Rosa (Climber Grp) 'White Dorothy'

Rosa (Climber Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rosa 'White Dorothy' is een klimroos met opvallende witte bloemen die een heerlijke geur afgeven. Het is een sterke en gezonde klimmer die goed gedijt op een zonnige plek in de tuin. Deze roos kan een flinke hoogte bereiken en is perfect om tegen een muur, schutting of pergola te laten groeien. 'White Dorothy' bloeit rijkelijk in de zomer en zorgt voor een romantische uitstraling in de tuin. Deze roos vraagt regelmatig onderhoud zoals snoeien en bemesten voor optimale groei en bloei.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Rosa (Climber Grp) 'White Dorothy' is niet groenblijvend. Het is een bladverliezende plant die in de winter zijn bladeren verliest. Het is aan te raden om deze plant in het voorjaar te snoeien.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze tuinplant kan dus redelijk lage temperaturen verdragen in de winter. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst.

  Rosa klimrozen zijn over het algemeen vrij gemakkelijk te onderhouden. Ze hebben wel regelmatig snoei en water nodig, en kunnen profiteren van regelmatige bemesting. Over het algemeen zijn ze echter zeer veerkrachtige planten die goed gedijen in de tuin.

  Om optimaal te groeien heeft deze klimroos veel ruimte nodig. Zorg voor voldoende verticale en horizontale ruimte zodat de plant zich goed kan ontwikkelen. Houd rekening met de mogelijkheid van een stevige ondersteuning zoals een pergola of klimrek.

  Rosa klimrozen groeien over het algemeen het beste in de volle zon. In de schaduw zullen ze minder goed groeien en bloeien. Het is daarom aan te raden om deze plant in de zon te plaatsen voor optimale groei.

  De Rosa 'White Dorothy' heeft gemiddeld eens per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en bodemvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond niet te drassig wordt, maar ook niet volledig uitdroogt tussen de gietbeurten. Geef bij warm weer iets vaker water en in de winterperiode wat minder.

  Ja, deze tuinplant trekt vlinders en bijen aan vanwege de aantrekkelijke bloemen en de nectar die ze produceren. Het is een mooie toevoeging aan de tuin om bijen en vlinders aan te trekken.

  Ja, klimrozen dragen bij aan de biodiversiteit door het bieden van voedsel en schuilplaatsen voor insecten en vogels. Ze trekken bestuivers aan, zoals bijen en vlinders, wat de diversiteit in de tuin bevordert. Daarnaast kunnen klimrozen ook dienen als nestplaats voor vogels.

  Deze klimroos bloeit in de maanden juni tot en met september. De bloeiperiode kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Deze plant kan goed gedijen in de volle zon en heeft minimaal zes uur direct zonlicht nodig om goed te groeien. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens periodes van intense hitte om uitdroging te voorkomen. De plant heeft over het algemeen een voorkeur voor een zonnige standplaats.

  Nee, de bloemblaadjes van de Rosa 'White Dorothy' zijn niet eetbaar. Het is een tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege de prachtige bloemen en geur. Het consumeren van de bloemblaadjes kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, de plant heeft een dichte begroeiing die geluid enigszins kan dempen. Het is echter niet het primaire doel van deze plant om geluid te dempen. Andere planten zijn mogelijk effectiever voor geluiddemping.

 • Het snoeien van deze klimroos kan het beste worden uitgevoerd in de late winter of vroege lente. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de resterende takken terug tot ongeveer de helft van hun lengte om een gezonde groei te bevorderen. Zorg ervoor dat je scherpe en schone snoeischaar gebruikt om de plant niet te beschadigen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes in de zomer. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig maar niet doorweekt is. Het is belangrijk om de plant bij de wortels water te geven en niet op het blad om schimmelziekten te voorkomen.

  Tuinplanten zoals Rosa 'White Dorothy' hebben goede potgrond nodig om gezond te blijven en goed te groeien. Kies bijvoorbeeld voor een potgrond die rijk is aan voedingsstoffen en goed waterdoorlatend is. Regelmatig bemesten en water geven is belangrijk voor een bloeiende tuinplant.

  De bodemkwaliteit moet goed doorlatend en vruchtbaar zijn voor een gezonde groei van deze klimplant. Een neutrale tot lichtzure bodem met voldoende vocht is ideaal. Voeg compost toe voor extra voedingsstoffen.

  Deze klimroos doet het goed op een standplaats in de volle zon of halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond. Geschikt voor in de tuin of in een grote pot op het terras.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door deze af te dekken met een dikke laag mulch of bladeren. Ook kun je speciale beschermhoezen gebruiken om de plant te beschermen tegen extreme kou. Zorg ervoor dat de plant goed wordt beschermd en dat de wortels niet bevriezen.

  De plant vereist regelmatig snoeien om de groei te bevorderen en de vorm te behouden. Het is belangrijk om de plant goed te bemesten en voldoende water te geven, vooral tijdens droge periodes. Controleer regelmatig op ziekten en plagen en neem indien nodig maatregelen.

  Tuinplanten zoals klimrozen hebben baat bij regelmatige bemesting om gezond en weelderig te groeien. Gebruik een speciale rozenmest in het voorjaar en herhaal dit gedurende het groeiseizoen om de bloei te bevorderen. Zorg ervoor dat de meststoffen gelijkmatig verdeeld worden rond de wortelzone van de plant.

  Mulchen is gunstig voor tuinplanten omdat het de grond vochtig houdt, onkruid onderdrukt en de wortels beschermt tegen temperatuurschommelingen. Gebruik organisch materiaal zoals compost, boomschors of houtsnippers als mulch. Breng een laag van 5-10 cm aan rond de plant, maar vermijd direct contact met de stam.

  Deze plant heeft een voorkeur voor een lichtzure tot neutrale bodem. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en zo nodig bij te sturen met bijvoorbeeld kalk of turf. Zorg voor een goede drainage om wateroverlast te voorkomen.

  Om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten kunt u gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen. Daarnaast kunt u ook gebruik maken van milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen, zoals neemolie of knoflookspray. Het regelmatig controleren van de planten op ongedierte is ook belangrijk om snel in te grijpen.

 • Omschrijving

  Rosa 'White Dorothy' is een klimroos met opvallende witte bloemen die een heerlijke geur afgeven. Het is een sterke en gezonde klimmer die goed gedijt op een zonnige plek in de tuin. Deze roos kan een flinke hoogte bereiken en is perfect om tegen een muur, schutting of pergola te laten groeien. 'White Dorothy' bloeit rijkelijk in de zomer en zorgt voor een romantische uitstraling in de tuin. Deze roos vraagt regelmatig onderhoud zoals snoeien en bemesten voor optimale groei en bloei.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.