Achillea abrotanoides

Achillea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Achillea abrotanoides, ook wel bekend als duizendblad, is een vaste plant met fijne, groene bladeren en kleine gele bloemen die in schermvormige bloeiwijze groeien. De plant kan tot ongeveer 60 cm hoog worden en gedijt goed in zonnige en goed doorlatende bodems. Het duizendblad heeft een sterke geur en wordt vaak gebruikt in kruidengeneeskunde vanwege de veronderstelde medicinale eigenschappen. Deze plant trekt ook vlinders en bijen aan, waardoor het een populaire keuze is voor tuinen en borders.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • "Nee, de plant is niet groenblijvend. Hij verliest zijn bladeren in de winter en is een bladverliezende tuinplant."

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij extreme vorst. Achillea abrotanoides behoort tot de tuinplanten die matig winterhard zijn.

  Deze plant is gemakkelijk te onderhouden en heeft minimale zorg nodig. Het is een sterke en duurzame tuinplant die goed gedijt in de meeste omstandigheden. Regelmatig snoeien na bloei kan de groei bevorderen.

  Achillea abrotanoides heeft ongeveer een ruimte nodig van 30 bij 30 centimeter per plant om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven tussen de planten voor optimale luchtcirculatie. Zorg er ook voor dat de plant voldoende zonlicht krijgt.

  De plant groeit het beste in de volle zon, maar kan ook goed gedijen in lichte schaduw. Te veel schaduw kan echter de bloei verminderen en de plant verzwakken. Voor optimale groei en bloei is het aan te raden om de plant zoveel mogelijk in het zonlicht te plaatsen.

  De plant heeft matig water nodig en moet regelmatig worden bewaterd. In de zomer kan het nodig zijn om de plant twee tot drie keer per week water te geven, afhankelijk van de weersomstandigheden. In de winter kan de plant minder frequent water nodig hebben.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan door zijn bloemen met nectar die ze kunnen gebruiken als voedselbron. Het is dus een goede keuze als je een tuin wil creëren die deze insecten aantrekt.

  Tuinplanten dragen bij aan de biodiversiteit door extra voedsel en schuilplaatsen te bieden aan verschillende soorten insecten en vogels. Het is belangrijk om diverse planten in de tuin te hebben om een gezonde en evenwichtige leefomgeving te creëren. Het is ook nuttig om inheemse plantensoorten te kiezen om de lokale biodiversiteit te ondersteunen.

  De plant bloeit in de maanden juni, juli en augustus. De bloei kan tot wel 8 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen de zonnestralen. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is om uitdroging te voorkomen.

  De plant Achillea abrotanoides is niet eetbaar. Het is belangrijk om alleen planten te consumeren die bekend staan als veilig voor consumptie. Het wordt aanbevolen om verder onderzoek te doen naar eetbare planten in de tuin.

  Ja, de plant heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte groei en de structuur van de bladeren. Het kan helpen om storende geluiden te verminderen in de omgeving van de plant. Het is een goede keuze voor in de tuin als geluidsdempende plant.

 • De plant kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar of na de bloei. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de plant terug tot een compacte vorm. Dit zal de groei en bloei bevorderen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd te veel water geven om wortelrot te voorkomen. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en vermijd natte bladeren om schimmelziekten te voorkomen.

  De plant houdt van goed doorlatende potgrond en gedijt het beste in een zonnige locatie. Vermijd te natte grond, dit kan leiden tot wortelrot. Het regelmatig controleren van de vochtigheid van de grond is aan te raden.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en kan groeien in zowel zand- als kleigrond. Een neutrale tot licht zure bodem met een goede vochtigheidsbalans is ideaal voor deze plant. Het toevoegen van compost kan helpen bij het verbeteren van de bodemkwaliteit en het stimuleren van de groei.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de grond niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen. De plant kan zowel in borders als in potten worden geplant.

  Voor deze plant is winterbescherming niet noodzakelijk, aangezien hij goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is echter altijd goed om de plant te mulchen met bladeren of stro om de wortels te beschermen tijdens strenge vorst. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in goed doorlatende grond en volle zon. Snoei de plant na de bloei om de groei te bevorderen en verwijder regelmatig dode bloemen. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals Achillea abrotanoides hebben behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een meststof die specifiek is samengesteld voor tuinplanten en volg de aanbevolen dosering op de verpakking. Bemest de plant in het voorjaar en eventueel nog een keer halverwege het groeiseizoen.

  Mulch is een laag organisch materiaal die rondom de planten in de tuin gelegd wordt om de bodemvochtigheid te behouden, onkruidgroei te onderdrukken en de grond te beschermen tegen vorst. Het kan bestaan uit compost, stro, houtsnippers of bladeren en kan jaarlijks worden vernieuwd. Door het gebruik van mulch kunnen planten beter groeien en bloeien.

  De plant groeit het beste in een neutrale tot licht zure grond met een pH tussen 6,5 en 7,5. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat. Bij voorkeur kan de plant geplant worden op een zonnige locatie.

  Aangezien de plant behoort tot de categorie Tuinplanten, kunnen problemen met ongedierte worden aangepakt door regelmatig inspectie en preventieve maatregelen uit te voeren, zoals het versterken van de plant met voedzame bodem en voldoende water geven. Indien nodig kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen worden gebruikt om ongedierte te bestrijden.

 • Omschrijving

  Achillea abrotanoides, ook wel bekend als duizendblad, is een vaste plant met fijne, groene bladeren en kleine gele bloemen die in schermvormige bloeiwijze groeien. De plant kan tot ongeveer 60 cm hoog worden en gedijt goed in zonnige en goed doorlatende bodems. Het duizendblad heeft een sterke geur en wordt vaak gebruikt in kruidengeneeskunde vanwege de veronderstelde medicinale eigenschappen. Deze plant trekt ook vlinders en bijen aan, waardoor het een populaire keuze is voor tuinen en borders.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.