Taxus baccata 'Dovastonii Aurea'

Taxus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Taxus baccata 'Dovastonii Aurea' is een langzaam groeiende conifeer met opvallend groen-geel blad. De naalden van deze plant zijn heldergeel van kleur en zorgen voor een kleurrijke toevoeging aan de tuin. Deze cultivar heeft een compacte groeiwijze en kan uiteindelijk een hoogte bereiken van ongeveer 2 meter. De plant gedijt goed in zowel zon als schaduw en kan in vrijwel elke grondsoort worden geplant. Ook staat de 'Dovastonii Aurea' bekend om zijn winterhardheid en is daarom een geschikte aanvulling voor een wintergroene tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend. Dit betekent dat de bladeren het hele jaar door groen blijven en dus niet afvallen in de herfst. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, omdat het zorgt voor kleur en structuur, zelfs in de winter.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is goed bestand tegen koude temperaturen en kan overleven in Nederlandse winters. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst.

  Ja, deze plant is over het algemeen vrij makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de vorm te behouden en om de groei te stimuleren. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt en beschermd wordt tegen extreme weersomstandigheden.

  De Taxus baccata 'Dovastonii Aurea' heeft voldoende ruimte nodig om te groeien en zich volledig te ontwikkelen. Zorg voor minimaal 1,5 meter afstand tussen andere planten om voldoende licht en lucht te krijgen. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien om de vorm en grootte van de plant onder controle te houden.

  De Taxus baccata 'Dovastonii Aurea' groeit goed in de schaduwrijke omgeving. Het is een ideale keuze voor plekken met weinig direct zonlicht. Zorg voor een vruchtbare, goed doorlatende grond voor optimale groei.

  Deze plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de hoeveelheid regenval. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet constant vochtig blijft. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant lokt geen vlinders en bijen omdat hij geen bloemen produceert. De Taxus baccata 'Dovastonii Aurea' is een decoratieve conifeer die voornamelijk wordt gebruikt als haagplant en niet voor zijn bloemen.

  De plant is niet per se een waardevolle toevoeging voor biodiversiteit, omdat het niet inheems is en minder voedsel of schuilplaatsen biedt voor inheemse dieren en insecten. Het is voornamelijk een decoratieve plant die wordt gekweekt vanwege zijn opvallende geelgroene bladeren. Het kan echter nog steeds een esthetische aanvulling zijn op een tuinontwerp.

  De plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer 2-3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes. Zorg er ook voor dat de grond goed doorlatend is.

  Nee, de naalden en zaden van deze plant zijn giftig voor mensen en dieren. Eetbaarheid wordt sterk afgeraden. Het is belangrijk om deze plant niet te consumeren.

  Ja, taxushagen hebben de eigenschap geluid te dempen door hun dichte groei en stugge bladeren. Het bladerdek van deze plant zorgt voor een goede geluidsabsorptie. Het is een mooie keuze voor het creëren van een rustige en stille omgeving in uw tuin.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste worden gedaan in het vroege voorjaar of de late herfst. Verwijder dode, beschadigde of ongewenste takken en zorg voor een evenwichtige vorm. Snoei niet te diep, omdat dit de groei kan belemmeren.

  De Taxus baccata 'Dovastonii Aurea' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme zomermaanden. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet te nat. Geef water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Tuinplanten zoals deze kunnen het beste geplant worden in vochtige, goed doorlatende potgrond. Een mix van potgrond en scherp zand zorgt voor een goede groei. Zorg voor regelmatige bewatering om de grond vochtig te houden.

  De bodemkwaliteit moet goed doorlatend en vocht vasthoudend zijn. Het liefst groeit deze plant in een zure grond. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat.

  Deze plant gedijt het best op een plek in de halfschaduw tot volle zon. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  In de winter heeft deze plant bescherming nodig tegen strenge vorst en sterke wind. Het is aan te raden om de wortels te beschermen met een laag mulch of bladeren. Eventueel kan een speciale winterhoes worden gebruikt om de plant extra te beschermen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig, maar het is belangrijk om de bodem vochtig te houden tijdens droge periodes. Snoei de plant in het voorjaar om de vorm te behouden en verwijder dode takken indien nodig. Zorg voor een goede drainage om wateroverlast te voorkomen.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om in het voorjaar organische mest te geven, zoals compost of meststof met een laag stikstofgehalte. Vermijd overbemesting om schade aan de wortels te voorkomen. Geef de plant tijdens het groeiseizoen regelmatig water om de meststoffen goed op te nemen.

  Mulchen met organisch materiaal zoals compost of boomschors helpt de bodem vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Het beschermt de wortels tegen temperatuurschommelingen en verbetert de bodemstructuur. Het is aan te raden om in het voorjaar een nieuwe laag mulch aan te brengen.

  De Taxus baccata 'Dovastonii Aurea' gedijt het beste in goed doorlatende grond met een neutrale tot licht zure pH. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig te corrigeren met bijvoorbeeld kalk of zwavel. Het is aan te raden om de plant te planten op een plek waar de bodem een pH heeft tussen de 5.5 en 7.5.

  Deze plant kan last krijgen van verschillende soorten ongedierte zoals taxuskevers en spint. Om deze plaaginsecten te bestrijden, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes worden ingezet of specifieke insecticiden worden gebruikt. Het regelmatig controleren van de plant helpt om eventuele problemen in een vroeg stadium te herkennen en aan te pakken.

 • Omschrijving

  Taxus baccata 'Dovastonii Aurea' is een langzaam groeiende conifeer met opvallend groen-geel blad. De naalden van deze plant zijn heldergeel van kleur en zorgen voor een kleurrijke toevoeging aan de tuin. Deze cultivar heeft een compacte groeiwijze en kan uiteindelijk een hoogte bereiken van ongeveer 2 meter. De plant gedijt goed in zowel zon als schaduw en kan in vrijwel elke grondsoort worden geplant. Ook staat de 'Dovastonii Aurea' bekend om zijn winterhardheid en is daarom een geschikte aanvulling voor een wintergroene tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.