Taxus baccata 'Dovastoniana'

Taxus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Taxus baccata 'Dovastoniana' is een langzaamgroeiende conifeer met een kegelvormige groeiwijze. De naalden van deze taxussoort zijn donkergroen en glanzend, en blijven het hele jaar door aan de takken zitten. In het voorjaar produceert de 'Dovastoniana' kleine rode bessen die giftig zijn voor mensen en dieren. Deze plant gedijt goed in de halfschaduw en kan zowel solitair als in groepen worden geplant. De 'Dovastoniana' is een mooie toevoeging aan de tuin vanwege zijn dichte en compacte groei en het feit dat hij weinig onderhoud nodig heeft.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral in de winter wanneer veel andere planten hun bladeren verliezen.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Hij kan dus goed tegen koude temperaturen en is geschikt voor ons klimaat. Het is belangrijk om hem goed te beschermen bij strenge vorst.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig verzorging. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien en de grond vochtig te houden. Ook is het aan te raden om de plant jaarlijks te bemesten voor een gezonde groei.

  Taxus baccata 'Dovastoniana' heeft ruimte nodig om uit te groeien tot een grote struik of kleine boom. Zorg voor voldoende ruimte tussen andere planten zodat hij goed kan groeien. Houd rekening met een uiteindelijke hoogte en breedte van de plant.

  Ja, de Taxus baccata 'Dovastoniana' groeit goed in de schaduw. Deze plant gedijt goed op een plek met weinig direct zonlicht. Het is een ideale keuze voor tuinen met veel schaduwrijke plekken.

  De plant houdt van vochtige grond, dus het is belangrijk om regelmatig water te geven. Gemiddeld heeft deze plant één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, omdat dit kan leiden tot wortelrot.

  Taxus baccata 'Dovastoniana' is niet vlinder- en bijenlokkend. Deze plant staat erom bekend dat het bessen produceert die giftig zijn voor dieren en insecten. Het is daarom geen geschikte plant voor het lokken van vlinders en bijen.

  Taxus baccata 'Dovastoniana' kan bijdragen aan biodiversiteit door het bieden van schuilplekken en voedsel voor verschillende diersoorten, zoals vogels en insecten. Het is ook een bron van beschutting in de tuin, waardoor verschillende planten en dieren kunnen gedijen. Het is belangrijk om een gevarieerde tuin te hebben met verschillende plantensoorten voor een optimale biodiversiteit.

  De Taxus baccata 'Dovastoniana' bloeit in april en mei met kleine onopvallende bloemen. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden tijdens zonnige periodes. Let op te veel direct zonlicht kan bladeren verbranden.

  Nee, de Taxus baccata 'Dovastoniana' is niet eetbaar. Alle delen van deze plant, inclusief de bessen, zijn giftig voor mensen en dieren. Het consumeren ervan kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood.

  Ja, Taxus baccata 'Dovastoniana' heeft naaldachtige bladeren en dichte groei die geluid kan absorberen, waardoor het een goede geluidsdempende eigenschap heeft. Het kan helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in de tuin of buitenruimte.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste worden gedaan in het vroege voorjaar of de late zomer. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken en behoud een evenwichtige vorm door te snoeien. Zorg ervoor dat de snoeischaar scherp is om schade aan de plant te minimaliseren.

  Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorweekt is, maar vermijd dat de wortels in een plas water staan. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond door met je vinger te voelen.

  De Taxus baccata 'Dovastoniana' gedijt het beste in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, maar ook niet uitdroogt. Vermijd te zware grondsoorten om wortelrot te voorkomen.

  De Taxus baccata 'Dovastoniana' gedijt het beste op goed doorlatende grond die niet te nat is. De bodem dient licht zuur tot neutraal te zijn en rijk aan voedingsstoffen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te voorzien van voldoende water en voedingsstoffen voor een optimale groei.

  Deze plant gedijt het beste op een plek in de volle zon of halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat blijft staan. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen harde wind en vorst.

  Om de plant te beschermen tegen vorst in de winter, kan je mulch aanbrengen rond de wortels en stro of vliesdoek over de plant leggen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Het is ook belangrijk om de plant regelmatig water te geven tijdens droge periodes in de winter.

  De plant dient regelmatig gesnoeid te worden om zijn vorm te behouden en om nieuwe groei te stimuleren. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef de plant voldoende water tijdens droge periodes. Voed de plant jaarlijks met een geschikte meststof om de groei te bevorderen.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen. Gebruik een speciale meststof voor hagen en coniferen om de groei en gezondheid te bevorderen. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig wordt verspreid rond de plant en niet direct tegen de stam wordt geplaatst.

  Het is aan te raden om de grond rondom de plant te bedekken met mulch om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Geschikte mulchmaterialen zijn bijvoorbeeld boomschors, compost of houtsnippers. Breng een laag mulch aan van ongeveer 5-10 cm dik, maar zorg ervoor dat de stam van de plant niet bedekt wordt om rotting te voorkomen.

  De Taxus baccata 'Dovastoniana' gedijt het best in een lichtzure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,5. Een te zure of te basische bodem kan de groei van de plant belemmeren en tot gezondheidsproblemen leiden. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met kalk of zwavel.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u het beste regelmatig controleren op bladluizen, spint en taxuskevers. U kunt natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen inzetten, of gebruikmaken van biologische bestrijdingsmiddelen. Zorg ook voor een goede luchtcirculatie en voldoende zonlicht, dit helpt om de plant gezond en sterk te houden en zo ongedierte te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Taxus baccata 'Dovastoniana' is een langzaamgroeiende conifeer met een kegelvormige groeiwijze. De naalden van deze taxussoort zijn donkergroen en glanzend, en blijven het hele jaar door aan de takken zitten. In het voorjaar produceert de 'Dovastoniana' kleine rode bessen die giftig zijn voor mensen en dieren. Deze plant gedijt goed in de halfschaduw en kan zowel solitair als in groepen worden geplant. De 'Dovastoniana' is een mooie toevoeging aan de tuin vanwege zijn dichte en compacte groei en het feit dat hij weinig onderhoud nodig heeft.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.