Rosa rugosa

Rosa overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rosa rugosa, ook bekend als de rimpelroos, is een struik met stekelige takken en glanzende groene bladeren. De bloemen zijn groot, enkel of gevuld, en komen in verschillende kleuren zoals roze, wit en rood. Na de bloei vormt de plant decoratieve rode of oranje rozenbottels. Deze rozenbottels zijn eetbaar en bevatten veel vitamine C. Rosa rugosa is een sterke en winterharde plant die goed gedijt in zowel zonlicht als gedeeltelijke schaduw.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend maar verliest zijn bladeren in de winter. Het is een bladverliezende struik die in het voorjaar weer nieuwe bladeren krijgt.

  Deze plant is zeer winterhard en kan temperaturen tot -30 graden Celsius verdragen. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen koude winters. Het is niet nodig om extra bescherming te bieden bij vorst.

  Ja, de plant is zeer makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke en robuuste plant die goed groeit in diverse bodemsoorten en weersomstandigheden. Snoeien is vaak niet nodig, maar kan wel helpen om de vorm en bloei te bevorderen.

  Rosa rugosa heeft ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Planten dienen ongeveer 1,5 tot 2 meter uit elkaar geplaatst te worden. Zo hebben de planten voldoende licht en lucht.

  De plant groeit het beste in de volle zon, maar kan ook redelijk goed gedijen in halfschaduw. De groei kan echter langzamer zijn en de bloei kan minder uitbundig zijn in de schaduw. Voor de beste resultaten is het aan te raden om de plant in de zon te plaatsen.

  De tuinplant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Het is aan te raden om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de geur en nectar van de bloemen. Het is daarom een goede keuze voor tuinen die willen bijdragen aan de bestuiving en biodiversiteit.

  De plant Rosa rugosa is goed voor de biodiversiteit omdat het aantrekkelijk is voor bestuivers zoals bijen en vlinders. Daarnaast biedt het beschutting en voedsel voor verschillende diersoorten. Het zorgt dus voor een gevarieerde en gezonde leefomgeving in de tuin.

  De plant bloeit in de maanden juni, juli en augustus en de bloeiperiode duurt ongeveer vier tot zes weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes, vooral wanneer deze in de volle zon staat. Het is een sterke plant die goed kan groeien in diverse omgevingen.

  Nee, de bessen van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen, maar kunnen wel worden gebruikt in jam of gelei. Het is wel belangrijk om te weten dat de zaden giftig zijn en daarom niet gegeten mogen worden. Het wordt aanbevolen om alleen delen van de plant te consumeren die eetbaar zijn.

  Ja, de Tuinplanten staan erom bekend geluiden te dempen door middel van hun bladeren en stengels. Het kan helpen om omgevingsgeluiden te verminderen.

 • Het beste moment om de plant te snoeien is in het late najaar of vroege voorjaar. Verwijder dood hout en dun de plant uit om de luchtcirculatie te bevorderen. Knip de stelen tot ongeveer 5-10 cm boven de grond af voor een gezonde groei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmel te voorkomen.

  Gebruik voor deze tuinplant een goed doorlatende potgrond met een hoge voedingswaarde. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, maar ook niet uitdroogt. Een mix van potgrond met wat scherp zand kan helpen bij een goede drainage.

  Rosa rugosa gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot rijke bodemkwaliteit. Zorg ervoor dat de bodem licht zuur tot neutraal is en voldoende voedingsstoffen bevat. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Rosa rugosa groeit het beste op een zonnige locatie met goed doorlatende grond. De plant kan ook goed tegen zilte omgevingen en is daarom geschikt voor kustgebieden. Vermijd te natte of te droge grond.

  Tijdens de winter is het aan te raden om de plant te beschermen tegen vorst door mulch rond de basis aan te brengen. Daarnaast is het goed om de plant te snoeien voordat de koude maanden aanbreken om de groei te bevorderen. In extreme weersomstandigheden kan het nodig zijn om een beschermende doek of omheining te gebruiken.

  De plant staat graag op een zonnige plek in goed doorlatende grond. Snoei dode takken in het voorjaar en verwijder uitgebloeide bloemen om de bloei te stimuleren. Geef in droge periodes regelmatig water.

  Het is belangrijk om de plant in het voorjaar te bemesten met een organische meststof. Gebruik een meststof met een hoger fosforgehalte om de bloei te stimuleren. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig wordt verdeeld rond de plant en vermijd contact met de stam om verbranding te voorkomen.

  Mulchen met organisch materiaal zoals compost of boomschors helpt om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Het beschermt de wortels tegen extreme temperaturen en voedt de bodem met voedingsstoffen. Mulchen kan het beste in het voorjaar of najaar worden gedaan.

  De Rosa rugosa gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en aan te passen indien nodig. Een goede zuurgraad zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Rozenkevers en bladluizen zijn veel voorkomende plagen bij deze plant. Om deze plagen te bestrijden, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes worden geïntroduceerd of kunnen ze worden bespoten met een insecticide. Regelmatig controleren op plagen en het verwijderen van aangetaste delen kan ook helpen bij het voorkomen van verdere schade.

 • Omschrijving

  Rosa rugosa, ook bekend als de rimpelroos, is een struik met stekelige takken en glanzende groene bladeren. De bloemen zijn groot, enkel of gevuld, en komen in verschillende kleuren zoals roze, wit en rood. Na de bloei vormt de plant decoratieve rode of oranje rozenbottels. Deze rozenbottels zijn eetbaar en bevatten veel vitamine C. Rosa rugosa is een sterke en winterharde plant die goed gedijt in zowel zonlicht als gedeeltelijke schaduw.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.