Thuja occidentalis 'Golden Globe'

Thuja occidentalis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Thuja occidentalis 'Golden Globe' is een bolvormige dwergvorm van de westerse levensboom met heldergele loof. De plant groeit langzaam en heeft een compacte groeiwijze, waardoor het een ideale keuze is voor kleine tuinen of als accentplant. 'Golden Globe' houdt van een standplaats in de volle zon tot halfschaduw en gedijt goed in goed doorlatende grond. De plant vereist weinig onderhoud en kan worden gebruikt als solitaire plant of in groepen voor een kleurrijk accent in de tuin. Thuja occidentalis 'Golden Globe' is winterhard en behoudt zijn kleurrijke bladeren het hele jaar door.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral in de winter wanneer veel andere planten hun blad verliezen.

  De plant is winterhard tot -20 graden Celsius. Deze tuinplant kan goed tegen vorst en is geschikt voor ons klimaat. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen strenge vorst.

  De Thuja occidentalis 'Golden Globe' is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden. Het heeft weinig verzorging nodig en gedijt goed in de meeste tuinomstandigheden. Regelmatig snoeien kan helpen om de vorm en grootte te behouden.

  De plant heeft voldoende ruimte nodig om zich te kunnen ontwikkelen, zorg voor minimaal 80 cm tot 1 meter ruimte in de breedte en de hoogte. Plaats de plant op een locatie waar hij zich vrij kan verspreiden zonder andere planten te verdringen. Snoei regelmatig om de vorm en grootte van de plant te behouden.

  Thuja occidentalis 'Golden Globe' groeit het beste in de volle zon tot lichte schaduw. In de schaduw zal de groei van de plant mogelijk wat langzamer zijn dan in de zon. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor optimale groei.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verzadigen met water. Over het algemeen is het voldoende om de plant 1 tot 2 keer per week water te geven.

  Thuja occidentalis 'Golden Globe' trekt geen vlinders en bijen aan. De plant is voornamelijk decoratief vanwege de gouden kleur van de naalden. Het is daarom niet geschikt voor het aantrekken van bestuivers zoals vlinders en bijen.

  Thuja occidentalis 'Golden Globe' draagt niet bij aan biodiversiteit omdat het een cultivar is van een exotische plantensoort die niet inheems is in Nederland. Het biedt geen voedsel of schuilplaatsen voor inheemse dieren en insecten. Het is daarom niet bijdragend aan het lokale ecosysteem.

  Thuja occidentalis 'Golden Globe' bloeit in de maanden april en mei. De bloeiperiode duurt gemiddeld 2 tot 3 weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het best op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. De plant kan ook in de halfschaduw groeien, maar zal dan mogelijk minder compact groeien.

  Nee, de plant is giftig voor consumptie en dient niet gegeten te worden. Tuinplanten moeten altijd buiten het bereik van kinderen en huisdieren worden gehouden. Het consumeren van de plant kan leiden tot gezondheidsproblemen.

  Ja, de Thuja occidentalis 'Golden Globe' heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte structuur van de bladeren en takken. Het kan helpen om geluid te absorberen en te verminderen, vooral in een tuinomgeving. Het is daarom een goede keuze voor het creëren van een rustige en vredige sfeer in de tuin.

 • Thuja occidentalis 'Golden Globe' kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar om de vorm en grootte van de plant te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de zijtakken lichtjes terug om de compacte groei te bevorderen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en goed te kunnen ademen.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond nooit volledig uitdroogt. Geef water aan de wortels en vermijd het nat maken van de bladeren.

  De Thuja occidentalis 'Golden Globe' gedijt het beste in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond nooit helemaal uitdroogt, maar ook niet te nat blijft. Geef de plant regelmatig water en voeg eventueel wat meststof toe tijdens het groeiseizoen.

  De bodemkwaliteit dient goed doorlatend en licht zuur tot neutraal te zijn. Zorg voor een vochtige grond, maar vermijd wateroverlast. Verrijkte grond met humus zal de groei en gezondheid van de plant ten goede komen.

  Deze plant gedijt het best op een standplaats met volle zon of halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat blijft staan. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen koude wind.

  In de winter is het belangrijk om deze plant te beschermen tegen vorst en koude wind. Dit kan door mulch rond de wortels aan te brengen en de plant af te dekken met een beschermhoes of jute doek. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water heeft voor de winterperiode.

  Deze plant houdt van een goed doorlatende grond en een plek in de volle zon of lichte schaduw. Het is belangrijk om regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Snoei indien nodig in het voorjaar om de vorm te behouden.

  Gebruik een universele meststof voor groenblijvende planten in het voorjaar. Vermijd overbemesting om schade aan de wortels te voorkomen. Houd de grond goed vochtig na het bemesten.

  Het is aan te raden om een laag organisch mulch rond de basis van de plant aan te brengen om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, schors of compost en breng een laag aan van ongeveer 5-7,5 cm. Zorg ervoor dat de mulch niet tegen de stam van de plant wordt opgehoopt om rotting te voorkomen.

  De Thuja occidentalis 'Golden Globe' gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld tuinturf of compost. Een juiste zuurgraad bevordert de gezonde groei en ontwikkeling van de plant.

  Het is belangrijk om regelmatig te controleren op bladluizen, spintmijten en taxuskevers. Houd de plant goed schoon en verwijder regelmatig dode bladeren om plagen te voorkomen. Als er toch een plaag optreedt, gebruik dan een milieuvriendelijke insecticide.

 • Omschrijving

  Thuja occidentalis 'Golden Globe' is een bolvormige dwergvorm van de westerse levensboom met heldergele loof. De plant groeit langzaam en heeft een compacte groeiwijze, waardoor het een ideale keuze is voor kleine tuinen of als accentplant. 'Golden Globe' houdt van een standplaats in de volle zon tot halfschaduw en gedijt goed in goed doorlatende grond. De plant vereist weinig onderhoud en kan worden gebruikt als solitaire plant of in groepen voor een kleurrijk accent in de tuin. Thuja occidentalis 'Golden Globe' is winterhard en behoudt zijn kleurrijke bladeren het hele jaar door.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.