Ribes uva-crispa 'Invicta'

Ribes

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ribes uva-crispa 'Invicta' is een stevige en gezonde kruisbesstruik die bekend staat om zijn hoge opbrengst aan zoetzure groene vruchten. De plant heeft doornloze takken en produceert in de zomer kleine, ovale vruchten die rijk zijn aan vitamine C. 'Invicta' gedijt goed in de zon of halfschaduw en kan tot 1,5 meter hoog worden. Deze kruisbessoort is zelfbestuivend en kan in de tuin als solitaire plant of in een fruitborder worden gekweekt. De vruchten kunnen vers worden gegeten of worden verwerkt in jams en desserts.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Ribes uva-crispa 'Invicta' is geen groenblijvende plant. Deze plant verliest zijn bladeren in de winterperiode en is in het voorjaar weer volledig bladverliezend.

  De plant is winterhard tot ongeveer -18 graden Celsius. De plant kan dus goed tegen vorstige temperaturen. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen extreme kou.

  Ribes uva-crispa 'Invicta' is over het algemeen een gemakkelijk te onderhouden plant. Deze plant heeft weinig eisen en kan goed gedijen in verschillende soorten bodem. Regelmatig snoeien bevordert de groei en vruchtbaarheid.

  Ribes uva-crispa 'Invicta' heeft een ruimte nodig van ongeveer 1,5 meter in de breedte en 2 meter in de hoogte. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen en te groeien. Plant de struik op een zonnige tot halfschaduwrijke locatie in vochtige, goed doorlatende grond.

  De Ribes uva-crispa 'Invicta' gedijt het beste in de volle zon, maar kan ook groeien in gedeeltelijke schaduw. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor een optimale groei en vruchtzetting. In de schaduw kan de groei vertragen en de opbrengst verminderen.

  De Ribes uva-crispa 'Invicta' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verzadigen. Over het algemeen is het voldoende om de plant een tot twee keer per week water te geven.

  Ja, Ribes uva-crispa 'Invicta' is vlinder- en bijenlokkend. Het trekt deze insecten aan door de nectar die het produceert. Dit maakt het een waardevolle toevoeging aan een tuin om de biodiversiteit te bevorderen.

  Ja, Ribes uva-crispa 'Invicta' is goed voor biodiversiteit omdat het bloemen produceert die aantrekkelijk zijn voor bestuivende insecten zoals bijen en vlinders. Daarnaast kunnen vogels genieten van de bessen die de plant produceert. Het toevoegen van deze plant aan de tuin kan bijdragen aan het bevorderen van biodiversiteit.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer 2 weken.

  Ja, Ribes uva-crispa 'Invicta' kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Zorg wel voor voldoende water tijdens droge periodes.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar en worden vaak verwerkt in jam, sap of gebruikt in desserts. Het is belangrijk om de vruchten volledig rijp te laten worden voordat ze worden gegeten. Wees wel voorzichtig met de stekels op de plant.

  Ja, sommige tuinplanten hebben de eigenschap geluid te dempen door middel van bladeren en takken. Het kan helpen om omgevingsgeluiden te verminderen. Het is echter afhankelijk van de soort plant en de locatie waar deze geplaatst wordt.

 • Ribes uva-crispa 'Invicta' moet regelmatig worden gesnoeid om de vorm en grootte te behouden. Snoei dode, zieke of beschadigde takken en dun de struik uit om licht en lucht door te laten. Dit kan het best in het vroege voorjaar worden gedaan.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur 's ochtends water om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor de Ribes uva-crispa 'Invicta' is het belangrijk om te kiezen voor een goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende humus bevat om de plant gezond te houden. Kies bij voorkeur voor een speciale potgrond voor tuinplanten.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot lage vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is om wortelrot te voorkomen. Voeg indien nodig organisch materiaal toe om de bodemstructuur te verbeteren.

  Ribes uva-crispa 'Invicta' gedijt het best op een zonnige standplaats, maar kan ook in halfschaduw groeien. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en niet te nat. Deze plant kan goed tegen koude temperaturen.

  De plant heeft over het algemeen weinig winterbescherming nodig vanwege zijn winterhardheid. Mulch rond de plant kan helpen bij het beschermen van de wortels tegen vorst. Bij strenge vorst kan het gebruik van een winterhoes of isolatiemateriaal nodig zijn.

  De plant vereist regelmatig snoeien, vooral in de wintermaanden. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende grond en volle zon tot halfschaduw. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Voor tuinplanten is het gebruikelijk om in het voorjaar organische meststof toe te voegen om de groei te stimuleren. Overmatige bemesting moet worden vermeden om schade aan de plant te voorkomen. Bodemtesten kunnen helpen om de juiste meststofbalans te bepalen voor een gezonde groei.

  Mulchen is gunstig voor de wortels van tuinplanten, waaronder Ribes uva-crispa 'Invicta'. Het helpt de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Het wordt aanbevolen om jaarlijks een laag mulch aan te brengen rondom de plant.

  De Ribes uva-crispa 'Invicta' heeft een voorkeur voor een licht zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 5.5 en 7.5. Een bodem met een lagere pH-waarde kan de opname van voedingsstoffen belemmeren, terwijl een te hoge pH-waarde de plant kan doen verzwakken. Het is daarom aan te raden om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij Tuinplanten is het aan te raden om regelmatig te controleren op luizen, bladluizen en rupsen. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen kunnen helpen bij het bestrijden van ongedierte. Indien nodig kunnen ook milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

 • Omschrijving

  Ribes uva-crispa 'Invicta' is een stevige en gezonde kruisbesstruik die bekend staat om zijn hoge opbrengst aan zoetzure groene vruchten. De plant heeft doornloze takken en produceert in de zomer kleine, ovale vruchten die rijk zijn aan vitamine C. 'Invicta' gedijt goed in de zon of halfschaduw en kan tot 1,5 meter hoog worden. Deze kruisbessoort is zelfbestuivend en kan in de tuin als solitaire plant of in een fruitborder worden gekweekt. De vruchten kunnen vers worden gegeten of worden verwerkt in jams en desserts.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.