Acaena novae-zelandiae

Acaena

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Acaena novae-zelandiae, også kendt som New Zealandsk torneplante, er en lavtvoksende staudplante med sølvgrønne blade og små, pigede blomster om sommeren. Det har en jorddækkende vækstform og spreder sig let via underjordiske udløbere. Planten trives godt i sol til halvskygge og foretrækker veldrænet jord. Acaena novae-zelandiae er en hårdfør plante, der er ideel til stenbede eller som kantbeplantning i bede. Den tornede frugt af denne plante kan blive hængende og give vinterinteresse i haven.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, Acaena novae-zelandiae er ikke stedsegrøn og taber sine blade i vintermånederne. Det er en løvfældende haveplante, der vil danne nye blade om foråret.

  Planten er vinterhårdfør ned til cirka -5 grader Celsius. I strenge vintre kan det være nødvendigt at give ekstra beskyttelse, såsom at dække den med muld eller et fleeceovertræk. Det anbefales at plante planten på et beskyttet sted.

  Ja, denne plante er generelt nem at vedligeholde. Den kræver lidt vand og trives godt både i sollys og delvis skygge. Regelmæssig beskæring og fjernelse af døde blade vil holde planten sund.

  Acaena novae-zelandiae har brug for en gennemsnitlig plads på cirka 30-40 cm i bredden og 20-30 cm i højden. Det er vigtigt at give planten tilstrækkelig plads til at udvikle sig godt og sprede sig. Sørg også for, at planten får tilstrækkeligt med lys og luft.

  Acaena novae-zelandiae trives bedst i fuld sol eller let skygge. Det anbefales at give planten tilstrækkelig sollys for at kunne vokse og blomstre optimalt. For meget skygge kan hæmme plantens vækst.

  Acaena novae-zelandiae har brug for vand cirka 1 til 2 gange om ugen. Det er vigtigt at holde jorden godt fugtig, men ikke gennemblødt. Sørg for, at jorden mellem vandingerne forbliver let fugtig.

  Ja, blomsterne på denne plante er attraktive for sommerfugle og bier, og tiltrækker dem med deres nektar. Dette bidrager til biodiversiteten i haven.

  Ja, planten Acaena novae-zelandiae er nyttige for biodiversitet, fordi de producerer små blomster og frø, der tiltrækker insekter og støtter fødekæden. Derudover tilbyder planten ly og mad til forskellige dyrearter i haven. At tilføje denne plante til din have kan hjælpe med at fremme mangfoldigheden af flora og fauna.

  Planten blomstrer i månederne juni til august, og blomstringsperioden varer cirka 2 til 3 uger.

  Denne plante trives godt i fuld sol og har brug for en solrig placering. Det er vigtigt at give planten tilstrækkeligt med vand i tørre perioder. Beskyt planten mod hård vind.

  "Nej, frugterne fra denne plante er ikke spiselige for mennesker."

  Nogle planter har lyddæmpende egenskaber, men generelt bliver haveplanter ikke karakteriseret som lyddæmpende. Virkningen af planter på støjafgang afhænger af faktorer som bladstruktur, tæthed og højde.

 • Beskær planten om foråret for at opretholde formen og sundheden. Fjern døde eller beskadigede grene og beskær planten ned til den ønskede højde. Brug en skarp beskæresaks for det bedste resultat.

  Planten elsker fugtig jord og skal have regelmæssigt vand, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden ikke bliver for våd, ellers kan rødderne begynde at rådne. Det er bedst at holde jorden let fugtig, men ikke gennemblødt.

  For denne plante er det vigtigt at bruge gennemtrængelig pottemuld. Det anbefales at bruge en blanding med sand eller perlit for god dræning. Undgå for meget fugtighed i pottemulden for at undgå rodrot.

  Haveplanter som Acaena novae-zelandiae trives bedst i veldrænet og næringsrig jord. Sørg for, at jorden ikke er for våd for at undgå rodrot. Tilsætning af kompost eller organisk gødning kan forbedre jordkvaliteten.

  Planten trives bedst på et solrigt eller halvskyggefuldt sted i veldrænet jord. Sørg for, at vækststedet ikke er for fugtigt for at undgå rodskader. Denne plante er ideel til grænser, stenbede og som jorddække.

  For at beskytte denne plante om vinteren, anbefales det at lægge et tykt lag muld rundt om rødderne for at beskytte dem mod frost. Derudover kan det være en god idé at dække planten med et specielt vinterdække eller fleece. Sørg også for, at planten får tilstrækkeligt med vand, inden frostperioden begynder.

  Planten kræver lidt vedligeholdelse og trives godt både i sol og skygge. Det er vigtigt at give planten regelmæssigt vand, især i tørre perioder. Beskær døde blade og blomster regelmæssigt for at holde planten sund.

  Det er vigtigt for haveplanter at gøde regelmæssigt for at sikre, at de får alle de nødvendige næringsstoffer. Brug en generel gødning, der er specielt sammensat til blomstrende planter. Gød om foråret og sommeren efter anvisningerne på emballagen for en sund vækst og blomstring.

  Mulch er gavnligt for haveplanter, fordi det beskytter jorden mod udtørring, ukrudtvækst og temperatursvingninger. Det kan laves af organisk materiale som kompost, blade eller halm. Det hjælper også med at bevare fugtigheden i jorden og forbedrer jordstrukturen.

  Planten trives bedst i en sur til neutral jord med en pH-værdi mellem 5,5 og 7,0. Det er vigtigt at kontrollere jordens surhedsgrad regelmæssigt og om nødvendigt justere den med fx kompost eller gødning. En for sur eller for basisk jord kan hæmme plantens vækst.

  Denne plante er følsom over for snegle og bladlus. For at bekæmpe skadedyr kan der bruges naturlige fjender som marihøns eller sprøjte med en miljøvenlig sæbeopløsning. Det er vigtigt at kontrollere planten regelmæssigt for tegn på skadedyr for en sund vækst.

 • Beskrivelse

  Acaena novae-zelandiae, også kendt som New Zealandsk torneplante, er en lavtvoksende staudplante med sølvgrønne blade og små, pigede blomster om sommeren. Det har en jorddækkende vækstform og spreder sig let via underjordiske udløbere. Planten trives godt i sol til halvskygge og foretrækker veldrænet jord. Acaena novae-zelandiae er en hårdfør plante, der er ideel til stenbede eller som kantbeplantning i bede. Den tornede frugt af denne plante kan blive hængende og give vinterinteresse i haven.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.