Pinus mugo subsp. mugo

Pinus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Pinus mugo subsp. mugo, ook bekend als de bergden, is een dwergvorm van de grove den die voorkomt in bergachtige gebieden in Europa. Deze plant heeft korte, donkergroene naalden die in bundels van twee groeien en zorgen voor een compacte en bolvormige groeiwijze. De bergden produceert kleine kegels die rijpen tot bruinachtige zaden. Het is een winterharde en langlevende plant die goed gedijt in zonnige en goed doorlatende grond. De Pinus mugo subsp. mugo wordt vaak gebruikt als bodembedekker in rotstuinen en als decoratieve plant in tuinen en parken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn naalden gedurende het hele jaar. Dit maakt hem een aantrekkelijke keuze voor tuinen die het hele jaar door wat groen willen hebben.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorstperiodes.

  Deze plant is over het algemeen vrij makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Regelmatig water geven en af en toe snoeien is voldoende om deze plant gezond te houden.

  Pinus mugo subsp. mugo heeft voldoende ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om uit te kunnen groeien en te voorkomen dat hij te dicht op andere planten staat. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant wanneer je hem plant.

  Pinus mugo subsp. mugo groeit het beste in de volle zon met goed doorlatende grond. In de schaduw kan de groei van de plant belemmerd worden en kan de vorm minder compact zijn. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  De Pinus mugo subsp. mugo plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet constant vochtig blijft. In de winter kan de watergift verminderd worden.

  Ja, deze plant trekt geen vlinders en bijen aan.

  Ja, deze plant heeft een hoge biodiversiteitswaarde vanwege de beschutting en voedselbronnen die het biedt voor verschillende dieren en insecten. Het toevoegen van deze plant aan de tuin kan bijdragen aan het creëren van een evenwichtig ecosysteem.

  De plant bloeit in mei tot juni en de bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke plant die gedijt in zonnige omstandigheden. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer.

  Nee, de naalden en kegels van deze plant zijn giftig en niet geschikt voor consumptie. Het wordt niet aanbevolen om delen van deze plant te eten. Het is beter om deze plant als decoratieve tuinplant te houden.

  Ja, deze plant heeft naalden die geluid kunnen dempen. Dit komt doordat de naalden geluidsgolven absorberen en reflecteren. Planten kunnen daarom bijdragen aan een geluidsarme omgeving in de tuin.

 • De Pinus mugo subsp. mugo kan in het voorjaar gesnoeid worden om de vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de scheuten tot de gewenste lengte. Probeer niet te veel takken in één keer te snoeien om de plant niet te veel te verzwakken.

  Deze plant heeft matig water nodig en verdraagt droge periodes goed. Geef vooral in de zomer regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet constant nat is. Controleer regelmatig of de grond vochtig genoeg is en pas de watergift hierop aan.

  Tuinplanten van dit type hebben behoefte aan goed doorlatende potgrond met een zure pH-waarde. Het is belangrijk om regelmatig de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Gebruik bij voorkeur een potgrond speciaal voor naaldbomen of heesters.

  De bodem moet goed doorlatend en licht zuur tot neutraal zijn voor een optimale groei van deze plant. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat om een gezonde groei te stimuleren. Vermijd zware en waterdoorlatende bodems die kunnen leiden tot wateroverlast.

  De Pinus mugo subsp. mugo groeit het beste op een zonnige standplaats. Deze plant houdt van goed doorlatende grond en kan goed gedijen in zowel zandige als rotsachtige bodems. Het is een winterharde plant die goed bestand is tegen koude temperaturen.

  In de winter kan het verstandig zijn om de plant te beschermen tegen vorst, vooral als het een strenge winter is. Dit kan gedaan worden door mulch rond de plant aan te brengen en eventueel een beschermende doek te gebruiken. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om vorstschade te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in goed doorlatende grond en volle zon. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op droogte en bij te water geven indien nodig. Snoei dode takken indien nodig voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals deze hebben weinig bemesting nodig. Bemestingsbehoefte kan variëren afhankelijk van de grondkwaliteit en groeisnelheid. Een algemene bemesting in het voorjaar met organische meststoffen kan voldoende zijn.

  Mulch is een laag organisch materiaal die wordt aangebracht rondom planten om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de bodemtemperatuur te reguleren. Voor tuinplanten zoals deze kan het gunstig zijn om mulch aan te brengen in het voorjaar om de groei te stimuleren en in het najaar om de planten te beschermen tegen vorst. Het is belangrijk om de mulch niet te dicht bij de stam van de plant aan te brengen om schimmel- en rotproblemen te voorkomen.

  De Pinus mugo subsp. mugo gedijt het best in zure bodems met een pH-waarde tussen 4,5 en 6,5. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot voedingsstoffentekorten en groeiproblemen. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel aanpassingen te doen.

  : Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan je gebruik maken van natuurlijke methoden zoals het regelmatig inspecteren van de plant en het verwijderen van aangetaste bladeren. Daarnaast kan je ook gebruik maken van milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden van het ongedierte. Zorg ervoor dat de plant voldoende lucht en ruimte heeft om zo de weerstand tegen ongedierte te verhogen.

 • Omschrijving

  Pinus mugo subsp. mugo, ook bekend als de bergden, is een dwergvorm van de grove den die voorkomt in bergachtige gebieden in Europa. Deze plant heeft korte, donkergroene naalden die in bundels van twee groeien en zorgen voor een compacte en bolvormige groeiwijze. De bergden produceert kleine kegels die rijpen tot bruinachtige zaden. Het is een winterharde en langlevende plant die goed gedijt in zonnige en goed doorlatende grond. De Pinus mugo subsp. mugo wordt vaak gebruikt als bodembedekker in rotstuinen en als decoratieve plant in tuinen en parken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.