Prunus cerasus 'Kelleris 16'

Prunus fruitbomen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Prunus cerasus 'Kelleris 16' is een kersensoort met een compacte groeiwijze en een maximale hoogte van ongeveer 2 meter. De boom produceert kleine, sappige en zoete kersen die geschikt zijn voor verse consumptie of om te verwerken in jam of desserts. 'Kelleris 16' is zelfbestuivend, waardoor geen andere kersenboom in de buurt nodig is voor bestuiving. De rijpe vruchten hebben een dieprode kleur en zijn oogstbaar in de late zomer. Deze kersenboom gedijt goed in zowel zon als halfschaduw en is geschikt voor de teelt in de tuin of in een pot op het terras.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Prunus cerasus 'Kelleris 16' is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en blijft kaal in de winter. Het is een bladverliezende tuinplant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant bij strenge vorst extra bescherming te bieden. In Nederland kan de plant meestal goed overwinteren in de tuin.

  Deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende zonlicht. Snoeien kan nodig zijn om de groei te bevorderen en de plant gezond te houden.

  Deze plant heeft bij voorkeur een ruimte van ongeveer 2 tot 3 meter nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven zodat de plant voldoende licht en lucht krijgt. Zorg er ook voor dat de plant niet te dicht op andere planten staat om concurrentie te voorkomen.

  Kersenbomen groeien het beste in de volle zon. In de schaduw zullen ze minder goed groeien en minder vruchten produceren. Het is dus aan te raden om ze op een zonnige plek te planten.

  De Prunus cerasus 'Kelleris 16' heeft gemiddeld 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodem. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te doorweekt. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond voordat je water geeft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar en de bloemen die ze produceert. Dit maakt de plant een goede keuze voor het bevorderen van de biodiversiteit in de tuin.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat hij bloemen produceert die bestuivers aantrekken, zoals bijen en hommels. Daarnaast biedt de plant beschutting en voedsel voor verschillende soorten dieren. Het toevoegen van deze plant aan je tuin kan helpen om de biodiversiteit te bevorderen.

  De Prunus cerasus 'Kelleris 16' bloeit in de maanden april en mei en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, Tuinplanten kunnen over het algemeen goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant wel voldoende water te geven tijdens warme periodes. Het is aan te raden om de plant te laten wennen aan de zon door deze eerst in de schaduw te zetten en langzaam te verplaatsen naar een zonnigere plek.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar en kunnen gebruikt worden om bijvoorbeeld jam, compote of desserts van te maken. Het is belangrijk om te weten dat de vruchten zuur zijn en daarom vaak worden gebruikt in zoete gerechten. We raden aan om eerst te controleren of de vruchten rijp zijn voordat je ze consumeert.

  Ja, de Prunus cerasus 'Kelleris 16' is geluidsdempend dankzij de dichte bladeren die geluidsgolven absorberen. Het is echter niet zo effectief als specifieke geluidsdempende materialen of bomen met een dikkere stam. Het kan wel enige verlichting bieden in een lawaaierige omgeving.

 • Kersenbomen dienen gesnoeid te worden in de winter om dood hout te verwijderen en de vorm te behouden. Snoei takken die elkaar kruisen of te dicht op elkaar groeien. Dun de boom uit zodat er voldoende licht en lucht bij de vruchten kan komen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in natte grond staan. Geef bij voorkeur water aan de voet van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  De plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende potgrond. Het is aan te raden om regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen. Vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen.

  De bodem dient goed doorlatend en vruchtbaar te zijn om optimale groei van deze tuinplant te bevorderen. Het is belangrijk dat de grond voldoende vochtig blijft, maar niet te nat. Vermijd zware kleigronden en zorg voor een goede drainage.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Vermijd te natte of te droge grond en plant de Prunus cerasus 'Kelleris 16' op een beschutte plek in de tuin. Deze tuinplant kan goed tegen koude temperaturen.

  In de winter heeft de plant extra bescherming nodig tegen vorst, vooral als de temperaturen onder het vriespunt liggen. Wikkel de plant in met vliesdoek of breng een dikke laag mulch aan rond de basis om de wortels te beschermen. Zorg er ook voor dat de plant goed gedraineerd staat om bevriezing te voorkomen.

  De plant dient jaarlijks gesnoeid te worden in het vroege voorjaar om de vorm en gezondheid te behouden. Zorg voor een goede drainage van de bodem en bemest de plant in het voorjaar en de zomer met organische meststoffen. Verwijder regelmatig dode of beschadigde takken en houd de plant vrij van onkruid en andere concurrentie.

  Voor een Tuinplant als deze is het belangrijk om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen, zoals compost of mestkorrels. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig verdeeld wordt rond de wortels van de plant. Overbemesting moet vermeden worden om wortelverbranding te voorkomen.

  Mulchen kan gunstig zijn voor tuinplanten, omdat het de grond vochtig houdt, onkruid onderdrukt en de temperatuur van de grond reguleert. Het kan helpen bij het beschermen van de wortels tegen vorst en voorkomt dat er snel voedingsstoffen wegspoelen bij regenval. Het is belangrijk om organisch materiaal te gebruiken als mulch, zoals bladeren, stro of houtsnippers.

  Deze plant gedijt het beste in een zure bodem met een pH-waarde tussen 5.5 en 6.5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig te corrigeren met bijvoorbeeld kalk of zwavel. Een te hoge of te lage pH-waarde kan de groei en gezondheid van de plant beïnvloeden.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant is het belangrijk om regelmatig de bladeren en stengels te controleren op tekenen van insecten. Het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen kan een effectieve manier zijn om ongedierte zoals bladluizen en rupsen aan te pakken. Het is ook aan te raden om de plant gezond en sterk te houden door voldoende water en voedingsstoffen te geven.

 • Omschrijving

  Prunus cerasus 'Kelleris 16' is een kersensoort met een compacte groeiwijze en een maximale hoogte van ongeveer 2 meter. De boom produceert kleine, sappige en zoete kersen die geschikt zijn voor verse consumptie of om te verwerken in jam of desserts. 'Kelleris 16' is zelfbestuivend, waardoor geen andere kersenboom in de buurt nodig is voor bestuiving. De rijpe vruchten hebben een dieprode kleur en zijn oogstbaar in de late zomer. Deze kersenboom gedijt goed in zowel zon als halfschaduw en is geschikt voor de teelt in de tuin of in een pot op het terras.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.