Ribes nigrum 'Blackdown'

Ribes

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ribes nigrum 'Blackdown' is een compacte struik met donkerpaarse bessen die geschikt is voor de teelt in de tuin of in een pot op het terras. De bessen zijn zoet en sappig van smaak, perfect om vers te eten of te verwerken in gerechten zoals jams en desserts. Deze variëteit is zelfbestuivend en produceert een goede opbrengst aan bessen. 'Blackdown' gedijt goed in de zon of halfschaduw en heeft weinig onderhoud nodig. De bladeren van deze plant zijn groen van kleur en zorgen voor een aantrekkelijk contrast met de donkerpaarse bessen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Ribes nigrum 'Blackdown' is niet groenblijvend. Het is een bladverliezende tuinplant die zijn bladeren verliest in de herfst en ze in het voorjaar opnieuw laat groeien.

  Deze plant is zeer winterhard en kan temperaturen tot -20 graden Celsius verdragen. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen koudere weersomstandigheden. Het heeft geen bescherming nodig tegen vorst.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Hij gedijt goed in de meeste bodemsoorten en heeft weinig last van ziektes of plagen. Regelmatig snoeien stimuleert de groei en vruchtproductie.

  De plant heeft een ruimte nodig van ongeveer 1,5 meter in de breedte en 1,5 meter in de hoogte. Het is belangrijk om voldoende ruimte te houden voor een goede luchtcirculatie tussen de struiken. Daarnaast is het aan te raden om de plant minimaal 1 meter van andere planten te plaatsen.

  Ja, de Ribes nigrum 'Blackdown' gedijt goed in de schaduwrijke plekken in de tuin. Het is een struik die goed kan groeien met minder direct zonlicht. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is voor optimale groei.

  De plant heeft over het algemeen één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft tussen de gietbeurten door. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven, afhankelijk van de weersomstandigheden.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de zoete geur en nectar die het produceert. Het trekt deze bestuivers aan en helpt zo bij het bevorderen van de biodiversiteit in de tuin. Het is een uitstekende keuze voor liefhebbers van vlinders en bijen.

  "Ribes nigrum 'Blackdown' is een goede plant voor biodiversiteit, omdat het bloemen produceert die bijen en andere insecten aantrekken. Daarnaast zorgt het struikgewas voor schuilplaatsen en voedsel voor vogels."

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei, en de bloei kan ongeveer twee weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk dat de grond goed vochtig blijft, vooral tijdens warme zomermaanden. Het is aan te raden om de plant te voorzien van voldoende water en regelmatig te bemesten.

  Ja, de zwarte bes die aan deze plant groeit is eetbaar en kan worden gebruikt voor het maken van jams, sappen en desserts. Het is echter aan te raden om alleen de rijpe bessen te plukken en geen delen van de plant zelf te consumeren.

  Ja, de plant Ribes nigrum 'Blackdown' heeft geluidsdempende eigenschappen. Deze tuinplanten kunnen helpen om omgevingsgeluiden te absorberen en te verminderen. Het bladerdek van de plant kan dienen als een natuurlijke geluidsisolatie.

 • Ribes nigrum 'Blackdown' kan het beste gesnoeid worden in de winter of vroege lente. Verwijder oude takken en snoei de jonge takken tot op ongeveer vijf centimeter van de grond. Verwijder ook zwakke of zieke takken om de groei te bevorderen.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar vermijd ook dat de plant in een te natte grond staat. Een goede drainage is belangrijk voor een gezonde groei.

  Voor deze tuinplant wordt aangeraden om te kiezen voor een goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen en zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien in de pot. Geef de plant regelmatig water, maar voorkom dat de grond constant vochtig is.

  Ribes nigrum 'Blackdown' gedijt het beste in een goed doorlatende bodem die rijk is aan organisch materiaal. Het is belangrijk dat de bodem licht zuur tot neutraal is en voldoende vochtig blijft. Zorg er tevens voor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei van de plant.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon of halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond met voldoende vochtigheid. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Om vorstschade te voorkomen, is het aan te raden om de plant in de winter af te dekken met een laag mulch of bladeren. Bescherm de plant ook tegen harde wind en vorst door bijvoorbeeld een beschermende doek of folie te gebruiken. Zorg ervoor dat de plant goed beschermd is tegen de kou om gezond te blijven.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei in het voorjaar oude takken weg om de groei te stimuleren. Geef in het voorjaar organische mest om de plant gezond te houden.

  Deze plant heeft in het voorjaar behoefte aan organische meststoffen zoals compost. Het is belangrijk om deze gelijkmatig over de wortelzone te verdelen. Gebruik geen meststoffen met een hoog stikstofgehalte om het risico op bladverbranding te voorkomen.

  Het is aan te raden om Ribes nigrum 'Blackdown' te mulchen met organisch materiaal, zoals compost of boomschors. Dit helpt de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dicht bij de stam van de plant wordt aangebracht.

  De plant heeft een voorkeur voor een zure bodem met een pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en geen stilstaand water bevat. Het toevoegen van compost kan de zuurgraad van de bodem verhogen.

  Voor de Tuinplant Ribes nigrum 'Blackdown' is het belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op mogelijke plagen, zoals bladluizen, spintmijten en rupsen. Deze kunnen bestreden worden met biologische bestrijdingsmiddelen of door de aangetaste delen van de plant te verwijderen en de plant goed te verzorgen. Het is ook belangrijk om de plant op een gezonde en evenwichtige manier te laten groeien, zodat deze beter bestand is tegen ongedierte.

 • Omschrijving

  Ribes nigrum 'Blackdown' is een compacte struik met donkerpaarse bessen die geschikt is voor de teelt in de tuin of in een pot op het terras. De bessen zijn zoet en sappig van smaak, perfect om vers te eten of te verwerken in gerechten zoals jams en desserts. Deze variëteit is zelfbestuivend en produceert een goede opbrengst aan bessen. 'Blackdown' gedijt goed in de zon of halfschaduw en heeft weinig onderhoud nodig. De bladeren van deze plant zijn groen van kleur en zorgen voor een aantrekkelijk contrast met de donkerpaarse bessen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.