Thujopsis dolabrata 'Variegata'

Thujopsis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Thujopsis dolabrata 'Variegata' is een langzaam groeiende naaldboom met kenmerkende goudgele en lichtgroene bladeren die in strepen over de takken lopen. De plant heeft een opgaande groeiwijze en kan uiteindelijk een hoogte van zo'n 8 meter bereiken. Het is een winterharde plant die goed gedijt in vochtige, goed doorlatende grond en een plek in de halfschaduw tot volle zon prefereert. De 'Variegata'-variëteit voegt een opvallend accent toe aan de tuin en is ideaal voor het creëren van structuur en contrast in de beplanting. Regelmatig snoeien bevordert een compacte groei en behoudt van de decoratieve bladkleuren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een constant groen uiterlijk in de tuin.

  De plant is winterhard tot -15 graden Celsius. In de winter heeft de plant bescherming nodig tegen strenge vorst. Het is aan te raden om de plant te beschermen met bijvoorbeeld een vliesdoek.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Zolang je regelmatig water geeft en de plant op de juiste plek neerzet, zal hij goed gedijen. Het is een sterke en gezonde tuinplant.

  De Thujopsis dolabrata 'Variegata' heeft ongeveer 2 tot 3 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen en niet te dicht op andere planten staat. Zorg voor voldoende licht en lucht rondom de plant voor een optimale groei.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw. Het is een tuinplant die goed gedijt op een plek met weinig zonlicht. Zorg voor voldoende vochtige grond en regelmatig onderhoud voor optimale groei.

  Deze plant heeft wekelijks water nodig, vooral tijdens warme zomers. Zorg ervoor dat de grond goed droogt tussen gietbeurten om wortelrot te voorkomen. In de wintermaanden kan de plant minder water nodig hebben.

  Ja, deze plant heeft bloemen die vlinders en bijen aantrekken, waardoor het een goede keuze kan zijn voor een tuin die deze dieren wil aantrekken. De plant kan een mooie toevoeging zijn aan een tuin die biodiversiteit ondersteunt.

  Ja, deze plant is geschikt voor biodiversiteit, omdat hij een bron van voedsel en beschutting biedt voor verschillende dieren. Door zijn aanwezigheid kunnen bijen en vlinders worden aangetrokken, wat bijdraagt aan het behoud van biodiversiteit in de tuin. Daarnaast kunnen vogels ook profiteren van de beschutting die deze plant biedt.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei. De bloeiperiode duurt meestal 1 tot 2 weken.

  De plant kan beter gedijen in halfschaduw tot schaduw en kan verbranden in de volle zon. Het is daarom aan te raden om de plant te beschutten tegen direct zonlicht. Planten in een plek met meer schaduw zal de gezondheid van de plant bevorderen.

  Deze plant is niet eetbaar en wordt voornamelijk gebruikt voor decoratieve doeleinden in tuinen. Het consumeren van delen van de plant kan leiden tot gezondheidsproblemen. Het wordt daarom afgeraden om deze plant te eten.

  Ja, de plant heeft dichte takken die geluid kunnen dempen. Dit kan helpen om omgevingsgeluiden te verminderen en rust te brengen in de ruimte waar de plant staat. Het effect is echter beperkt in vergelijking met speciale geluidsdempende materialen.

 • Deze plant kan het beste in het voorjaar gesnoeid worden om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en knip eventueel de toppen van de takken om de groei te stimuleren. Zorg ervoor dat de snoeischaar scherp is om schade aan de plant te voorkomen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef in de winter minder water, maar laat de grond niet volledig uitdrogen.

  Deze plant gedijt goed in een goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt om wortelrot te voorkomen. Geef regelmatig water, maar laat de grond tussen gietbeurten door ook weer licht opdrogen.

  Deze tuinplant groeit het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Zorg voor een pH-waarde tussen 5,5 en 7,5 om de plant optimaal te laten groeien. Vermijd zware en vochtige grond om wortelrot te voorkomen.

  De "Thujopsis dolabrata 'Variegata'" heeft een voorkeur voor een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is, vochtig en licht zuur tot neutraal. De plant gedijt goed in een beschermde omgeving tegen harde wind.

  De plant heeft in de winter bescherming nodig tegen strenge vorst en harde wind om schade te voorkomen. Het is aan te raden om de plant af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek of bladeren. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het best in vochtige, goed doorlatende grond. Snoei dode of beschadigde takken regelmatig en geef de plant af en toe mest voor een gezonde groei.

  Deze tuinplant heeft weinig bemesting nodig vanwege zijn trage groei en lage voedingsbehoefte. Gebruik een evenwichtige meststof in het voorjaar om de groei te bevorderen. Overbemesting kan leiden tot schade aan de wortels en bladeren.

  Mulchen kan gunstig zijn voor de groei en gezondheid van deze tuinplant. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren of schors om de grond rondom de plant te bedekken. Dit kan helpen bij het vasthouden van vocht, het onderdrukken van onkruid en het verbeteren van de bodemkwaliteit.

  Tuinplanten zoals deze hebben het liefst een neutrale tot lichtzure bodem. Het is belangrijk om de zuurgraad regelmatig te controleren en indien nodig bij te stellen met bijvoorbeeld tuinturf. Overmatige zuring kan de groei en de gezondheid van de plant belemmeren.

  Voor het bestrijden van ongedierte bij Tuinplanten kun je gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen zoals roofmijten of aaltjes. Ook kun je de plant regelmatig controleren op eventuele plagen en deze handmatig verwijderen. Zorg daarnaast voor een goede plantverzorging, zoals voldoende water en voeding, om de plant gezond en weerbaar te houden tegen ongedierte.

 • Omschrijving

  Thujopsis dolabrata 'Variegata' is een langzaam groeiende naaldboom met kenmerkende goudgele en lichtgroene bladeren die in strepen over de takken lopen. De plant heeft een opgaande groeiwijze en kan uiteindelijk een hoogte van zo'n 8 meter bereiken. Het is een winterharde plant die goed gedijt in vochtige, goed doorlatende grond en een plek in de halfschaduw tot volle zon prefereert. De 'Variegata'-variëteit voegt een opvallend accent toe aan de tuin en is ideaal voor het creëren van structuur en contrast in de beplanting. Regelmatig snoeien bevordert een compacte groei en behoudt van de decoratieve bladkleuren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.