Achillea filipendulina

Achillea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Achillea filipendulina, ook wel bekend als duizendblad of goudsbloem, is een meerjarige bloeiende plant met fijn geveerd blad en grote bloemhoofden. De plant produceert heldergele bloemen die lijken op kleine margrieten en trekt vlinders en bijen aan. Achillea filipendulina gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon en kan tot ongeveer 1 meter hoog worden. Het is een populaire tuinplant vanwege zijn lange bloeiperiode en het feit dat het weinig onderhoud nodig heeft. De bloemen kunnen ook worden gedroogd en gebruikt in boeketten of bloemstukken vanwege hun decoratieve waarde.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een bladverliezende tuinplant die in het voorjaar weer fris groen blad krijgt.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 tot -20 graden Celsius. Het is een sterke en goed winterharde plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen strenge vorst.

  Achillea filipendulina is een gemakkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed gedijt in verschillende omstandigheden. Het regelmatig snoeien zorgt ervoor dat de plant gezond en mooi blijft.

  Achillea filipendulina heeft een ruimte nodig van ongeveer 30-40 cm in diameter. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt en voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden. Plaats de plant niet te dicht bij andere planten om concurrentie te voorkomen.

  Nee, deze plant groeit het beste in de volle zon. In de schaduw kan de groei vertragen en kunnen de bloemen minder goed tot hun recht komen. Zorg dus voor voldoende zonlicht voor een optimale groei en bloei.

  De plant heeft gemiddeld eens per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond tussen watergeefbeurten door opdroogt om wortelrot te voorkomen. In de zomer kan het zijn dat de plant vaker water nodig heeft vanwege de warmte.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan met zijn bloemen die rijk zijn aan nectar. Het is een goede keuze voor het aantrekken van bestuivers in de tuin.

  Ja, de plant is goed voor de biodiversiteit omdat hij veel verschillende bloemen aantrekt die verschillende insecten aantrekken. Deze insecten zijn op hun beurt weer voedsel voor vogels en andere dieren. Daarnaast draagt de plant bij aan het ecosysteem in de tuin en zorgt voor variatie in de plantenwereld.

  Deze plant bloeit van juni tot en met augustus en de bloei duurt ongeveer 6 tot 8 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en houdt van een zonnige standplaats. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in zonlicht. Zorg wel voor voldoende vochtigheid en voedingsstoffen in de bodem.

  Sommige delen van deze plant zijn eetbaar en kunnen worden gebruikt in salades, soepen en thee. Het is belangrijk om te weten welke delen veilig zijn om te consumeren en de plant te plukken op een plek zonder verontreiniging of chemische besproeiing. Raadpleeg altijd een expert voordat je wilde planten eet.

  Ja, de plant heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege zijn dichte groei en bladeren die geluidsgolven absorberen. Het kan helpen het geluid van bijvoorbeeld verkeer of buren te verminderen. Het is een goede keuze voor het creëren van een rustige en vredige omgeving in de tuin.

 • Knip in het voorjaar de dode bloemen en bladeren weg. Gebruik een scherpe snoeischaar om de stengels tot aan de grond af te knippen. Dit zal de plant stimuleren om nieuwe groei te produceren.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor Tuinplanten zoals Achillea filipendulina is het belangrijk om een goed doorlatende potgrond te gebruiken. Potgrond vermengd met compost kan de plant voorzien van voldoende voedingsstoffen en zorgen voor een goede luchtige structuur. Vermijd potgrond met veel klei of zware grondsoorten, omdat deze de drainage kunnen belemmeren.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende, vochtige grond met een neutrale pH-waarde. De bodemkwaliteit moet rijk zijn aan voedingsstoffen om de groei te bevorderen. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten om de gezondheid van de plant te behouden.

  Achillea filipendulina gedijt het best op een zonnige plek in de tuin. Deze plant heeft een goed doorlatende grond nodig en kan goed tegen droogte. Overmatig natte grond kan leiden tot wortelrot.

  In de winter heeft de plant bescherming nodig tegen vorst, vooral als de grond bevriest. Bedek de plant met een dikke laag mulch of bladeren om de wortels te beschermen. Zorg ervoor dat de plant goed gedraineerde grond heeft om bevriezing te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen droge grond en zonnige plekken. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloeiperiode te verlengen. Snoei in het voorjaar de planten terug tot vlak boven de grond.

  Tuinplanten zoals Achillea filipendulina hebben regelmatig bemesting nodig om gezond te blijven. Gebruik een organische meststof in het voorjaar en de zomer voor optimale groei en bloei. Overbemesting kan leiden tot een teveel aan voedingsstoffen in de bodem, dus volg de aanbevolen dosering op de verpakking.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht en onderdrukt onkruid. Het beschermt de wortels tegen extreme temperaturen en verbetert de bodemkwaliteit. Gebruik organisch materiaal zoals compost, houtsnippers of bladeren als mulch rondom de plant.

  De plant gedijt het best in een neutrale tot licht alkalische bodem met een pH tussen 6,5 en 7,5. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van organisch materiaal kan de bodemstructuur verbeteren.

  Deze plant heeft over het algemeen weinig last van ongedierte en ziekten. Als er toch ongedierte optreedt, is het raadzaam om preventieve maatregelen te nemen, zoals regelmatig inspecteren en eventueel bespuiten met een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel. Het is belangrijk om te voorkomen dat het ongedierte zich verder verspreidt naar andere planten in de tuin.

 • Omschrijving

  Achillea filipendulina, ook wel bekend als duizendblad of goudsbloem, is een meerjarige bloeiende plant met fijn geveerd blad en grote bloemhoofden. De plant produceert heldergele bloemen die lijken op kleine margrieten en trekt vlinders en bijen aan. Achillea filipendulina gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon en kan tot ongeveer 1 meter hoog worden. Het is een populaire tuinplant vanwege zijn lange bloeiperiode en het feit dat het weinig onderhoud nodig heeft. De bloemen kunnen ook worden gedroogd en gebruikt in boeketten of bloemstukken vanwege hun decoratieve waarde.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.