Malus domestica 'Gloster'

Malus domestica

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Malus domestica 'Gloster' is een appelboom met een compacte groeiwijze en een ronde kroon. Hij kan zo'n 3 tot 4 meter hoog worden. De vruchten van deze appelboom zijn middelgroot, rood gestreept en hebben een zoetzure smaak. De 'Gloster' bloeit in het voorjaar met mooie witte bloesems die veel bijen aantrekken. Deze appelboom gedijt het beste in een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Malus domestica 'Gloster' is niet groenblijvend. Het is een bladverliezende plant.

  Deze tuinplant is winterhard tot -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij temperaturen onder dit punt. In strenge winters is extra bescherming aan te raden, zoals afdekken met vliesdoek of stro.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende zonlicht. Snoei indien nodig in het voorjaar voor een gezonde groei.

  De appelboom heeft een ruimte nodig van ongeveer 3 tot 4 meter in de breedte en 3 tot 4 meter in de hoogte. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven zodat de boom zich goed kan ontwikkelen en voldoende zonlicht kan krijgen. Houd ook rekening met de wortels die zich onder de grond verspreiden.

  De Malus domestica 'Gloster' groeit het beste op een zonnige standplaats. In de schaduw kan de groei en bloei van de plant verminderen. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te zetten voor optimale groei.

  De plant heeft één keer per week water nodig, tenzij de grond al vochtig aanvoelt. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt tussen de gietbeurten door. In de zomerperiode kan het nodig zijn om vaker water te geven vanwege de hogere temperaturen.

  Ja, de bloesems van de Malus domestica 'Gloster' plant trekken vlinders en bijen aan vanwege hun nectar en zoete geur. Dit maakt de plant een aantrekkelijke keuze voor tuinen die biodiversiteit willen aanmoedigen.

  Ja, de appelboom draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van bestuivende insecten en vogels. Daarnaast biedt de boom schuilplekken en voedsel voor verschillende diersoorten. Het is dus zeker een waardevolle toevoeging aan de tuinbiodiversiteit.

  Deze appelboom bloeit in de maanden april en mei. De bloei duurt ongeveer twee weken.

  Ja, de Malus domestica 'Gloster' kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Zorg wel voor voldoende water bij warm weer.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar en worden vaak gebruikt in de keuken, bijvoorbeeld voor het maken van appeltaart of appelsap. Het is belangrijk om de vruchten goed te wassen voor consumptie.

  Ja, als tuinplant heeft Malus domestica 'Gloster' een beperkt geluidsdempend effect vanwege zijn bladeren en takken. Echter, het is niet zo effectief als specifieke geluidsdempende planten zoals bamboe of lavendel. Over het algemeen zijn bomen en struiken beter geschikt voor geluidsdemping dan kleinere planten.

 • De appelboom moet jaarlijks worden gesnoeid om de groei te bevorderen en de vorm te behouden. Snoei in de winter terwijl de boom in rust is, en verwijder dode, beschadigde of kruisende takken. Snoei ook takken die te dicht op elkaar groeien om luchtcirculatie te bevorderen en ziektes te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water aan de wortels en vermijd het nat maken van de bladeren om schimmelziekten te voorkomen.

  Voor deze tuinplant is het belangrijk om gebruik te maken van potgrond met een goede structuur en drainage. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende voedingsstoffen bevat voor een optimale groei van de plant. Het is aan te raden om regelmatig de potgrond te controleren en indien nodig bij te mesten.

  De bodemkwaliteit moet goed doorlatend zijn en de pH-waarde moet neutraal tot lichtzuur zijn om optimale groei en vruchtvorming te bevorderen. Zorg voor een rijke bodem met voldoende voedingsstoffen en organisch materiaal. Vermijd wateroverlast om wortelrot te voorkomen.

  Malus domestica 'Gloster' houdt van een zonnige standplaats in vruchtbare, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft en niet te dicht op andere planten staat. Bescherm de plant tegen harde wind om beschadiging van de takken te voorkomen.

  Het wordt aanbevolen om tijdens de wintermaanden de plant te beschermen tegen vorst door middel van een mulchlaag of afdekhoes. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorstperiode begint om uitdroging te voorkomen. Controleer regelmatig op eventuele vorstschade en bescherm de plant indien nodig.

  Om de plant gezond te houden, is het belangrijk om regelmatig te snoeien en dode takken te verwijderen. Daarnaast heeft de plant voldoende water en voedingsstoffen nodig, vooral tijdens de groeiperiode. Controleer regelmatig op ziektes en plagen en behandel indien nodig.

  Tuinplanten zoals de Malus domestica 'Gloster' hebben baat bij regelmatige bemesting om gezond en goed te groeien. Het is aan te raden om in het voorjaar en de zomer organische meststoffen te gebruiken, zoals compost of speciale mest voor fruitbomen. Overbemesting kan schadelijk zijn voor de plant, dus volg altijd de aanbevolen dosering op de verpakking.

  Het gebruik van mulch zal helpen om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken bij het planten van deze appelboom. Het kan ook de bodemtemperatuur reguleren en voedingsstoffen aan de grond toevoegen. Zorg ervoor dat de mulch niet rechtstreeks tegen de stam van de boom wordt geplaatst om schimmel- en rotproblemen te voorkomen.

  De ideale zuurgraad van de bodem voor appelbomen ligt tussen pH 6,0 en 6,5. Een licht zure tot neutrale bodem is het meest geschikt voor een gezonde groei en vruchtzetting. Het is belangrijk om de pH-waarde van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten is het belangrijk om regelmatig te controleren op bijvoorbeeld bladluizen, trips, en spint. Maak gebruik van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en roofmijten om het ongedierte onder controle te houden. Daarnaast kunnen ook biologische bestrijdingsmiddelen worden ingezet indien nodig.

 • Omschrijving

  De Malus domestica 'Gloster' is een appelboom met een compacte groeiwijze en een ronde kroon. Hij kan zo'n 3 tot 4 meter hoog worden. De vruchten van deze appelboom zijn middelgroot, rood gestreept en hebben een zoetzure smaak. De 'Gloster' bloeit in het voorjaar met mooie witte bloesems die veel bijen aantrekken. Deze appelboom gedijt het beste in een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.