Pinus nigra

Pinus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Pinus nigra, ook wel bekend als de zwarte den, is een naaldboom die oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Europa komt. De boom kan tot wel 30 meter hoog worden en heeft een kegelvormige kroon. Het blad van de Pinus nigra bestaat uit donkergroene naalden die in paren groeien. De boom staat bekend om zijn winterhardheid en is geschikt voor diverse bodemsoorten. De Pinus nigra produceert ook kegels met zaden die vogels en andere dieren aantrekken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn naalden gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een constant groen uiterlijk in de tuin.

  Pinus nigra is winterhard tot ongeveer -20°C. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant te beschermen bij extreme vorst.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en af en toe te snoeien om de vorm te behouden. Verder gedijt deze plant goed in zowel zonlicht als halfschaduw.

  De plant heeft voldoende ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg voor een plek waar de wortels voldoende ruimte hebben om zich uit te strekken. Houd rekening met de groeiwijze en grootte van de plant bij het planten.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in verschillende lichtomstandigheden. Het is dus geen probleem als deze plant in de schaduw staat.

  De plant heeft meestal geen extra water nodig, omdat het goed bestand is tegen droge omstandigheden. In droge periodes kan het een keer per week water geven voldoende zijn. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten goed te laten opdrogen.

  Pinus nigra is niet vlinder- en bijenlokkend.

  Ja, de plant is goed voor de biodiversiteit, omdat het een bron van voedsel en habitat biedt voor verschillende dieren en insecten. Het creëert ook een gevarieerd ecosysteem dat andere planten en organismen ondersteunt. Het bevordert de gezondheid en diversiteit van het ecosysteem waarin het groeit.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en heeft behoefte aan een plek met veel zonlicht. Zorg voor een goed doorlatende grond en voldoende water om uitdroging te voorkomen. De plant is geschikt voor zowel tuinen als parken.

  De zaden van deze plant zijn eetbaar, maar de naalden en schors zijn niet geschikt voor consumptie. Het wordt voornamelijk gebruikt in de keuken voor het maken van pijnboompitten. Het is belangrijk om de zaden goed te roosteren voordat ze gegeten worden.

  Ja, deze plant staat bekend om zijn geluidsdempende eigenschappen. De dichte naalden absorberen geluidstrillingen en verminderen zo geluidsoverlast. Het kan dus helpen bij het creëren van een rustige en stille omgeving in uw tuin.

 • Het snoeien van deze plant is het beste om in het voorjaar te doen. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken. Snoei nooit meer dan een derde van de totale taklengte om de groei en gezondheid van de plant te behouden.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge perioden. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is, maar niet te drassig. Geef bij voorkeur water bij de wortels en vermijd bladnattigheid.

  Deze plant heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om regelmatig de voedingswaarde van de potgrond te controleren en indien nodig bij te mesten.

  De Pinus nigra gedijt het beste op goed doorlatende grond van gemiddelde kwaliteit. De bodem moet licht zuur tot neutraal zijn en niet te nat. Een bodem met een goede structuur en voldoende voedingsstoffen is ideaal voor deze plant.

  De Pinus nigra staat graag op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de grond niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Deze plant is goed winterhard en kan goed tegen koude temperaturen.

  Het is belangrijk om de wortels van deze plant te beschermen tegen vorst, bijvoorbeeld door mulch aan te brengen. In strenge winters kan het ook helpen om de plant af te dekken met vliesdoek. Zorg ervoor dat de plant voldoende vocht heeft voordat de winter begint.

  De Pinus nigra heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Regelmatig water geven is belangrijk, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken indien nodig.

  De beste tijd om deze plant te bemesten is in het voorjaar, voordat de groeiperiode begint. Gebruik een meststof speciaal voor naaldbomen om een gezonde groei te bevorderen. Overbemesting kan leiden tot schade aan de wortels, dus het is belangrijk om de instructies op de verpakking te volgen.

  Mulchen is gunstig voor de bodemkwaliteit en helpt om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de plantwortels te beschermen tegen temperatuurschommelingen. Gebruik organisch materiaal zoals houtsnippers, bladeren of compost als mulch rond de plant. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is en laat ruimte vrij rond de stam om verstikking te voorkomen.

  De Tuinplanten is geschikt voor zure bodems met een pH-waarde tussen 4,5 en 6,5. Deze plantensoort gedijt goed in zuurdere bodems en kan slecht groeien in alkalische grond. Het is belangrijk om de pH-waarde van de bodem te controleren en te zorgen voor de juiste omstandigheden voor een gezonde groei.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan gebruik worden gemaakt van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen. Daarnaast kunnen ook milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum worden ingezet. Het regelmatig inspecteren van de plant en het snel verwijderen van aangetaste delen kan ook helpen bij het voorkomen van plaagproblemen.

 • Omschrijving

  De Pinus nigra, ook wel bekend als de zwarte den, is een naaldboom die oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Europa komt. De boom kan tot wel 30 meter hoog worden en heeft een kegelvormige kroon. Het blad van de Pinus nigra bestaat uit donkergroene naalden die in paren groeien. De boom staat bekend om zijn winterhardheid en is geschikt voor diverse bodemsoorten. De Pinus nigra produceert ook kegels met zaden die vogels en andere dieren aantrekken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.