Pinus cembra

Pinus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Pinus cembra, ook wel bekend als de cembra-den of Alpen-dennenboom, is een langzaam groeiende naaldboom die voornamelijk voorkomt in bergachtige gebieden van Europa. De boom kan een hoogte bereiken van ongeveer 20-25 meter en heeft een kegelvormige kroon. De naalden zijn blauwgroen van kleur en zitten in bundels van vijf. Pinus cembra produceert eetbare zaden, bekend als dennenpitten, die worden gebruikt in de keuken en traditionele geneeskunde. Deze boomsoort wordt vaak gekweekt in tuinen vanwege zijn sierlijke uitstraling en winterhardheid.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit betekent dat hij ook in de winter zijn groene kleur behoudt. Het is een mooie toevoeging aan een tuin of landschap, doordat hij het hele jaar door kleur en structuur biedt.

  Deze plant is zeer winterhard en kan temperaturen tot -30°C verdragen. Het is een sterke en robuuste plant die goed bestand is tegen koude weersomstandigheden. Het is een ideale keuze voor tuinen met strenge winters.

  Het onderhoud van deze plant is over het algemeen vrij eenvoudig. Regelmatig water geven en voldoende zonlicht zijn belangrijk. Ook is het aan te raden om af en toe de plant te bemesten.

  Pinus cembra heeft veel ruimte nodig om goed te groeien, aangezien het een grote boom kan worden. Het is aan te raden om minimaal 10 meter afstand te houden van andere planten en structuren. Zorg ervoor dat de boom voldoende plaats heeft om zijn wortels te verspreiden.

  De Pinus cembra groeit het beste in een zonnige omgeving, waar de plant voldoende zonlicht kan ontvangen. In de schaduw kan de groei van de plant belemmerd worden en zal het minder goed gedijen. Het is daarom aanbevolen om de Pinus cembra op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  De plant heeft gemiddeld twee tot drie keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt, vooral tijdens warme en droge periodes.

  Ja, de plant trekt vlinders aan door zijn aantrekkelijke geur en nectar. Bijen worden ook aangetrokken door de bloemen om nectar te verzamelen. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor bestuivers.

  Ja, de Pinus cembra draagt bij aan biodiversiteit, omdat het een bron van voedsel en schuilplaats biedt voor vele dieren en insecten. Daarnaast zorgt de plant voor een gevarieerd ecosysteem en helpt het de bodem te beschermen tegen erosie.

  De plant bloeit in de maanden april tot mei en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven bij warm weer om uitdroging te voorkomen. Daarnaast kan de plant ook goed tegen vorst.

  De zaden van deze plant zijn eetbaar en worden vaak gebruikt in de keuken. De naalden van de plant bevatten echter giftige stoffen en zijn niet geschikt voor consumptie. Het is belangrijk om alleen de zaden van deze plant te eten en de naalden te vermijden.

  Ja, deze plant staat erom bekend dat hij geluidsdempend is. De naalden absorberen geluidstrillingen en kunnen helpen om omgevingsgeluid te verminderen. Het is daarom een goede keuze voor in de tuin of op het balkon als je op zoek bent naar meer rust en privacy.

 • De beste tijd om te snoeien is in het late voorjaar of zomer. Verwijder alleen dode of beschadigde takken en houd de natuurlijke vorm van de plant in stand. Snoei niet te veel, dit kan de groei en gezondheid van de plant schaden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Geef bij voorkeur water in de ochtend of avond.

  Voor deze tuinplant is het belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende potgrond. Kies een potgrond met een lage zuurgraad en zorg ervoor dat de pot groot genoeg is voor de wortels om te groeien. Het is aan te raden om de potgrond regelmatig te vervangen om de plant gezond te houden.

  Pinus cembra gedijt het best in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge zuurgraad. De bodem moet ook voldoende voedingsstoffen bevatten om de groei van de plant te ondersteunen. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Vermijd te natte grond, vooral in de winter. Bescherm de plant tegen harde wind om schade te voorkomen.

  In de winter is het belangrijk om deze plant te beschermen tegen extreme kou en vorst. Dit kan gedaan worden door mulch rond de wortels aan te brengen en door de plant in te pakken met jute of vliesdoek. Bij strenge vorst is het ook aan te raden om de plant tijdelijk te verplaatsen naar een beschutte plek.

  De Pinus cembra moet regelmatig worden bewaterd, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken af en bemest de grond jaarlijks met organische meststoffen voor een gezonde groei. Zorg voor voldoende zonlicht en luchtstroming rondom de plant voor optimale groeiomstandigheden.

  Tuinplanten hebben over het algemeen weinig bemesting nodig en kunnen goed gedijen in normale tuingrond. Indien nodig kan in het voorjaar organische mest worden toegevoegd om de groei te stimuleren. Let op dat overbemesting schade kan veroorzaken aan de plant.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht in de grond en voorkomt onkruidgroei. Het beschermt de wortels tegen extreme temperaturen en verbetert de bodemstructuur. Een laag van 5-7 cm mulch is voldoende voor een tuinplant.

  De bodem moet neutraal tot licht zuur zijn voor deze plant. Het is belangrijk dat de pH-waarde van de grond tussen de 5,5 en 7,5 ligt. Het regelmatig testen en aanpassen van de bodemzuurgraad kan ervoor zorgen dat de plant optimaal groeit en gedijt.

  De plant kan gevoelig zijn voor bladluizen, spint en dennenkevers. Bestrijding van deze plagen kan worden gedaan door bijvoorbeeld natuurlijke vijanden in te zetten, zoals sluipwespen en lieveheersbeestjes. Daarnaast kunnen ook biologische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.

 • Omschrijving

  Pinus cembra, ook wel bekend als de cembra-den of Alpen-dennenboom, is een langzaam groeiende naaldboom die voornamelijk voorkomt in bergachtige gebieden van Europa. De boom kan een hoogte bereiken van ongeveer 20-25 meter en heeft een kegelvormige kroon. De naalden zijn blauwgroen van kleur en zitten in bundels van vijf. Pinus cembra produceert eetbare zaden, bekend als dennenpitten, die worden gebruikt in de keuken en traditionele geneeskunde. Deze boomsoort wordt vaak gekweekt in tuinen vanwege zijn sierlijke uitstraling en winterhardheid.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.