Thuja occidentalis 'Smaragd'

Thuja occidentalis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Thuja occidentalis 'Smaragd' is een conifeer met een smalle, kegelvormige groeiwijze en opvallend heldergroene bladeren. Het is een winterharde plant die goed gedijt in zowel zon als halfschaduw. 'Smaragd' kan een hoogte bereiken van zo'n 3 tot 4 meter en wordt vaak gebruikt als haagplant vanwege zijn dichte vertakking. De bladeren behouden hun kleur het hele jaar door en zijn niet prikkelbaar, waardoor de plant ook geschikt is voor plekken waar mensen langs lopen. Het is een mooie, sierlijke plant die zorgt voor privacy en structuur in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een continue groene uitstraling in de tuin, zelfs in de winter.

  Deze plant kan temperaturen tot -20 graden Celsius verdragen. Het is een winterharde plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is geschikt voor planten in Nederlandse tuinen.

  Thuja occidentalis 'Smaragd' is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden en vereist weinig snoei. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Plaats de plant op een zonnige tot halfschaduwrijke plek voor optimale groei.

  De 'Smaragd' heeft een compacte groeiwijze en heeft ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Het is aan te raden om de plant in een ruime border of als solitaire plant te plaatsen. Houd rekening met een minimale plantafstand van 80 cm tot 1 meter.

  De plant groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw, maar kan ook goed gedijen in de schaduw. Zorg er wel voor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig blijft. Over het algemeen kan de plant prima groeien in verschillende lichtomstandigheden.

  De plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten goed te laten opdrogen. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven, afhankelijk van de weersomstandigheden.

  Thuja occidentalis 'Smaragd' is niet vlinder- of bijenlokkend. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gebruikt als haagplant of solitair in de tuin. Het is geen plant die veel insecten aantrekt voor bestuiving.

  Thuja occidentalis 'Smaragd' is over het algemeen niet bijzonder gunstig voor biodiversiteit. Het is een decoratieve plant die niet veel voedsel of schuilplaatsen biedt aan inheemse dieren. Het is daarom vaak beter om te kiezen voor inheemse plantensoorten die meer bijdragen aan de biodiversiteit.

  Thuja occidentalis 'Smaragd' bloeit in de maanden april en mei. De bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Deze plant kan goed tegen volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes. Zo kan de plant optimaal groeien en mooi groen blijven.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren. Het is belangrijk om alleen voedsel te eten dat specifiek is gekweekt voor consumptie.

  Ja, de Thuja occidentalis 'Smaragd' is geluidsdempend vanwege de dichte structuur van de naalden en het bladerdek. Het kan helpen om geluiden te absorberen en de omgevingsgeluiden te verminderen. Het is dus een goede keuze voor het creëren van een rustige en stille omgeving in de tuin.

 • Thuja occidentalis 'Smaragd' kan het beste in het voorjaar gesnoeid worden. Knip de takken terug tot net boven de gewenste hoogte om de vorm te behouden. Verwijder ook eventuele dode of beschadigde takken.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Vermijd echter dat de grond te drassig wordt.

  Voorkeur voor goed doorlatende potgrond, rijk aan voedingsstoffen. Zorg voor voldoende drainage om wortelrot te voorkomen. Ververs de potgrond om de paar jaar voor optimale groei.

  De bodemkwaliteit moet goed doorlatend zijn en rijk aan voedingsstoffen. Het is belangrijk dat de grond niet te nat is en voldoende zuurstof bevat voor de wortels van de plant. Een licht zure tot neutrale pH-waarde wordt aanbevolen.

  De Thuja occidentalis 'Smaragd' gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Deze conifeer kan echter ook in de halfschaduw geplant worden. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is voor optimale groei en gezondheid van de plant.

  Om Thuja occidentalis 'Smaragd' te beschermen tegen de winterkou, kan je de plant inpakken met jute of bubbeltjesplastic. Zorg ervoor dat de plant goed beschermd is tegen harde wind en vorst. Geef de plant water voordat de vorst intreedt om uitdroging te voorkomen.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het beste in goed doorlatende grond. Snoei de plant in het voorjaar om een compacte vorm te behouden. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  De Thuja occidentalis 'Smaragd' heeft 1 tot 2 keer per jaar bemesting nodig met een organische meststof. Dit kan het beste in het voorjaar en in de zomer worden gedaan. Gebruik een meststof die speciaal is samengesteld voor coniferen voor een optimale groei en gezondheid.

  Het is aan te raden om een laag mulch aan te brengen rond de basis van de plant om de grond vochtig en koel te houden. Mulch kan ook helpen om onkruidgroei te verminderen en de wortels te beschermen tegen extreme temperaturen. Let op dat de mulch niet direct tegen de stam van de plant wordt aangebracht om rotting te voorkomen.

  De zuurgraad van de bodem waar de plant groeit moet lichtzuur tot neutraal zijn, met een pH-waarde van ongeveer 6 tot 7. Een te zure bodem kan de groei en gezondheid van de plant beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om regelmatig de pH-waarde van de bodem te controleren en deze indien nodig aan te passen.

  Het is belangrijk om regelmatig de plant te controleren op eventuele plagen zoals spint, bladluizen en taxuskevers. Het gebruik van natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes en roofmijten, kan helpen bij de bestrijding van ongedierte. Daarnaast kan het regelmatig schoonhouden van de omgeving rondom de plant ook helpen om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Thuja occidentalis 'Smaragd' is een conifeer met een smalle, kegelvormige groeiwijze en opvallend heldergroene bladeren. Het is een winterharde plant die goed gedijt in zowel zon als halfschaduw. 'Smaragd' kan een hoogte bereiken van zo'n 3 tot 4 meter en wordt vaak gebruikt als haagplant vanwege zijn dichte vertakking. De bladeren behouden hun kleur het hele jaar door en zijn niet prikkelbaar, waardoor de plant ook geschikt is voor plekken waar mensen langs lopen. Het is een mooie, sierlijke plant die zorgt voor privacy en structuur in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.