te planten waar hij voldoende zonlicht kan krijgen.

  Deze plant heeft ongeveer één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Het is belangrijk om regelmatig de grond te controleren voordat je water geeft.

  Nee, Picea glauca staat erom bekend niet aantrekkelijk te zijn voor vlinders en bijen vanwege het ontbreken van nectarrijke bloemen. Het is voornamelijk bedoeld als decoratieve tuinplant.

  Ja, Picea glauca is goed voor biodiversiteit omdat het een schuilplaats biedt voor verschillende dieren en insecten. Daarnaast kunnen vogels nesten bouwen in de takken van deze plant, waardoor het de diversiteit van het ecosysteem bevordert. Ook draagt deze plant bij aan de gezondheid van de bodem door voedingsstoffen vrij te geven.

  De bloei van deze plant vindt plaats in de maanden april en mei. De bloeiperiode duurt meestal maar enkele weken.

  De Picea glauca gedijt het beste in de volle zon en kan goed tegen zonnige locaties. Deze plant heeft geen problemen met direct zonlicht en zal goed groeien in deze omstandigheden. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden en regelmatig water te geven bij warm weer.

  Deze plant is niet eetbaar voor mensen. Het is raadzaam om andere eetbare planten te kiezen voor consumptie.

  Ja, de plant heeft een geluidsdempend effect vanwege de dichte naalden en takken die geluidsgolven absorberen. Het plant kan dus helpen om geluidsoverlast te verminderen in een tuin of buitenruimte.

 • De Picea glauca kan het beste gesnoeid worden in de lente of vroege zomer. Verwijder dode of beschadigde takken en zorg voor voldoende luchtcirculatie tussen de takken. Snoei niet te veel tegelijk om de gezondheid van de plant niet te schaden.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet doorweekt. Vermijd dat de wortels te lang droog staan, dit kan leiden tot problemen met de plant.

  De plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond met een licht zure pH. Zorg ervoor dat de grond vochtig maar niet drassig is. Kies voor een potgrond met toegevoegde perlite of zand voor extra drainage.

  De plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Deze grond mag het liefst licht zuur tot neutraal zijn. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voeding bevat voor een goede groei en gezondheid van de plant.

  De Picea glauca gedijt het best op een standplaats met volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte of te droge grond. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Om de plant te beschermen tegen de koude wintermaanden is het aan te raden om een dikke laag mulch rond de basis van de plant aan te brengen. Daarnaast kan je ook een windscherm rond de plant plaatsen om de koude wind tegen te houden. Controleer regelmatig of de plant niet uitdroogt en geef indien nodig extra water.

  Deze plant moet regelmatig water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is. Snoei dode of beschadigde takken indien nodig.

  Deze plant heeft weinig bemesting nodig. Gebruik een langzaam werkende meststof in het voorjaar. Overbemesting kan leiden tot schade aan de wortels.

  Het gebruik van mulch rond de base van deze plant zal helpen bij het behouden van vocht, het verminderen van onkruid groei en het verbeteren van de bodemstructuur. Mulch kan bestaan uit organisch materiaal zoals bladeren, stro, of boomschors. Het advies is om een laag mulch aan te brengen van ongeveer 5-10 centimeter dik.

  Picea glauca gedijt het best in een zure bodem met een pH-waarde tussen 4,5 en 6.5. Het is belangrijk dat de bodem zuur genoeg is voor deze plant om gezond te groeien en te bloeien. Het controleren en eventueel aanpassen van de pH-waarde van de bodem kan helpen om de optimale groeiomstandigheden voor Picea glauca te creëren.

  Houd de plant gezond door regelmatig te controleren op plagen en ze indien nodig met de hand te verwijderen. Gebruik zo nodig ook milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen zoals insecticidale zeep of neemolie. Zorg daarnaast voor een goede luchtcirculatie rondom de plant om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Picea glauca, ook wel bekend als de witte spar, is een naaldboom met een kegelvormige groeiwijze en zachte, grijsgroene naalden. De boom kan tot 20-30 meter hoog groeien en heeft een relatief dunne schors die grijsbruin van kleur is. In het voorjaar produceert de Picea glauca kleine kegels die naar beneden hangen en in de herfst bruin worden. De boom gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en prefereert een plekje in de volle zon tot halfschaduw. Picea glauca wordt vaak gebruikt als sierboom in tuinen en parken vanwege zijn elegante uitstraling en winterhardheid.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.