Pinus heldreichii

Pinus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Pinus heldreichii, ook wel bekend als de Bosnische den, is een naaldboom die van nature voorkomt in de Balkanregio. Deze boom kan tot wel 25 meter hoog worden en heeft een kegelvormige kroon. De naalden van de Pinus heldreichii zijn blauwgroen van kleur en groeien in bundels van twee. De kegels van deze boom zijn langwerpig en bevatten kleine zaden. Pinus heldreichii gedijt goed in bergachtige gebieden en is bestand tegen droge omstandigheden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn naalden het hele jaar door.

  Pinus heldreichii is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het kan goed overleven in ons klimaat.

  Pinus heldreichii is een makkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft. Water geven en af en toe snoeien volstaat om de plant gezond te houden. Het is een sterke en duurzame tuinplant.

  De Pinus heldreichii heeft voldoende ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Zorg voor voldoende afstand tussen andere planten en obstakels om de groei van de plant niet te belemmeren. Houd ook rekening met de hoogte en breedte van de plant bij het bepalen van de benodigde ruimte.

  De Pinus heldreichii groeit het beste op een zonnige locatie met goed doorlatende grond. In de schaduw kan de groei van deze plant worden belemmerd. Het is aan te raden om deze plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  De Pinus heldreichii heeft gemiddeld eens per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te verzadigen. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond om te bepalen wanneer de plant water nodig heeft.

  Ja, de plant is niet vlinder en bijenlokkend

  Ja, de Pinus heldreichii draagt bij aan de biodiversiteit door het bieden van voedsel en beschutting aan verschillende diersoorten. De lange naalden kunnen ook dienen als nestmateriaal voor vogels. De verspreiding van pollen en zaden draagt bij aan de diversiteit van plantensoorten in de omgeving.

  Pinus heldreichii bloeit in de maanden maart tot en met mei en de bloei kan enkele weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden tijdens warme periodes. De plant kan in de zomer ook profiteren van wat extra bescherming tegen de hete middagzon.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het is niet veilig voor consumptie. Het wordt voornamelijk gebruikt als sierplant in tuinen.

  Ja, deze plant heeft een geluidsdempende werking. De naalden en takken kunnen geluidsgolven absorberen en helpen om omgevingsgeluid te verminderen. Het plaatsen van deze plant in de tuin kan dus bijdragen aan een rustige omgeving.

 • Snoei deze plant bij voorkeur in de late winter of vroege lente om de groei te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde takken en knip lichtjes terug om de vorm van de plant te behouden. Vermijd zware snoei, aangezien dit de gezondheid van de plant kan schaden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladnatheid om schimmelziekten te voorkomen.

  De plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond, bij voorkeur met een mix van veen en zand. Het is belangrijk dat de potgrond vocht vasthoudt maar niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Zorg voor regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen.

  Pinus heldreichii groeit het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot arme bodemkwaliteit. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Voeg eventueel organisch materiaal toe om de bodemstructuur te verbeteren.

  De Pinus heldreichii groeit het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. De plant kan zowel in droge als vochtige grond groeien en kan goed tegen wind. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen extreme vorst.

  Voor deze plant is het belangrijk om voldoende winterbescherming te bieden, zoals mulch rond de wortels en een beschermhoes rond de stam. Zorg ervoor dat de plant niet te nat staat in de winter om rot te voorkomen. Snoei beschadigde takken weg in het voorjaar.

  Zorg voor een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Snoei dode of beschadigde takken en geef in droge periodes voldoende water. Voeg in het voorjaar wat organische mest toe voor een gezonde groei.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar en najaar organische meststoffen te gebruiken. Gebruik een speciale meststof voor coniferen om de groei en gezondheid van de plant te bevorderen. Overbemesting kan leiden tot schade aan de wortels, dus houd de dosering in de gaten.

  Mulch is gunstig voor deze plant, het beschermt de wortels tegen extreme temperaturen en helpt vocht vast te houden. Het kan bestaan uit organisch materiaal zoals houtsnippers, bladeren of compost. Mulch wordt idealiter elk jaar in het voorjaar aangebracht.

  Deze plant gedijt het beste in een zure bodem met een pH-waarde tussen 4,5 en 6. Een zure bodem helpt de plant om voedingsstoffen beter op te nemen en gezond te groeien. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Het is belangrijk om regelmatig de plant te controleren op verschillende soorten ongedierte, zoals bladluizen, spintmijten en larven. Om ongedierte te bestrijden, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes worden ingezet of kan een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel worden gebruikt. Regelmatig snoeien en de plant gezond houden kan ook helpen bij het voorkomen van ongedierte.

 • Omschrijving

  Pinus heldreichii, ook wel bekend als de Bosnische den, is een naaldboom die van nature voorkomt in de Balkanregio. Deze boom kan tot wel 25 meter hoog worden en heeft een kegelvormige kroon. De naalden van de Pinus heldreichii zijn blauwgroen van kleur en groeien in bundels van twee. De kegels van deze boom zijn langwerpig en bevatten kleine zaden. Pinus heldreichii gedijt goed in bergachtige gebieden en is bestand tegen droge omstandigheden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.