Aconitum lamarckii

Aconitum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Aconitum lamarckii, ook wel bekend als de blauwe monnikskap, is een vaste plant met blauwe bloemen op hoge stelen. De bloemen hebben een kenmerkende kapvorm en verschijnen in de zomer en herfst. De plant gedijt goed in vochtige, vruchtbare grond en heeft graag een plekje in de halfschaduw. Het blad van de Aconitum lamarckii is diep ingesneden en groeit in losse wortelstokken. Pas op, de plant bevat giftige stoffen en dient met zorg behandeld te worden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het blad sterft af in de winter en komt in het voorjaar weer terug. Het is een bladverliezende plant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen strenge vorst om schade te voorkomen. Het is aan te raden om de plant te beschermen met een laagje mulch of bladeren in de winter.

  Aconitum lamarckii, ook bekend als gele monnikskap, is over het algemeen niet veeleisend en gemakkelijk te onderhouden. Het gedijt goed in vochtige grond en halfschaduw, en heeft weinig verzorging nodig. Snoeien na de bloei bevordert nieuwe groei in het volgende seizoen.

  Deze plant heeft ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen en groeien. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de planten, zodat ze niet te dicht op elkaar staan. Houd ook rekening met de hoogte en breedte van de plant bij het bepalen van de benodigde ruimte.

  Deze plant groeit het beste in de halfschaduw tot schaduw. Het is belangrijk dat de plant voldoende licht krijgt, maar direct zonlicht kan verbranding veroorzaken. Zorg voor een beschutte plek in de tuin met voldoende vochtige en goed doorlatende grond.

  Aconitum lamarckii heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Houd de grond vochtig, maar niet te drassig. In de zomer kan het nodig zijn om de plant wekelijks water te geven.

  Ja, deze plant heeft bloemen die vlinders en bijen aantrekken vanwege hun nectar en kleurrijke uitstraling. Het is een goede keuze voor tuinen die willen bijdragen aan de biodiversiteit en het behoud van bestuivers.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit omdat het bijen en andere bestuivers aantrekt met zijn bloemen. Daarnaast kan de plant ook nuttig zijn voor insecten en kleine dieren als schuilplaats. Het toevoegen van deze plant aan een tuin kan de diversiteit van planten en dieren bevorderen.

  De plant bloeit in de maanden juni en juli en de bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Deze plant prefereert een plek in de halfschaduw tot schaduw. Te veel direct zonlicht kan schade veroorzaken aan de plant. Het is daarom aan te raden om de plant te beschermen tegen de volle zon.

  Nee, deze plant is giftig en mag niet gegeten worden. Het consumeren van delen van deze plant kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om deze plant niet in de buurt van eetbare gewassen te planten.

  Ja, de plant heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte groei en het bladoppervlak. Dit kan helpen om geluid te absorberen en de omgeving stiller te maken. Het planten van meerdere exemplaren kan het effect versterken.

 • Om de plant gezond te houden, is het belangrijk om uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen. Dit kan het best gedaan worden door de steel helemaal af te knippen. Snoeien kan het best in het voorjaar of na de bloei worden gedaan.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet te nat wordt. Geef water aan de basis en vermijd het besproeien van de bladeren om schimmelziekten te voorkomen.

  Aconitum lamarckii heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond met een neutrale tot licht zure pH. Zorg voor voldoende voedingstoffen en vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen. Gebruik bij voorkeur potgrond speciaal voor tuinplanten voor optimale groei en bloei.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet goed doorlatend en humusrijk zijn. Zorg ervoor dat de grond niet te zwaar of te vochtig is, om wortelrot te voorkomen. Kies bij voorkeur een plek in de halfschaduw voor optimale groei.

  De plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond op een plek met halfschaduw. Het is belangrijk dat de standplaats beschermd is tegen harde wind. Zorg ervoor dat de grond humusrijk is en regelmatig bemest wordt.

  Tijdens de winterperiode is het aan te raden om de plant goed te beschermen tegen strenge vorst. Dit kan bijvoorbeeld door de plant af te dekken met mulch of bladeren. Zorg er daarnaast voor dat de grond rondom de plant goed gedraineerd is om rotten te voorkomen.

  De plant houdt van een vochtige grond en een plek in de halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef regelmatig water tijdens droge periodes. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloei te stimuleren.

  Tuinplanten hebben over het algemeen behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven en goed te groeien. Het is aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen en tijdens het groeiseizoen vloeibare meststoffen te gebruiken. Zorg ervoor dat de bemesting past bij de behoeften van de plant en volg de instructies op de verpakking.

  Mulch kan worden gebruikt rond de plant om vocht vast te houden en om onkruidgroei te verminderen. Het helpt ook om de wortels van de plant te beschermen tegen extreme temperaturen. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is en niet direct tegen de stengels van de plant aan ligt.

  De plant houdt van een neutrale tot lichtzure bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig kalk toe te voegen om de pH-waarde op het juiste niveau te houden. Het gebruik van meststoffen met een lage zuurgraad kan ook helpen bij het behouden van een optimale bodemgesteldheid voor deze plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant kan je gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen, zoals roofmijten of lieveheersbeestjes. Ook kan je preventieve maatregelen nemen, zoals regelmatig controleren op eventueel ongedierte en deze handmatig verwijderen. Verder is het belangrijk om de plant gezond te houden door voldoende water te geven en de juiste bemesting toe te passen.

 • Omschrijving

  Aconitum lamarckii, ook wel bekend als de blauwe monnikskap, is een vaste plant met blauwe bloemen op hoge stelen. De bloemen hebben een kenmerkende kapvorm en verschijnen in de zomer en herfst. De plant gedijt goed in vochtige, vruchtbare grond en heeft graag een plekje in de halfschaduw. Het blad van de Aconitum lamarckii is diep ingesneden en groeit in losse wortelstokken. Pas op, de plant bevat giftige stoffen en dient met zorg behandeld te worden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.