Taxus cuspidata

Taxus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Taxus cuspidata, ook bekend als Japanse taxus, is een conifeer die kan uitgroeien tot een grote, langzaam groeiende struik of boom. Het heeft donkergroene naaldachtige bladeren die in de winter hun kleur behouden en een mooie, dichte structuur vormen. De Taxus cuspidata produceert rode bessen die geliefd zijn bij vogels, maar giftig zijn voor mensen en huisdieren. Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in de schaduw groeien. Het hout van de Taxus cuspidata wordt al eeuwenlang gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals de productie van boogschuttersbogen en meubels.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren het hele jaar door. Hierdoor blijft hij ook in de winter groen en zorgt hij voor een mooie uitstraling in de tuin.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen strenge vorst. In de winter kan het nodig zijn om de plant af te dekken met bijvoorbeeld een mulchlaag.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en vraagt weinig verzorging. Het snoeien van de plant is wel belangrijk om zijn vorm te behouden. Het is een sterke en winterharde plant.

  Taxus cuspidata heeft veel ruimte nodig om te groeien, dus zorg voor voldoende ruimte in je tuin. Deze plant kan uiteindelijk een hoogte en breedte bereiken van enkele meters. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich volledig te kunnen ontwikkelen.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is een winterharde plant die goed gedijt in vochtige, goed doorlatende grond. Het is belangrijk om regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  De Taxus cuspidata heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden, maar niet drassig. Water geven in de vroege ochtend of late avond wordt aangeraden.

  De plant Taxus cuspidata is niet vlinder- en bijenlokkend.

  Ja, de Taxus cuspidata draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin doordat het verschillende insecten aantrekt en kan dienen als schuilplaats voor kleine dieren. Het biedt ook voedsel voor enkele vogelsoorten.

  Taxus cuspidata bloeit in de maanden april en mei. De bloeiperiode duurt ongeveer twee weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en de plant regelmatig water krijgt, zeker tijdens warme periodes. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen zonlicht.

  Nee, de bessen en naalden van deze plant zijn giftig en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij consumptie. Het wordt sterk afgeraden om delen van deze plant te eten.

  Ja, deze plant heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege zijn dichte groei en het absorberen van geluidsgolven. Het kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen en een rustige sfeer te creëren in de tuin.

 • Om de plant mooi in vorm te houden en de groei te stimuleren, kan snoeien nodig zijn. Snoei bij voorkeur in het voorjaar of na de bloei, en knip de takken terug tot net boven een zijtak of knop. Zorg voor scherp gereedschap om schade aan de plant te minimaliseren.

  Het is belangrijk om regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar vermijd wel dat de wortels te lang nat blijven staan. Geef dus liever af en toe een flinke hoeveelheid water, dan regelmatig kleine beetjes.

  Voor de Taxus cuspidata is het belangrijk om potgrond te gebruiken die goed doorlatend is en voedingsstoffen bevat. Een mix van gewone potgrond en compost kan geschikt zijn voor deze plant. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat blijft, om wortelrot te voorkomen.

  De Taxus cuspidata gedijt het best in goed doorlatende grond. Zorg voor een neutrale tot zure bodem met voldoende voedingstoffen. Vermijd te natte of te droge grond om een optimale groei te garanderen.

  De plant gedijt goed in zowel zon als halfschaduw. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Zorg ervoor dat de plant beschermd staat tegen harde wind.

  In de winter kan het nodig zijn om de plant te beschermen tegen koude temperaturen en vorst. Je kunt dit doen door de plant te bedekken met een dikke laag mulch of bladeren. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de vorst begint.

  De plant dient regelmatig gesnoeid te worden om een mooie vorm te behouden. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft, vooral in drogere periodes. Bemest de plant in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Voor deze plant is het aan te raden om in het voorjaar te bemesten met een organische meststof die speciaal is ontwikkeld voor tuinplanten. Gebruik niet te veel meststof, omdat dit schade kan veroorzaken aan de plant. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig verdeeld wordt rond de wortelzone van de plant.

  Mulch is gunstig voor deze plant omdat het helpt bij het vasthouden van vocht, het voorkomt onkruidgroei en verbetert de bodemstructuur. Gebruik organische mulch zoals compost, stro of houtsnippers en breng het aan rond de wortels van de plant, maar laat de stam vrij van mulch om rotting te voorkomen. Optimaal is om jaarlijks een nieuwe laag mulch aan te brengen voor de beste resultaten.

  De Taxus cuspidata gedijt het beste in eenzure, goed doorlatende bodem. Het is belangrijk dat de bodem een pH-waarde heeft tussen 5,5 en 6,5 voor optimale groei en gezondheid. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en niet te compact is.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant kun je preventief neemolie gebruiken. Daarnaast kan het helpen om regelmatig de plant te controleren op spintmijten of taxuskevers. Voor ernstige plagen kun je overwegen om biologische bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

 • Omschrijving

  De Taxus cuspidata, ook bekend als Japanse taxus, is een conifeer die kan uitgroeien tot een grote, langzaam groeiende struik of boom. Het heeft donkergroene naaldachtige bladeren die in de winter hun kleur behouden en een mooie, dichte structuur vormen. De Taxus cuspidata produceert rode bessen die geliefd zijn bij vogels, maar giftig zijn voor mensen en huisdieren. Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in de schaduw groeien. Het hout van de Taxus cuspidata wordt al eeuwenlang gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals de productie van boogschuttersbogen en meubels.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.