Taxus cuspidata f. nana

Taxus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Taxus cuspidata f. nana is een dwergvorm van de Japanse taxus met een compacte groeiwijze. De plant heeft donkergroene naalden die in de winter niet afvallen. Het is een langzaam groeiende plant die uiteindelijk een hoogte van ongeveer 1 tot 2 meter kan bereiken. Deze dwergtaxus staat bekend om zijn decoratieve waarde en wordt vaak gebruikt als haagplant of solitaire struik in de tuin. De Taxus cuspidata f. nana gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats met goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Taxus cuspidata f. nana is groenblijvend. Deze plant behoudt zijn groene bladeren gedurende het hele jaar, wat betekent dat hij ook in de winter zijn bladeren behoudt. Dit maakt hem een mooie toevoeging aan de tuin, zelfs in de koudere maanden.

  Deze plant is winterhard tot -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen strenge vorst. Planten kunnen in de winter beter niet worden verplant.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een winterharde struik die goed gedijt in verschillende bodemsoorten en lichtcondities. Regelmatig snoeien is voldoende om de groei en vorm van de plant te behouden.

  "Taxus cuspidata f. nana" heeft voldoende ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen, dus zorg voor genoeg afstand tussen andere planten. Plant de struik in een ruime pot of volle grond, zodat de wortels zich goed kunnen verspreiden. Houd rekening met de uiteindelijke hoogte en breedte van de plant bij het bepalen van de benodigde ruimte.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs goed gedijen op plekken met weinig licht. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende vochtige grond en regelmatig snoeien om de groei te bevorderen. In de schaduw kan de groei iets langzamer zijn dan in de volle zon.

  De Taxus cuspidata f. nana heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Zorg ervoor dat de grond tussen gietbeurten door licht opdroogt.

  Nee, Taxus cuspidata f. nana is niet vlinder- en bijenlokkend. De plant produceert geen bloemen die deze insecten aantrekken. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gebruikt als haagplant.

  Taxus cuspidata f. nana draagt bij aan de biodiversiteit door het bieden van voedsel en schuilplaatsen voor verschillende diersoorten. Verder zorgt de plant voor een gevarieerd ecosysteem in de tuin. Het is belangrijk om verschillende plantensoorten in de tuin te hebben om de biodiversiteit te bevorderen.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en kan ook in de halfschaduw groeien. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed gedijt in verschillende lichtomstandigheden. Zorg wel voor voldoende water en goede grond.

  Nee, deze plant is giftig en niet eetbaar voor mens en dier. Alle delen van de plant, inclusief de bessen, zijn giftig en kunnen ernstige vergiftiging veroorzaken. Het wordt daarom sterk afgeraden om deze plant te consumeren.

  Ja, de Taxus cuspidata f. nana is geluidsdempend vanwege de dichte groei en de naaldachtige bladeren. Het kan een goede keuze zijn voor het verminderen van omgevingsgeluid in de tuin.

 • Het snoeien van deze plant kan het best gedaan worden in het voorjaar of najaar. Verwijder dode of zieke takken en knip eventuele uitlopers terug naar de gewenste vorm. Zorg voor regelmatig onderhoudssnoei om de plant gezond en compact te houden.

  De Taxus cuspidata f. nana heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme zomermaanden. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Het is belangrijk om de plant pas water te geven als de bovenste laag van de grond droog aanvoelt.

  Voor Tuinplanten zoals deze soort is het belangrijk om een goed doorlatende potgrond te gebruiken. Potgrond met toevoegingen zoals schors of zand zorgt voor een optimale drainage en voorkomt wateroverlast. Het is ook aan te raden om regelmatig de pH-waarde van de potgrond te controleren en eventueel bij te sturen met meststoffen.

  De Taxus cuspidata f. nana groeit het beste in goed doorlatende, vochtige grond. Het is belangrijk dat de bodem voedzaam is en een neutrale tot zure pH-waarde heeft. Verrijken met compost kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  De plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond die lichtzuur tot neutraal is. Vermijd te natte of te droge grond en bescherm de plant tegen harde wind.

  Om de plant te beschermen tegen vorst in de winter, is het aan te raden om een laag mulch aan te brengen rond de basis van de plant. Daarnaast kan het helpen om de plant in te pakken met een speciale winterhoes of juten zak. Zorg er wel voor dat de plant voldoende lucht kan krijgen.

  Deze plant vereist regelmatig snoeien om een compacte vorm te behouden. Zorg voor goed doorlatende grond en geef regelmatig water tijdens droge perioden. Voed de plant jaarlijks met meststoffen voor hagen of coniferen.

  Voor een goede groei en gezondheid kan het nuttig zijn om de tuinplant te bemesten. Gebruik bij voorkeur een langzaam werkende meststof die speciaal is samengesteld voor tuinplanten. Houd de dosering zoals aangegeven op de verpakking van de meststof.

  Mulchen kan gunstig zijn voor de plant, omdat het de grond vochtig houdt en onkruidgroei onderdrukt. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, stro of boomschors als mulch. Breng een laag van ongeveer 5-10 cm aan rond de plant, maar vermijd de stam direct te bedekken.

  De Taxus cuspidata f. nana gedijt het beste in een licht zure tot neutrale bodem. Een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0 is ideaal voor deze plantensoort. Het is van belang om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Planten kunnen last hebben van ongedierte zoals bladluizen en spintmijten. Om ongedierte te bestrijden, kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of roofmijten worden gebruikt. Ook regelmatig controleren op ongedierte en aangetaste bladeren verwijderen kan helpen de plant gezond te houden.

 • Omschrijving

  De Taxus cuspidata f. nana is een dwergvorm van de Japanse taxus met een compacte groeiwijze. De plant heeft donkergroene naalden die in de winter niet afvallen. Het is een langzaam groeiende plant die uiteindelijk een hoogte van ongeveer 1 tot 2 meter kan bereiken. Deze dwergtaxus staat bekend om zijn decoratieve waarde en wordt vaak gebruikt als haagplant of solitaire struik in de tuin. De Taxus cuspidata f. nana gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats met goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.