Achillea atrata

Achillea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Achillea atrata, også kendt som mørke ridderspore, er en indfødt plante, der findes i bjergområder i Europa. Planten vokser op til cirka 30 cm høj og har små, mørke blomster, der vokser i flade klynger. Bladene på Achillea atrata er lansomformede og grå-grønne. Det er en hårdfør plante, der trives godt i solrige, veldrænet jord. Achillea atrata er et populært valg til vilde blomsterhaver og tiltrækker bier og sommerfugle.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, planten mister sine blade om vinteren og er derfor ikke stedsegrøn. Det er en løvfældende haveplante.

  Denne plante er hårdfør ned til ca. -15 grader Celsius. Det anbefales at beskytte planten ved temperaturer under -10 grader Celsius. Det er en passende plante til haven.

  Ja, denne plante er nem at passe og kræver lidt pleje. Det er en stærk og robust plante, der trives godt under de fleste haveforhold. Det er ideelt for nybegyndere haveejere.

  For denne plante anbefales det at lade cirka 30 centimeter plads mellem hver plante. Dette giver dem mulighed for at udvikle sig optimalt og absorbere tilstrækkeligt med sollys. Tag også højde for plantens højde og bredde, når du bestemmer plantestørrelsen.

  Denne plante trives bedst i fuld sol. I skyggen kan væksten blive hæmmet. Derfor anbefales det at plante planten på et solrigt sted.

  Planten har brug for vand omkring 1 til 2 gange om ugen. Det er vigtigt at holde jorden let fugtig, men ikke lade den blive oversvømmet. Om sommeren kan det være nødvendigt at give mere vand på grund af varmen.

  Ja, denne plante tiltrækker sommerfugle og bier på grund af blomsterne, der er rige på nektar. Det er et godt valg til haven, hvis du vil tiltrække disse insekter.

  Ja, Achillea atrata er godt for biodiversitet, fordi det tiltrækker bier og andre bestøvere med sine nektarrige blomster. Derudover kan planten fungere som fødekilde for sommerfugle og andre insekter. Ved at tilføje denne plante til din have kan det hjælpe med at øge biodiversiteten.

  Denne plante blomstrer i månederne juni til og med august. Blomstringen varer cirka 4 til 6 uger.

  Ja, planten kan godt tåle fuld sol. Det er vigtigt at give planten tilstrækkeligt med vand ved høje temperaturer. Desuden trives planten godt i en solrig og veldrænet jord.

  Nogle arter af denne plante kan være spiselige og bruges lejlighedsvis for deres medicinske egenskaber, men det anbefales generelt ikke at spise planter fra haven medmindre du er sikker på, at de er sikre og ikke indeholder kemikalier. Det anbefales at indhente professionel rådgivning, før du vurderer denne plante som spiselig.

  Ja, planten har evnen til at absorbere og reducere lyd. Dette kan hjælpe med at dæmpe lyden i det miljø, hvor den er plantet.

 • Det bedste tidspunkt at beskære planten er om foråret. Fjern døde eller beskadigede dele og klip blomsterstænglerne af, når blomstringen er forbi. Sørg for, at planten får tilstrækkeligt lys og plads efter beskæringen.

  Planten trives i en godt drænet jord og har brug for moderat vand. Giv planten kun vand, når det øverste lag af jorden føles tørt. Undgå, at rødderne er for længe våde, da dette kan føre til rodæd.

  For denne plante er det vigtigt at bruge godt drænet pottemuld, blandet med lidt groft sand. Sørg for, at pottemulden ikke bliver for våd, da det kan føre til rodskader. Det anbefales at udskifte eller genopfylde pottemulden regelmæssigt.

  De haveplanter kræver en veldrænet jord med en gennemsnitlig til høj frugtbarhed. Sørg for, at jorden er tilstrækkelig fugtig, men ikke for våd. Tilsætning af organisk gødning kan forbedre jordkvaliteten.

  Planten trives bedst i fuld sol i god drænet jord. Det er vigtigt, at vækststedet ikke er for fugtigt for at undgå rådne rødder. Derudover kan planten også trives godt i næringsfattig jord.

  Om vinteren anbefales det at beskytte denne plante mod frost ved for eksempel at lægge et lag muld omkring rødderne. Der kan også lægges et beskyttende klæde over planten for at undgå frostskader. Hold jorden omkring planten godt tør for at undgå rådne.

  Det er vigtigt at give planten regelmæssigt vand, især i varme perioder. Fjern regelmæssigt visne blomster for at fremme ny vækst, og gød planten om foråret for optimal blomstring. Sørg også for tilstrækkeligt sollys og en veldrænet jord.

  For denne plante er en næringsrig jord vigtig. Brug organiske gødninger om foråret og eventuelt en gang mere om sommeren for optimal vækst og blomstring. Sørg for, at jorden er veldrænet.

  Mulch fremmer væksten og sundheden af planten ved at holde jorden fugtig og undertrykke ukrudt. Brug organisk materiale som kompost, træbark eller blade som mulch. Påfør et lag på 5-10 cm omkring planten, men undgå kontakt med stænglerne.

  Planten foretrækker en neutral til basisk jord med en pH-værdi mellem 6,5 og 8,0. Sure jordtyper tolereres ikke godt. Det er derfor vigtigt at opretholde den korrekte surhedsgrad i jorden for optimal vækst.

  For at bekæmpe skadedyr i haveplanter som "Achillea atrata", kan du bruge naturlige bekæmpelsesmetoder såsom at sprøjte med en opløsning af vand og sæbe, plante afvisende planter eller tiltrække naturlige fjender til skadedyrene. At regelmæssigt kontrollere planterne for tegn på skadedyr og fjerne dem hurtigt kan også hjælpe med bekæmpelsen. Kemiske bekæmpelsesmidler frarådes, da de kan være skadelige for miljøet.

 • Beskrivelse

  Achillea atrata, også kendt som mørke ridderspore, er en indfødt plante, der findes i bjergområder i Europa. Planten vokser op til cirka 30 cm høj og har små, mørke blomster, der vokser i flade klynger. Bladene på Achillea atrata er lansomformede og grå-grønne. Det er en hårdfør plante, der trives godt i solrige, veldrænet jord. Achillea atrata er et populært valg til vilde blomsterhaver og tiltrækker bier og sommerfugle.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.