Pinus strobus 'Fastigiata'

Pinus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Pinus strobus 'Fastigiata' is een cultivar van de witte den met een opgaande groeiwijze. Deze boom heeft een smalle, zuilvormige kroon en kan een hoogte bereiken van ongeveer 15 meter. De naalden zijn zilverachtig blauw en staan in bundels van vijf op lange twijgen. In de lente produceert de boom mannelijke en vrouwelijke kegels die zich later ontwikkelen tot grotere vruchten. De Pinus strobus 'Fastigiata' gedijt het beste in goed doorlatende grond en heeft behoefte aan voldoende zonlicht.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, 'Fastigiata' is een bladverliezende plant. Gedurende de winter verliest hij zijn naalden.

  De plant is winterhard tot ongeveer -30 graden Celsius. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is aan te raden om de plant goed te beschermen bij extreem lage temperaturen.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke, winterharde plant die weinig snoei nodig heeft. Zorg voor voldoende water en zonlicht om optimaal te groeien.

  De plant heeft ruimte nodig om tot zijn volledige hoogte en breedte te groeien. Houd rekening met de toekomstige omvang van de plant bij het planten. Zorg voor voldoende ruimte tussen andere beplanting om luchtcirculatie en groei te bevorderen.

  De Pinus strobus 'Fastigiata' groeit het beste in de volle zon, maar kan ook redelijk goed groeien in lichte schaduw. Een te donkere plek kan echter de groei belemmeren en de vorm van de plant aantasten. Het is aan te raden om te zorgen voor voldoende licht om de beste groeiresultaten te behalen.

  De Tuinplanten heeft over het algemeen niet veel water nodig en kan meestal één keer per week voldoende zijn. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten door opdroogt om wortelrot te voorkomen. Overwateren kan schadelijk zijn voor de plant.

  Ja, deze plant is niet vlinder- en bijenlokkend omdat het een boom is en geen bloemen heeft waar vlinders en bijen op afkomen.

  Ja, het planten van deze boom kan helpen de biodiversiteit te vergroten door het aantrekken van verschillende soorten vogels, insecten en andere dieren. Het biedt beschutting en voedselbronnen voor verschillende soorten in de omgeving. Het is een waardevolle toevoeging aan een divers ecosysteem.

  De Pinus strobus 'Fastigiata' bloeit in de maanden april en mei met mannelijke en vrouwelijke kegels die op aparte bomen groeien. De bloeiperiode kan enkele weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme periodes. Over het algemeen kan de plant goed tegen droge omstandigheden.

  Nee, de plant Pinus strobus 'Fastigiata' is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om delen van deze plant te consumeren. Het is vooral bedoeld als decoratieve tuinplant.

  Ja, naald- en bladverliezende planten zoals naaldbomen kunnen geluid absorberen en zo een geluidsdempend effect hebben in de tuin.

 • Deze plant heeft weinig snoei nodig, maar dode takken kunnen in het late voorjaar worden verwijderd. Snoei bij voorkeur niet te veel om de natuurlijke vorm te behouden en de gezondheid van de plant niet te schaden. Verwijder regelmatig takken die elkaar kruisen of beschadigd zijn.

  De plant moet regelmatig water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorweekt is, maar vermijd dat de wortels constant in het water staan. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond om verdamping te minimaliseren.

  De plant heeft een goed doorlatende potgrond nodig. Het is belangrijk om regelmatig water te geven, zodat de grond vochtig blijft. Vermijd echter dat de grond te nat wordt om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een neutrale tot zure pH. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen en vocht bevat om de plant gezond te houden. Zorg ervoor dat de grond niet te compact is, zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet te nat. Bescherm de plant tegen sterke wind en vorst.

  Tuinplanten zoals deze hebben in de winter bescherming nodig tegen kou en wind om de wortels te beschermen. Dit kan worden gedaan door mulch rond de basis aan te brengen en door de plant in te pakken met jute of ander ademend materiaal. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is om bevriezing te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het beste in goed doorlatende grond. Snoei in het voorjaar eventuele dode takken weg voor een gezonde groei. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Voor tuinplanten is het aan te raden om in het voorjaar organische meststof te gebruiken om de groei te stimuleren. Gebruik een meststof speciaal voor naaldbomen en volg de instructies op de verpakking. Mest niet teveel, dit kan schade aan de wortels veroorzaken.

  Tuinplanten zoals deze hebben baat bij mulch om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Een laagje mulch beschermt de wortels tegen vorst in de winter en houdt de grond koeler in de zomer. Let op dat de mulch niet te dicht bij de stam van de plant wordt aangebracht om rot te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Zuurdere bodems kunnen gunstig zijn voor de groei en ontwikkeling van deze plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten is het aan te raden regelmatig de planten te controleren op insecten, slakken en schimmels. Natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals roofmijten en lieveheersbeestjes kunnen worden ingezet om plagen tegen te gaan. Daarnaast is het belangrijk om de planten gezond te houden door ze voldoende water en voedingsstoffen te geven.

 • Omschrijving

  De Pinus strobus 'Fastigiata' is een cultivar van de witte den met een opgaande groeiwijze. Deze boom heeft een smalle, zuilvormige kroon en kan een hoogte bereiken van ongeveer 15 meter. De naalden zijn zilverachtig blauw en staan in bundels van vijf op lange twijgen. In de lente produceert de boom mannelijke en vrouwelijke kegels die zich later ontwikkelen tot grotere vruchten. De Pinus strobus 'Fastigiata' gedijt het beste in goed doorlatende grond en heeft behoefte aan voldoende zonlicht.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.