Pinus wallichiana

Pinus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Pinus wallichiana, ook wel de Himalaya-den genoemd, is een imposante naaldboom met een opgaande groeiwijze en een piramidale kroon. Deze naaldboom kan maar liefst tot 50 meter hoog worden. De naalden van de Pinus wallichiana zijn lang en zacht en groen van kleur. De boom produceert kegelvormige vruchten die zaden bevatten en kan goed gedijen in een vochtige, goed doorlatende bodem. Pinus wallichiana wordt vaak aangeplant vanwege zijn sierlijke verschijning en wordt vaak gebruikt in parken, tuinen en grote landschappen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn naalden het hele jaar door.

  De winterhardheid van deze plant is tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is dus een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen en vorst. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij extreme kou.

  De Pinus wallichiana is een gemakkelijk te onderhouden plant die weinig zorg en aandacht nodig heeft. Het is een sterke en duurzame plant die goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Regelmatig water geven en jaarlijks snoeien is voldoende om deze plant gezond te houden.

  De Pinus wallichiana heeft veel ruimte nodig en groeit het beste in een open en ruime omgeving. Het is aan te raden om deze boom te planten op een locatie waar hij vrij kan uitgroeien. Houd rekening met een minimale afstand van ongeveer 10 meter tot andere beplanting.

  De Pinus wallichiana groeit het beste in de volle zon of lichte schaduw. In de schaduw kan de groei belemmerd worden en kan de plant minder goed gedijen. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei.

  Tuinplanten zoals "Pinus wallichiana" hebben in het algemeen niet veel water nodig. Het is voldoende om de plant één keer per week water te geven, tenzij de grond al vochtig is. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Deze plant trekt geen vlinders en bijen aan.

  Ja, de Pinus wallichiana is goed voor de biodiversiteit omdat hij een schuilplaats en voedsel biedt voor verschillende diersoorten, waaronder vogels en insecten. Door zijn groenblijvende bladeren zorgt hij ook voor extra zuurstof en vermindert hij de luchtvervuiling in de omgeving. Daarnaast helpt de plant bij het vasthouden van water in de bodem en verbetert hij de bodemstructuur, wat gunstig is voor andere plantensoorten.

  De Pinus wallichiana bloeit in de maanden april en mei. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon en prefereert een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes. In de volle zon zal de plant optimaal groeien en gedijen.

  Nee, de vruchten van deze plant zijn niet eetbaar. Het is een decoratieve boom die voornamelijk wordt gekweekt om zijn aantrekkelijke verschijning in de tuin. Het wordt niet aanbevolen om delen van deze plant te consumeren.

  Ja, de Pinus wallichiana heeft naalden waar geluid tegen gedempt wordt. Dit maakt de plant geschikt als geluidsdempende tuinplant.

 • Deze plant kan gesnoeid worden om de vorm en grootte te controleren. Snoei dode, beschadigde of zieke takken in het voorjaar. Vermijd echter het snoeien van te veel takken om gezonde groei te stimuleren.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is, maar vermijd dat de wortels te lang nat blijven staan. Geef water bij voorkeur 's ochtends of 's avonds.

  De Pinus wallichiana gedijt het best in goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik een potgrond speciaal voor coniferen voor het beste resultaat.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot zure pH-waarde. De bodem moet rijk zijn aan voedingsstoffen en vrij zijn van wateroverlast. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te controleren en indien nodig te bemesten voor optimale groei en gezondheid van de plant.

  Pinus wallichiana gedijt het best op een zonnige locatie met goed doorlatende, vochtige grond. Het is belangrijk dat de plant beschermd is tegen harde wind en vorst. Deze naaldboom doet het goed in gematigde klimaten en kan goed gedijen in een tuinsetting.

  Voor de winterperiode is het aan te raden om een beschermende laag mulch rond de plant aan te brengen om de wortels te beschermen tegen vorst. Ook kan een scherm of doek gebruikt worden om de plant te beschermen tegen koude wind. Zorg daarnaast voor voldoende water in de herfst om uitdroging te voorkomen.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het best in goed doorlatende grond. Snoei regelmatig om de vorm te behouden en verwijder dode of beschadigde takken. Voeg in het voorjaar wat organische meststof toe voor een gezonde groei.

  Deze plant heeft geen speciale bemesting nodig, maar kan profiteren van een jaarlijkse bemesting in het voorjaar met een langzaam werkende meststof. Vermijd overbemesting omdat dit de plant kan beschadigen. Gebruik een meststof speciaal voor naaldbomen voor het beste resultaat.

  Mulchen wordt aanbevolen voor tuinplanten, omdat het helpt om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Het kan worden gemaakt van organisch materiaal zoals bladeren, stro of boomschors. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is om verstikking van de plant te voorkomen.

  De zuurgraad van de bodem voor deze plant moet tussen de 5,5 en 7 liggen om goed te gedijen. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te vochtig. Een lichtzure bodem is ideaal voor deze plantensoort.

  De beste manier om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant is preventief door de plant gezond te houden en regelmatig te controleren op eventuele plagen. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kunnen ook helpen bij het bestrijden van ongedierte. Mocht er toch een plaag optreden, dan kunnen biologische bestrijdingsmiddelen een effectieve en milieuvriendelijke oplossing bieden.

 • Omschrijving

  Pinus wallichiana, ook wel de Himalaya-den genoemd, is een imposante naaldboom met een opgaande groeiwijze en een piramidale kroon. Deze naaldboom kan maar liefst tot 50 meter hoog worden. De naalden van de Pinus wallichiana zijn lang en zacht en groen van kleur. De boom produceert kegelvormige vruchten die zaden bevatten en kan goed gedijen in een vochtige, goed doorlatende bodem. Pinus wallichiana wordt vaak aangeplant vanwege zijn sierlijke verschijning en wordt vaak gebruikt in parken, tuinen en grote landschappen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.