Thuja occidentalis 'Stolwijk'

Thuja occidentalis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Thuja occidentalis 'Stolwijk' is een compacte en langzaam groeiende conifeer met opvallend platte takken. De naalden zijn frisgroen van kleur en geven de plant een levendige uitstraling. Het is een ideale plant voor een kleine tuin of als haag vanwege zijn compacte groeiwijze. De 'Stolwijk' heeft een dichte en kegelvormige groei, wat zorgt voor een mooi en uniform uiterlijk. Deze variëteit van de Thuja occidentalis is makkelijk te onderhouden en kan goed tegen snoei.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een mooi groen accent in de tuin, zelfs in de wintermaanden. Groenblijvende planten worden vaak gebruikt om structuur en kleur aan de tuin te geven.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen strenge vorst. Deze plant overleeft normaal gesproken de Nederlandse winters zonder problemen.

  Thuja's zijn over het algemeen gemakkelijk te onderhouden en hebben weinig speciale zorg nodig. Ze gedijen goed in de meeste grondsoorten en vereisen alleen af en toe water geven en snoeien om in vorm te blijven. Deze planten zijn ideaal voor tuinen vanwege hun winterhardheid en lange levensduur.

  Thuja occidentalis 'Stolwijk' heeft minimaal een ruimte van 1,5 tot 2 meter nodig om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende lucht en zonlicht krijgt. Houd bij het planten rekening met de hoogte en breedte die de plant kan bereiken.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs beter groeien in deze omstandigheden. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef regelmatig water om de groei te bevorderen. Het is een ideale plant voor schaduwrijke tuinen.

  De Thuja occidentalis 'Stolwijk' heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Zorg ervoor dat de grond tussen gietbeurten door licht opdroogt.

  Ja, Thuja occidentalis 'Stolwijk' is een vlinder- en bijenlokkende plant. Het trekt deze insecten aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor het bevorderen van de biodiversiteit.

  Thuja occidentalis 'Stolwijk' draagt bij aan de biodiversiteit door het bieden van beschutting en voedsel voor diverse insecten en vogels. De plant zorgt voor extra structuur in de tuin en kan een thuis vormen voor verschillende diersoorten. Het is echter vooral belangrijk om een gevarieerde tuin met verschillende plantensoorten te hebben voor een optimale biodiversiteit.

  De plant bloeit in de maanden april en mei met kleine witte bloemen die een aangename geur verspreiden. De bloei duurt meestal enkele weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en heeft graag een zonnige standplaats. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te kunnen groeien en bloeien in de tuin. Het is niet nodig om de plant te beschermen tegen de zon.

  Nee, Thuja occidentalis 'Stolwijk' is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren, aangezien het giftige stoffen kan bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het is beter om deze plant alleen voor decoratieve doeleinden te gebruiken.

  Ja, veel soorten coniferen zoals de Thuja occidentalis 'Stolwijk' hebben dichte takken en bladeren die geluid kunnen absorberen en dempen in de omgeving. Dit kan helpen om geluiden van buitenaf te verminderen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de mate van geluidsdemping afhankelijk is van factoren zoals de grootte en dichtheid van de plant.

 • Thuja occidentalis 'Stolwijk' kan het beste gesnoeid worden in het voor- of najaar, om de vorm te behouden en de groei te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de nieuwe scheuten terug om de plant compact te houden. Het is belangrijk om niet te diep te snoeien, aangezien de plant moeilijk herstelt van zware snoei.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar vermijd dat de wortels in een te vochtige grond staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en niet op de bladeren om schimmelvorming te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Het is aan te raden om de potgrond regelmatig te voeden met geschikte meststoffen.

  De Thuja occidentalis 'Stolwijk' gedijt het best in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot vochtige bodemkwaliteit. Zorg ervoor dat de grond niet te zwaar of te nat is, om wortelrot te voorkomen. Deze plant heeft een voorkeur voor neutrale tot licht zure bodems.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte bodems. Bescherm de plant tegen harde wind om schade te voorkomen.

  Het is aan te raden om Thuja occidentalis 'Stolwijk' in de winter te beschermen tegen harde vorst, vooral wanneer de plant nog jong is. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van een dikke laag mulch of stro rond de basis van de plant. Het is ook mogelijk om de plant te omwikkelen met jute of een speciale winterhoes.

  De plant moet regelmatig gesnoeid worden om zijn vorm te behouden en te voorkomen dat de takken te lang worden. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef in droge perioden voldoende water. Bemest de plant in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om jaarlijks in het voorjaar organische mest te geven voor een gezonde groei. Ook is het aan te raden om in het najaar kalk te strooien om de zuurgraad van de grond te verbeteren. Let op dat je de mest en kalk gelijkmatig verdeelt rond de wortelzone van de plant.

  Mulchen helpt de grond vochtig te houden en onkruidgroei te voorkomen. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors. Breng een laag aan van ongeveer 5-10 cm rond de plant, maar zorg dat de mulch niet tegen de stam aan komt.

  De Tuinkaars houdt van zure bodems met een pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met meststoffen of kalk. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot voedingsstoffentekorten en groeiproblemen bij de plant.

  Een effectieve methode om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten is het regelmatig controleren van de bladeren en takken op tekenen van schade. Het is ook aan te raden om natuurlijke vijanden van het ongedierte, zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen, aan te trekken in de tuin. Als er sprake is van een ernstige plaag, kan overwogen worden om biologische bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

 • Omschrijving

  De Thuja occidentalis 'Stolwijk' is een compacte en langzaam groeiende conifeer met opvallend platte takken. De naalden zijn frisgroen van kleur en geven de plant een levendige uitstraling. Het is een ideale plant voor een kleine tuin of als haag vanwege zijn compacte groeiwijze. De 'Stolwijk' heeft een dichte en kegelvormige groei, wat zorgt voor een mooi en uniform uiterlijk. Deze variëteit van de Thuja occidentalis is makkelijk te onderhouden en kan goed tegen snoei.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.