Rosa rugosa 'Alba'

Rosa overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rosa rugosa 'Alba' er en buskrose, der er kendt for sine hvide blomster og stærkt duftende blomster. Planten har grønne blade og producerer tornede grene. Blomsterne blomstrer om sommeren med en let duft, der tiltrækker sommerfugle og bier. Efter blomstringen danner planten røde hyben, der tiltrækker fugle. Rosa rugosa 'Alba' er en stærk og vinterhaard plante, der trives godt i de fleste haveomgivelser.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, Rosa rugosa 'Alba' er ikke stedsegrøn. Denne plante mister sine blade om efteråret og springer ud igen om foråret. Det er en løvfældende haveplante.

  Denne plante er hårdfør ned til -30 grader Celsius og kan derfor klare sig godt i ekstremt kolde temperaturer. Det er vigtigt at beskytte planten mod frost om vinteren for at undgå skader. Denne haveplante kan derfor overleve i vores klima.

  Ja, Rosa rugosa 'Alba' er let at passe på. Denne plante kræver lidt pleje og trives godt i forskellige jordtyper og vejrforhold. Regelmæssig beskæring og gødning fremmer plantens blomstring og vækst.

  De Rosa rugosa 'Alba' har brug for tilstrækkelig plads til at sprede sig og vokse. Sørg for, at der er mindst 1,5 meter plads mellem andre planter og forhindringer. Med pladsen har planten mulighed for at udvikle sig fuldt ud og blomstre.

  De Rosa rugosa 'Alba' trives bedst i fuld sol eller halvskygge. I skyggen vil planten vokse og blomstre mindre godt. Derfor anbefales det at placere planten på et solrigt sted.

  Planten har brug for vand cirka en gang om ugen, især i tørre perioder. Det er vigtigt at holde jorden godt fugtig, men ikke lade den drukne. Det anbefales at kontrollere jorden regelmæssigt, før du giver vand.

  Ja, denne plante tiltrækker sommerfugle og bier på grund af nektaren i blomsterne. Det er derfor et godt valg til en have, hvor biodiversitet fremmes.

  Ja, denne plante er god for biodiversitet, fordi den tiltrækker sommerfugle og andre bestøvere med dens blomster og fugle med dens bær. Derudover kan planten fungere som skjulested for forskellige insekter og små dyr. At tilføje denne plante til haven kan øge diversiteten i økosystemet.

  Planten blomstrer normalt i månederne juni til september, og blomstringen varer i gennemsnit 4 til 6 uger.

  Ja, Rosa rugosa 'Alba' trives godt i fuld sol. Det er en stærk og robust plante, der trives godt under solrige forhold. Det anbefales at give planten tilstrækkeligt med vand i varmt vejr.

  Frugterne fra denne plante er spiselige og kan bruges til at lave syltetøj eller sirup. Blomsterbladene kan også bruges i salater eller til at lave te. Det er vigtigt at kontrollere, om planten er blevet behandlet med kemikalier, inden du indtager frugterne eller blomsterbladene.

  Ja, planter har generelt en vis grad af lyddæmpende effekt, fordi de kan absorbere lydbølger. Det grønne og strukturen af bladene hjælper med at absorbere og begrænse lyd. Effekten kan dog variere afhængigt af plantearter.

 • Det bedste tidspunkt at beskære planten er om foråret, inden den nye vækst begynder. Fjern gammelt træ og beskær grenene til ca. 15 cm over jorden. Fjern også døde, syge eller beskadigede grene for at fremme plantens sundhed.

  Giv planten regelmæssigt vand, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden bliver godt fugtig, men ikke gennemblødt. Giv vand ved plantens base for at forhindre skimmeldannelse.

  For havenplanter som disse er det vigtigt at plante dem i veldrænet pottemuld. Vælg en blanding med en god balance mellem organisk materiale og næringsstoffer. Sørg for, at pottemulden holder på fugten, men ikke bliver for våd for at undgå rådne rødder.

  Planten trives i godt drænet og frugtbar jord. Sørg for, at jorden er let sur til neutral. Undgå alt for våd eller for tør jord for optimal vækst og blomstring.

  De Rosa rugosa 'Alba' trives bedst på en solrig placering. Sørg for veldrænet jord og undgå for våd jord. Denne plante tåler godt havvind og er derfor også velegnet til kystområder.

  Om vinteren er det vigtigt at beskytte denne plante mod frost ved at bruge muld eller et beskyttende klud. Sørg for, at jorden omkring planten forbliver godt fugtig for at beskytte rødderne. Beskær døde grene væk om foråret for at fremme plantens sundhed.

  Denne plante kræver lidt vedligeholdelse, men kan lejlighedsvis beskæres for at bevare formen. Sørg for, at jorden har god dræning, og giv regelmæssigt vand, især i tørre perioder. Gød planten årligt om foråret for at fremme væksten.

  For haveplanter som disse er det vigtigt at tilføje organisk gødning om foråret for at fremme vækst og blomstring. Brug en gødning med en afbalanceret NPK-forhold og gentag dette hver sjette uge i vækstsæsonen. Sørg for, at planten får tilstrækkelig vand og næringsstoffer for en sund udvikling.

  Mulch kan påføres omkring basen af denne haveplante for at holde på fugt og reducere ukrudtsvækst. Det hjælper også med at beskytte rødderne mod ekstreme temperaturer og forbedrer jordkvaliteten. Det anbefales at bruge organisk mulch, såsom kompost eller træflis.

  Rosa rugosa 'Alba' trives bedst i en neutral til let sur jord med en pH på mellem 6,0 og 7,0. En for høj surhedsgrad kan påvirke plantens vækst og blomstring. Det anbefales derfor at kontrollere jordens surhedsgrad regelmæssigt og om nødvendigt justere den.

  Til bekæmpelse af skadedyr i haveplanter kan der anvendes forskellige metoder, såsom manuel fjernelse af insekter, sprøjtning med miljøvenlig havebrugssæbe eller brug af naturlige fjender som marihøns. Det er vigtigt at kontrollere planterne regelmæssigt for eventuelle insektangreb og handle hurtigt for at begrænse skaden.

 • Beskrivelse

  Rosa rugosa 'Alba' er en buskrose, der er kendt for sine hvide blomster og stærkt duftende blomster. Planten har grønne blade og producerer tornede grene. Blomsterne blomstrer om sommeren med en let duft, der tiltrækker sommerfugle og bier. Efter blomstringen danner planten røde hyben, der tiltrækker fugle. Rosa rugosa 'Alba' er en stærk og vinterhaard plante, der trives godt i de fleste haveomgivelser.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.