Rosa nitida

Rosa overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rosa nitida, ook wel bekend als de glanzende roos, is een struik die tot 2 meter hoog kan worden. De plant heeft glanzende, leerachtige bladeren en bloeit in de zomer met kleine, roze bloemen. Deze rozenstruik heeft doornen langs de takken en gedijt goed in zowel zon als halfschaduw. Rosa nitida staat bekend om haar lange bloeiperiode en is een mooie toevoeging aan de tuin of border. De plant trekt ook vlinders en bijen aan door haar nectarrijke bloemen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • "Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een bladverliezende tuinplant."

  De plant is goed winterhard en kan temperaturen tot -15 graden Celsius overleven. Het is belangrijk om de plant in de winter goed te beschermen tegen extreme kou. In de lente en zomer zal de plant weer goed gedijen.

  Deze plant is over het algemeen zeer makkelijk in onderhoud en heeft weinig specifieke zorg nodig. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en de plant af en toe te bemesten. Het is ook aan te raden om de plant regelmatig te snoeien om de groei te stimuleren.

  De plant heeft voldoende ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen en groeien. Zorg voor een afstand van ongeveer 60-80 cm tussen de planten. Voor een volwassen plant is een oppervlakte van minimaal 30x30 cm aan te raden.

  De plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de groei minder goed zijn en kan de plant minder bloeien. Het is daarom aan te raden om de plant in een zonnige of lichtbeschaduwde locatie te planten.

  Tuinplanten zoals deze hebben ongeveer één keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten door goed kan opdrogen om wortelrot te voorkomen. Het is altijd goed om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die ze produceert. Hierdoor is het een waardevolle toevoeging aan een tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt zoals bijen en vlinders. Daarnaast biedt het beschutting aan kleine dieren en zorgt het voor variatie in de tuin.

  De plant bloeit in de maanden juni, juli en augustus. De bloeiperiode kan ongeveer 3 tot 4 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes. De plant kan ook goed gedijen op een zonnige locatie in de tuin.

  Nee, de vruchten van deze plant zijn niet eetbaar. Hoewel het een mooie decoratieve plant is, is het niet geschikt voor consumptie. Het is belangrijk om alleen planten te eten waarvan bekend is dat ze veilig zijn voor consumptie.

  Ja, Tuinplanten hebben over het algemeen een beperkte geluidsdempende werking. De bladeren en takken kunnen wat geluid absorberen, maar verwacht geen significante dempingseffecten van deze plant. Het is vooral decoratief en draagt bij aan een groene omgeving.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste gebeuren in het vroege voorjaar voordat er knoppen verschijnen. Verwijder zwakke en dode takken en knip de overige takken terug tot een derde van hun oorspronkelijke lengte. Snoei ook regelmatig de uitgebloeide bloemen om de bloeiperiode te verlengen.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Water geven in de vroege ochtend of late middag is het beste.

  De plant staat graag in goed doorlatende potgrond met een neutrale pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in een waterige bodem staan. Voeg indien nodig wat organische meststof toe om de groei te bevorderen.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vochtigheid. De bodem dient licht zuur tot neutraal te zijn voor optimale groei. Zorg voor een goede drainage om wateroverlast te voorkomen.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Vermijd te natte omstandigheden om gezonde groei te bevorderen.

  Om de winter door te komen, is het verstandig om de plant te beschermen met een mulchlaag van bladeren of stro. Daarnaast kun je de plant afdekken met een jute doek om vorstschade te voorkomen. Zorg ervoor dat de plant goed beschermd is tegen sterke wind en extreme kou.

  Deze plant vraagt weinig onderhoud en kan goed gedijen in de meeste grondsoorten. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes, en snoei in het voorjaar om de vorm te behouden. Verwijder ook regelmatig dode takken en bloemen voor een gezonde groei.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om elk voorjaar organische mestkorrels toe te voegen voor een gezonde groei. Gebruik specifieke mest voor bloeiende planten om mooie bloemen te stimuleren. Overbemesting kan leiden tot groei van bladeren en minder bloei.

  Het is gunstig om de basis van de plant te bedekken met een laag mulch om vocht vast te houden en onkruidgroei te voorkomen. Gebruik organisch materiaal zoals compost, boomschors of stro. Vernieuw de mulch jaarlijks om de plant gezond te houden.

  De plant gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH waarde. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen. Een goede zuurgraad zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Voor tuinplanten zijn er verschillende methoden om ongedierte te bestrijden, zoals het gebruik van natuurlijke vijanden, neemolie of het handmatig verwijderen van plagen. Het is belangrijk om regelmatig de planten te controleren op eventuele symptomen van ongedierte en snel actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen. Bij ernstige plagen kan het nodig zijn om een professionele tuinier of hovenier in te schakelen.

 • Omschrijving

  Rosa nitida, ook wel bekend als de glanzende roos, is een struik die tot 2 meter hoog kan worden. De plant heeft glanzende, leerachtige bladeren en bloeit in de zomer met kleine, roze bloemen. Deze rozenstruik heeft doornen langs de takken en gedijt goed in zowel zon als halfschaduw. Rosa nitida staat bekend om haar lange bloeiperiode en is een mooie toevoeging aan de tuin of border. De plant trekt ook vlinders en bijen aan door haar nectarrijke bloemen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.