Malus domestica 'Rode Jonathan'

Malus domestica

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Den Malus domestica 'Rode Jonathan' er et æbletræ med markante røde æbler. Æblerne har en sød og let syrlig smag og er velegnede til frisk indtagelse eller til brug i æbleretter. Træet er selvbestøvende og producerer en god høst af æbler fra sensommeren til efteråret. 'Rode Jonathan' trives bedst på en solrig placering og frugtbar jord. Dette æbletræ egner sig til haven eller som prydtræ i en plantekrukke.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, Malus domestica 'Rode Jonathan' er ikke stedsegrøn. Det er en løvfældende plante. Denne plante taber sine blade om efteråret og er bar om vinteren.

  Denne plante er hårdfør ned til -20 grader Celsius. Dette gør den i stand til at overleve godt i vores klima. Det er vigtigt at beskytte den ordentligt under strenge frostperioder.

  Den røde Jonathan æbletræ er generelt nemt at vedligeholde. Regelmæssig beskæring og gødning samt tilstrækkelig vanding er vigtige for en god vækst og produktion af æbler. Det er et stærkt og sundt frugttræ, der trives godt i haven.

  Æbletræet har brug for plads til at vokse og kræver en minimal afstand på 3 meter til andre træer eller buske. Sørg for, at æbletræet får tilstrækkeligt lys og luftcirkulation ved ikke at plante det for tæt på andre planter. Tag hensyn til træets størrelse i voksen alder, når du bestemmer plantafstanden.

  Denne æbletræ trives bedst i fuld sol. Et sted med mindst 6 timers sollys om dagen er ideelt for en god vækst og frugtsætning. I skyggen vil væksten og frugtudviklingen være begrænset.

  Planten har brug for vand omkring 1-2 gange om ugen i gennemsnit. Sørg for, at jorden altid forbliver let fugtig, men ikke for våd. Om sommeren kan der gives mere vand end om vinteren.

  Denne plante tiltrækker sommerfugle og bier på grund af blomsterne, der indeholder nektar. Det kan være en værdifuld tilføjelse til en have, der ønsker at tiltrække bestøvere. Det er vigtigt at plante planten på et solrigt sted for at optimere væksten af blomsterne.

  Ja, Malus domestica 'Rode Jonathan' er godt for biodiversiteten, fordi blomsterne tiltrækker insekter og frugterne fodrer fugle. Derudover giver planten ly og redeplads til små dyr. Det er derfor en værdifuld tilføjelse til en have, der understøtter biodiversitet.

  Planten blomstrer i april og maj måned. Blomstringen varer cirka 2 til 3 uger.

  Ja, æbletræet elsker en solrig placering og kan godt tåle fuld sol. Det er vigtigt at give træet tilstrækkeligt med vand i varme perioder for at undgå udtørring. Overeksponering for skarpt sollys kan dog forårsage forbrænding af bladene.

  Ja, frugterne fra denne plante er spiselige. De er kendt for deres søde og saftige smag og bliver ofte spist rå eller brugt i retter som æblekage eller æblemos. Dog er frøene i frugterne ikke spiselige.

  Ja, bladene på denne plante kan absorbere lyde lidt på grund af deres overflade og tekstur. Dog er denne plantes lyddæmpende egenskaber minimale i forhold til specifikke lydisolerende materialer. Generelt bruges denne plante ikke på grund af dens lyddæmpende egenskaber, men mere til dekorative formål i haven.

 • Beskæring af æbletræet bør gøres bedst om vinteren, når træet er i hvile. Fjern døde, beskadigede eller krydsende grene for at fremme træets form og sundhed. Sørg for, at beskæresaksen er skarp for at undgå skade på grenene.

  Planten har brug for regelmæssig vanding, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden forbliver fugtig, men ikke gennemblødt. Vand planten helst ved basen for at undgå skimmeldannelse.

  Denne plante trives godt i veldrænet pottemuld. Sørg for, at pottemulden ikke bliver for våd, så rødderne ikke begynder at rådne. Tilføj eventuelt organisk gødning for en sund vækst.

  Denne plante trives bedst i godt drænet jord med en gennemsnitlig til god jordkvalitet. Sørg for en pH-værdi mellem 5,5 og 7,5 for optimal vækst. Tilføj organisk materiale for at forbedre jordstrukturen.

  Denne plante trives bedst på en solrig placering i veldrænet jord. Sørg for, at planten får tilstrækkeligt lys for at forblive sund. Beskyt planten mod hård vind, hvis det er muligt.

  For at beskytte havenplanten mod frostskade om vinteren anbefales det at påføre et lag muld omkring rødderne. Det er også vigtigt at give planten rigeligt med vand inden frosten sætter ind. Ved vedvarende frost kan det være nyttigt at dække planten til med fx jute eller fleece.

  Planten har brug for en beskæring hvert forår for at fremme formen og frugtdannelsen. Sørg for en fugtig, men veldrænet jord og giv regelmæssigt vand, især i tørre perioder. Gød planten om foråret med organisk gødning for en sund vækst.

  Det er vigtigt at tilføje organiske gødninger til haven om foråret for at fremme vækst og blomstring af planterne. Derudover kan der tilføjes kompost om efteråret for at forberede jorden til vinteren. Vær opmærksom på brugsanvisningen på emballagen for at bestemme den korrekte dosering og hyppighed af gødskning.

  Bark kan hjælpe med at bevare fugt, undertrykke ukrudt og regulere jordtemperaturen. Det anbefales at anvende en årlig lag organisk mulchmateriale omkring planten. Vær opmærksom på, at barken ikke bør placeres direkte mod stammen for at undgå råd.

  Den ideelle surhedsgrad af jorden til haveplanter er let sur til neutral (pH 6,0-7,0). Det er vigtigt, at jorden indeholder tilstrækkeligt med næringsstoffer til en sund vækst og frugtudvikling. At teste og justere pH-værdien regelmæssigt kan hjælpe med at optimere plantens vækst.

  Det er vigtigt regelmæssigt at kontrollere for bladlus, æbleskimmelsvamp og andre skadedyr, der kan påvirke æbletræet. Brugen af naturlige bekæmpelsesmidler som neemolie eller rovmider kan hjælpe med at bekæmpe skadedyr. Derudover er fjernelse af inficerede blade og frugt også en effektiv måde at forebygge skadedyr på.

 • Beskrivelse

  Den Malus domestica 'Rode Jonathan' er et æbletræ med markante røde æbler. Æblerne har en sød og let syrlig smag og er velegnede til frisk indtagelse eller til brug i æbleretter. Træet er selvbestøvende og producerer en god høst af æbler fra sensommeren til efteråret. 'Rode Jonathan' trives bedst på en solrig placering og frugtbar jord. Dette æbletræ egner sig til haven eller som prydtræ i en plantekrukke.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.